Örebro Syrianska IF firar avancemanget till Ettan. Foto: Örebro Syrianska IF

1977 grundades Örebro Syrianska IF av migranter från Mellanöstern som tillhörde den syrianska folkgruppen. Under en längre tid handlade verksamhet om att ha någonting att göra, att bilda en gemenskap och ha kul tillsammans. Nu spelar klubben för första gången i Ettan och vi har pratat med föreningens klubbchef Sait Oktay om föreningens resa från att vara en hobbyverksamhet till att nu bedriva semiprofessionell fotboll i landets tredje högsta liga.

På 2000-talet tog den fart, resan som skulle leda till att Örebro Syrianska IF år 2020 spelar i division 1. Klubben började klättra i seriesystemet och bakom sig lämnade man åren då man spelade fotboll för skojs skull och istället omvandlades föreningen till en ambitiös fotbollsverksamhet. De senaste åren har bjudit på en stark tillväxt och klubben lanserade en ungdomsverksamhet och nu har man en ungdomssektion som år för år växer sig allt större, idag består den av ungefär 250 ungdomar. Laget har sin hemmabas i Örebros västra delar och målet är att bli nummer ett på den sidan av Örebro. 

Efter några års knogande i division 2 slutade man år 2018 på en fjärde plats. Man beslutade då att laget skulle sluta minst trea i tabellen säsongen 2019. Istället för att komma trea vann man division 2 norra Götaland med åtta poängs marginal och avancemanget var ett faktum. Enligt Sait Oktay, som i över tre års tid varit ordförande för föreningen, är det ett resultat av flera års arbete.

– Säsongen var bra för oss, vi har byggt vidare på den kontinuitet som funnits i klubben och laget. Vi har spelat en fin fotboll, presterat när det har behövts och jag tycker att var rättvist med en förstaplats.

Det här blir ju första gången Örebro Syrianska spelar i Ettan, hur kändes det när ni tog klivet upp?

– Det är en stor grej för vår förening. Det var så klart väldigt kul, vi kunde avgöra på hemmaplan och det hade räckt med ett kryss men vi vann den matchen. Det var en otroligt skön känsla, det var fantastiskt, säger Oktay till Ettanfotboll.

För den som inte är bekant med Örebro Syrianska säger Oktay att man kan förvänta sig en “rolig fotboll” med en ambition om att spela bollen längst med marken. Laget har genom åren kännetecknats av vara ett spelande lag som gillar att spela bollen längst med marken. I laget finns det flera intressanta namn, till exempel Tobias Nilsson som har 167 matcher i Superettan och 30 matcher i Allsvenskan och hade en viktig roll i laget 2019, Linus Lamu som vann skytteligan med 26 mål och blev utsedd till årets anfallare i division 2. Basel Gorgis, som är lagkapten och har spelat i klubben i över 10 år har varit en bärande spelare. Utöver mer etablerade spelare finns det också många yngre förmågor på väg upp som är värda att hålla ett extra öga på enligt Oktay. 

2018 satte föreningen målet att inom tre år spela i division 1. Det målet är uppnått och föreningen kan glädjas åt framgången, men med framgångar kommer också utmaningar, någonting som blir ordförande Sait Oktays uppgift att ta sig an det kommande året.

– Alla har sina utmaningar och för oss tror jag att den stora utmaningen är att kunna bygga vidare på det vi hittills har byggt upp. Vi har försökt göra oss redo för Ettan och kostymen blir större, för oss handlar det om att växa in i den. Vår stora utmaning är naturligtvis den sportsliga utmaningen men vi har också en organisatorisk utmaning och det är att växa in i kostymen. 

Örebro är för sin storlek kanske något överraskande ett starkt fäste för division 1-fotbollen. 2019 spelade hela tre föreningar i Ettan: Karlslunds IF HFK, BK Forward och Rynninge IK. Forward och Rynninge åkte ur serien men Karlslund får alltså sällskap från Örebro Syrianska nästa säsong. Vi frågade Oktay hur han ser på fotbollen i Örebro generellt och hur man hanterar konkurrensen mellan föreningarna.

– Det är många lag från Örebro och Örebro är inte Stockholm. Att ha fyra lag som är på ungefär samma nivå, som pendlar mellan division 1 och 2, det är tufft när det handlar om spelare. Det kanske inte finns det spelarunderlag i Örebro som behövs för att ha fyra lag i division 1, men samtidigt är konkurrens hälsosamt och det får en själv att vilja utveckla sin förening, säger Oktay och fortsätter:

– Jag tror att Örebrofotbollen kanske hade mått bra av ett superettanlag utöver ÖSK i Allsvenskan och kanske två lag i division 1. Nu är det fyra lag, som kanske inte slåss om samma spelare, men det blir en del konkurrens om spelare och saker runt omkring, man ska träna och spela någonstans och det finns ju begränsningar kring det också, avslutar Oktay.

Som det inledningsvis berättades om är Örebro Syrianska en klubb grundad av syrianska invandrare till Sverige. Det är man inte ensamma om. Runt om i landet finns det en uppsjö av fotbollsföreningar med namnet “Syrianska”. Säsongen 2020 kommer Ettan att vara hemvist till två föreningar grundade av syrianer och det är Sveriges två äldsta syrianska föreningar. Syrianska FC gör nämligen sällskap i Ettan med Örebro Syrianska. Finns det möjligtvis en speciell relation mellan dessa föreningar grundade av medlemmar ur samma folkgrupp och hur ser Oktay på att man nu spelar i samma serie som Syrianska FC?

– Det är klart att det finns någon form av samhörighet, en koppling, med tanke på att bakgrunderna ungefär är samma. Föreningarna är grundade av de som hade tagit sig hit på 70-talet, folket hamnade i olika städer och skapade sina egna föreningar så det är klart att det finns en samhörighet och koppling. 

– Sen skulle jag inte vilja säga att det finns någon rivalitet eller prestige. För oss är det väldigt kul och vi ser fram emot att möta Syrianska FC nästa år för första gången. Vi tror och hoppas på att det blir en publikfest med glädje på läktarna, en trevlig tillställning. Så jag skulle inte säga att det finns någon prestige i den aspekten utan det är bara kul att mötas.

Liksom för många andra nykomlingar handlar nästa säsong primärt om att hålla sig kvar i serien och att skynda långsamt, att inte vara för ambitiösa i sina målsättningar och falla på sin egen iver.

– Som nykomling, för första gången i division 1, har vi ingen målsättning om att kriga i toppen. För oss handlar det om att klara oss kvar och etablera oss i division 1. Klubben jobbar långsiktigt och för oss handlar det inte om att göra någon raketresa genom seriesystemet, finns det en möjlighet att ta sig vidare har vi den ambitionen till nästa år vill vi först och främst etablera oss.

***

Ettanfotboll välkomnar Örebro Syrianska IF till Ettan nästa säsong och vi tackar Sait Oktay för intervjun och önskar föreningen ett stort lycka till säsongen 2020!