Christer Persson. Foto: Bildbyrån

Ibland är ett mål skillnaden mellan förlust eller seger i fotbollen. Ibland är det den avgörande faktorn mellan framgång eller motgång. Motala AIF FK stod för en fin säsong i Division 2 Södra Svealand 2019. Laget nådde en kvalplats till Ettan men föll två gånger om mot Sollentuna FK. Det skulle dock inte bli vägs ände för östgötarna, som med ödets nyck tack vare just ett mål i kvalet blev garanterade en plats i Ettan 2020 när Karlstadslagens sammanslagning innebar en vakant plats i ligan.

– Det är ingenting som vi ska eller kommer att be om ursäkt för, säger Motalas tränare Christer Persson till Ettanfotboll.se.

Motala AIF FK blev sent under hösten klara för spel i Ettan 2020. Det plötsliga avancemanget berodde på att Karlstad BK och Carlstad United BK inför nästa år slår sig samman i en gemensam satsning för att nå elitfotbollen och därmed lämnar en vakant plats i Ettan. Den vakanta platser tillfaller det bästa förlorande laget som kvalat till Ettan, det laget var Motala som på målskillnad drog det längsta strået. Östgötarna förlorade två kvalmatcher mot Sollentuna FK med resultaten 2-0 och 2-1, medan IFK Berga förlorade sina kvalmatcher mot Oskarshamns AIK med 2-0 i båda mötena. 

Ingen skugga ska dock falla över Motala som under 2019 stått för en stark säsong. Laget kom tvåa i sin serie och var det lag som släppte in minst antal mål. Samtidigt slog man ut konkurrenterna Karlbergs BK och Ytterhogdals IK i play-offen till kvalet till Ettan. 

Vi har pratat med tränaren för Motala, Christer Persson, om säsongen som varit och om den som kommer, om utmaningarna och om arbetet som nu måste göras för att förvalta platsen i Ettan. 

Christer Persson har en lång karriär bakom sig inom svensk fotboll. Till Motala kom Persson inför säsongen 2019, dessförinnan hade han varit i Jönköpings Södra i tolv år, sex år som spelare och sex år som tränare. Under tiden i “J-Södra” var Persson assisterande tränare till Mats Gren, Jimmy Thulin och det sista året beskriver han som halvstökigt när han började som assisterande tränare till Jörgen Wålemark, för att därefter ta över som huvudtränare under en period mellan april och sensommaren tills Andreas Brännström klev in som ny huvudtränare för laget. Innan tränarkarriären spenderade Persson många år som spelare på planen, bland annat som spelare för Kalmar FF (195 matcher mellan 1996-2004) och två år i Norge för lagen FK Tønsberg (2005-2006) och Pors Grenland (2006-2007). 2007 landade han i Jönköpings Södra och gjorde 143 matcher för klubben.

Nu är det Motala AIF som gäller och vi börjar med en återblick över seriespelet 2019, en säsong som Motala avslutade starkt med fem raka segrar. 

Hur skulle du beskriva 2019 över hela säsongen?

– Ganska förväntat, det var lite hackigt i spelet under vårsäsongen, vi hade en hel del nya spelare och jag som ny tränare som vill implementera mina tankar och idéer. Från sommaren och framåt föll väldigt mycket på plats, det ledde också till att vi tog kvalplatsen i sista omgången, säger Persson och fortsätter:

– Vi var ganska stabila över hela säsongen, förlorade få matcher, släppte in få mål och ju längre säsongen gick desto bättre tajming och samarbete fick vi i laget. Det är så det kanske oftast ser ut med ny tränare och spelartrupp, men hårt arbete och ambitiösa spelare gjorde att vi lyckades ta kvalplatsen, avslutar Persson.

Hade ni en ambition inför säsongen med hur ni ville spela och fanns det en målsättning med säsongen? 

– Nja, vi hade väl egentligen ingen målsättning resultatmässigt mer än att vi självklart vill vinna alla matcher. Det handlade mer om att förbättra träningsmiljön och kulturen och se till att vi får ut lite mer av varandra varje dag och att som lag bli lite bättre. Möjligheterna att utvecklas i Motala är väldigt bra, vi har bra faciliteter och förutsättningar för en bra träningsmiljö. Samtidigt som jag tryckte hårt på utvecklingen tog jag det här året som en inventering av a-laget och akademin för att se vad som fanns att bygga på framöver. Vi lyfte upp spelare födda 2003 och 2004 till en trupp som redan är ganska ung. Vi vill ha en lokal, stark koppling till Motala i truppen. 

– Det var ungefär det som var målsättningen, det kan ta lite tid innan man hittar rätt med spelartyper och förståelse för hur vi ska spela. Därför hade vi ingen resultatmålsättning, utan mer att skapa en plattform för att kunna utmana senare år.

Nu är Motala AIF tillbaka i Ettan och det är några år sedan man senast befann sig i serien, närmare bestämt 2015 då man hamnade på en sista plats i Ettan norra. Serien har under tiden utvecklats från en 14-lagsserie till en 16-lagsserie och det blir en ny publik som Motala kommer att spela inför 2020.

Vad kommer publiken att kunna förvänta sig från Motala nästa säsong? Kan du beskriva er spelidé lite närmre?

– Motala har av tradition varit ett bra kontringslag, vid omställningar när man vinner boll går det väldigt fort. Det vill jag som tränare så klart behålla men samtidigt vill jag att vi ska kunna vara så pass skickliga att vi kan hantera olika matchbilder och vinna matcher på olika sätt. Ett tryggt och kontrollerat passningsspel och där vi kan försvara oss på olika sätt. En blandning men framförallt att behålla och förstärka djupledsspelet men även kunna kontrollera matchen med ett bra passningsspel. 

Hur ser läget ut i truppen? Får ni behålla spelarna eller är ni mitt i ett intensivt rekryteringsarbete?

– Det är det sistnämnda framförallt… Vi har börjat komma vidare i diskussioner med befintliga spelare men också spelare utifrån för att komplettera truppen. Än så länge har vi inte gjort klart med nya spelare men vi har gjort klart med en ny målvaktstränare. Det börjar närma sig i många fall men ingenting som är klart än. Vi vill börja med att se vilka som vill förlänga men vill självklart addera spelare utifrån också. Än så länge inte så mycket men det är på gång, svarar Persson. 

Om vi tittar på truppen från 2019, finns det några särskilda namn som du skulle vilja lyfta fram?

– Vi lyfte upp två yngre spelare, en av dem är Ahmed Qasem (född 2003) som har fått mycket speltid. Han hade en liten dipp under sommaren men avslutade under hösten på ett väldigt bra sätt. Gjorde viktiga mål och har haft en fin utveckling. Det är väldigt glädjande när spelare från den egna akademin får ta steget upp och ta utrymme. 

– Det finns många att nämna, spelare som varit i föreningen i många år och det är alltid viktigt att behålla en kontinuitet i laget, det finns flera som har gjort det väldigt bra.

Som tidigare nämnt har inte Motala spelat i Ettan sedan 2015 men laget har sedan grundandet av division 1 år 2006 spelat fem säsonger i ligan och placerar sig på plats 38 i Ettans maratontabell. Nu har man chansen att bättra på sin placering och inför 2020, vad tar laget, med Persson i spetsen, sikte på?

– Det är väl spontant och naturligt när man kommer upp att man vill stabilisera sig och etablera sig på nivån. Det är lite för tidigt för en målsättning då det händer hinna mycket innan vi är framme i april, men i första hand att etablera oss. Därifrån vill vi kunna ta kliv och hänga med rent organisatoriskt också. Fortsätta utveckla hela verksamheten, inte bara a-laget men också akademilag, breddlag och säkerställa kvalitet i de lägre åldrarna, säger Persson.

Spelet i Ettan kommer att erbjuda nya matchningar för Motala och ett möte kan komma att bli extra intressant – mötet med FC Linköping City. Städerna har en naturlig koppling mellan varandra på grund av sin närhet och under 2020 kan rivaliteten komma att utvecklas till nästa nivå. 

– Det är klart att det kommer att bli ett extra speciellt möte, sen är det ju sex poäng mot dem men det är klart att vi gärna vill vinna derbymatcher. Det blir en extra krydda och det är kul för både publik och Linköping-Motala-trakten. Det ser vi fram emot!

Om vi nu ska prata lite om kvalet, vad har du att säga om det och om sättet som ni trots allt tar klivet upp till Ettan på?

– Det blev ju en ganska krokig väg eftersom att man ska förbi en play-off mot Karlberg och Ytterhogdal, men vi lyckades vinna båda matcherna. Sen när vi hamnade mot Sollentuna så känner vi i framförallt andra matchen att vi kunde fått med oss ett bättre resultat än 2-1 hemma. Men jag tycker att Sollentuna vinner rättvist över två matcher. Där och då kände vi att vi ville ta den där platsen av egen kraft och inte förlita oss på en sammanslagning i Karlstad. 

– Med lite distans när möjligheten kom några dagar senare är det ingenting vi ska eller kommer be om ursäkt för. Uppenbarligen var vi det laget som stod på tur och väldigt många har jobbat hårt. Laget, spelare, ledare och folk runt om i föreningen. Vi är glada över belöningen i form av ett avancemang och vi tar gladeligen den platsen. 

Var förlusterna i kvalmatcherna mot Sollentuna en indikator på att det gäller att ta ett snäpp upp i nivå nu?

– Absolut, så är det ju. Vi mötte en del division 1-lag under försäsongen men det är en helt annan sak under tävlingsmatcher, speciellt 30 matcher över en hel säsong. Då måste du upp en nivå i både träning och match, höja lägstanivån ett par snäpp för att kunna vara med i alla matcher. Det blir en utmaning, vi har en förhållandevis ung trupp och de är beredda att jobba väldigt hårt och är ambitiösa. Vi har ett antal månader där vi kan förbereda oss och komma väl rustade till vårsäsongen. Så får vi se i sommar hur det ser ut och om man måste förstärka under sommarfönstret. Det kommer att krävas mycket av oss men jag är övertygad om att alla är beredda att lägga ned den tiden, säger Persson.

Vad har du att säga rent generellt om Ettan, jämförelsevis med serien som ni kommer från?

– Det blev en ganska stor omställning för min som bara varit på elitnivå tidigare, att vara tränare i division 2. Det tog väl ett par matcher och lite tid innan jag fick in var nivån ligger på lagen och spelarna. Division 1 har jag lite mer koll på i och med att jag har haft lite scoutinguppdrag och den typen av roll i “J-Södra”.

– Det blir en nivå upp för oss vilket vi märkte mot Sollentuna. Det är det klassiska att det går lite snabbare, man får mindre tid med bollen, omställningar går fortare. Det gäller att förbereda oss på bästa sätt och återigen att vi fortsätter träna hårt och utvecklar miljön. Det blir fyra matcher extra och säsongen blir lite längre, men det är inget större problem som vi inte ska klara av. 

Avslutningsvis, finns det några förväntningar eller förhoppningar på säsongen 2020 som du vill dela med dig av till er nya publik i Ettan?

– Det är väl fortfarande lite tidigt att säga men vi vill bygga på det vi har gjort i år och det har varit ett väldigt disciplinerat och lojalt lagarbete. Det är väl någonting som jag hoppas och tror att publiken får se nästa år också. Vi har spelare som jobbar väldigt hårt för varandra och jag hoppas och tror att vi kan förstärka det ytterligare och ta några kliv, avslutar Persson.

***

Ettanfotboll tackar Christer Persson för att han tog sig tid för en intervju och riktar samtidigt ett stort lycka till till Motala AIF FK som är varmt välkomna till Ettan nästa säsong!