150425 Oddevolds fans under fotbollsmatchen i Div 1 södra mellan Örgryte och Oddevold den 25 april 2015 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN


IK Oddevold är tillbaka i Ettan. Med en ombyggd trupp och förnyad karaktär vill laget undvika det scenario som utspelade sig 2019 när man fick lämna ettan södra. Vi har pratat med Mats Johansson, sportchef i IK Oddevold, om åren sedan degraderingen, vägen tillbaka och utsikterna inför 2022.

Mats Johansson klev in i föreningens styrelse samma år som laget åkte ur ettan södra, 2019. Där tog han snabbt en plats i fotbollsutskottet där han fick en ledande roll, vilket ledde till att han för cirka ett år sedan officiellt fick rollen som sportchef. 

Johansson berättar hur degraderingen 2019 ledde till att föreningen påbörjade ett gediget arbete med att utvärdera vad som gått fel. Man kom fram till att laget inte bara bestod av för många spelare utan också för många spelare med fel attityd.

– Vi utvärderar året vi åkte ur ettan och var ganska snabbt framme med vad vi behövde göra för att hitta tillbaka. Vi hade för många spelare utifrån och framför allt för många spelare med fel attityd om man ska vara ärlig. Vi kände att vi ville gå tillbaka till det lokala och framför allt titta på vår akademi som vi är stolta över och som gör ett väldigt bra jobb men tidigare har vi inte lyft upp dem på rätt sätt, säger Johansson och fortsätter:

– Det första vi gjorde var att ta in nya tränare som såg på det på samma sätt som oss, som vill jobba i första hand lokalt och med unga spelare. Vi ville förändra vårt spel, vara mer bollförande och ha en röd tråd i det vi håller på med planen.

Under fjolårssäsongen kunde Oddevold stoltsera med en trupp som till i princip hundra procent utgjordes av lokala förmågor. Johansson nämner en match där han tror att sju av spelarna på planen var från den egna akademin. Han berättar att den lokala prägeln på truppen är ett resultat av en medveten satsning – en satsning som har gått fort.

– Hela föreningen har skapat någonting positivt här lokalt, att det händer saker, det har blivit ett enormt uppsving. 

2021 blev ett framgångsår och laget tog sig tillbaka till ettan. Det var jämnt lopp in i det sista och man tog förstaplatsen i division två norra götaland på målskillnad. Oddevold slutade på 71 poäng, samma poäng som BK Forward, men hade 63 i målskillnad mot Forwards 61. Vad var då nyckeln till klubbens framgång förra säsongen? Karaktär, om man frågar Johansson.

– När man skapar en trupp som vi gjorde så har vi varit väldigt noga med att få in rätt karaktärer som verkligen vill och förra året var det hundraprocentigt, spelarna visade en enorm professionalitet och det har varit en grupp som har dragit åt samma håll. De har verkligen anammat tränarnas sätt att se på det och hur man ska spela och vara i Oddevold. Jag har själv spelat upp till division ett-nivå och jag tycker att vi har varit väldigt, väldigt bra och då har vi kanske inte kunnat implementera allting på grund av covid 19-pandemin. Så det ska bli spännande att se hur det blir nu med en normal försäsong.

Kan du berätta lite mer om hur ni vill spela fotboll?

– I fjol hade vi ett väldigt stort bollinnehav och var i många matcher extremt överlägsna men vi vill ju givetvis ha mycket boll och spela vårt eget spel. Sen har vi respekt för att vi går upp en division och måste bli smartare i vissa situationer, lite rakare ibland men vi har satt en grund i hur vi vill spela fotboll och hur vi vill försvara som är väldigt intressant.

Steget upp från division två till ettan innebär ofta en stor förändring för spelare och ledare. Många spelare får kliva åt sidan då man inte kan matcha fotbollen och det civila och det blir i förlängningen en utmaning för sportcheferna, att bygga en slagkraftig trupp i tid till försäsongen. Det är dock ett bekymmer som Mats Johansson inte riktig har drabbats av.

– Truppbygget går väldigt bra, liksom förra året är vi tydliga med vad vi vill ha in och vi vill ge tränarna och spelarna de bästa förutsättningarna genom att vara klara så snabbt som möjligt. I dagsläget har vi 19 spelare klara och det är bra och det pågår även med ytterligare en eller två. Vi känner oss nöjda och ligger långt framme i det. Vi siktar på en trupp med cirka 20-22 spelare.