190821 Luleås spelare jublar efter 1-2 av William Olausson på straff samtidigt som Hammarbys spelare deppar under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Luleå och Hammarby den 21 augusti 2019 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / Cop 159

Till nästa år är IFK Luleå en av nykomlingarna till Ettan. Laget kommer senast från Division 2 Norrland där man vann serien. IFK Luleå är dock inte en okänd förening för den som är bekant med Ettan – laget gjorde nämligen sju raka säsonger i Division 1 mellan åren 2011-2017 innan man inför 2018 blev nedflyttade till Division 2. 

Men för sakens skull tänkte vi färska upp era minnen och åter introducera er för det IFK Luleå som ni kommer att få följa under nästa säsong när vi pratar målsättningar, förutsättningar, Norrlandsfotboll och IFK Luleås trupp och spelidé med sportchef Kalén.

Daniel Kalén är sportchef för IFK Luleå och tillträdde tjänsten i höstas. Det är inte första gången Kalén haft tjänsten som sportchef i Luleå-laget, det var han innan klubben blev tvungna att skära ned på personal p.g.a. ekonomiska utmaningar. Nu är han dock tillbaka vid sidan om hans civila tjänst.

När Kalén återigen tillträdde som sportchef för IFK Luleå uttalade han sig om sina ambitioner i en intervju publicerad på IFK Luleås hemsida.

– Jag delar IFK Luleås ambitioner om att bli ett stabilt division 1-lag för att sedan kunna utmana om en plats i Superettan, sade Kalén då.

Men för att nå Superettan måste man först kämpa sig genom Division 1 och för att klara av det finns det en plan.

– Det handlar om att bygga och förbättra föreningen på alla punkter och delar. Inte bara det sportsliga utan också organisatoriskt, på kansliet, få in bra personer som kan vara med och bidra. Sportsligt jobbar vi vidare med stora delar av den trupp som tog oss upp. Både spelare med rutin och yngre spelare som vi kan utveckla. Vi vill också bli bra på att samarbeta med andra föreningar i Luleå och Norrbotten. IFK Luleå ska i framtiden vara en klubb som man vill gå till för att fortsätta i sin utveckling. För att lyckas krävs det hårt jobb och bra relationer och samarbeten, säger Kalén till Ettanfotboll.

Förväntningarna är stora när Ettan nu återigen står för dörren men att det kommer utmaningar med framgången är någonting som Kalén och Luleå är fullt medvetna om.

– Vi har stora förväntningar, men vi är också medvetna om att de senaste två årens vinnare av Division 2 Norrland har haft det svårt i Ettan och åkte ur direkt. Vi är medvetna om att det är ett kliv upp och vi är ödmjuka inför det. Vi ser med tillförsikt framemot Ettan och siktar mot att först klara ett nytt kontrakt, hänga kvar och vidareutveckla det på sikt. Vi ska etablera oss som ett mittenlag och sedan hela tiden ta klivet. Ambitionen i föreningen är att vi ska kunna blicka uppåt, säger Kalén.

Kalén nämner att lagen från Norrland har det svårt att etablera sig i Ettan när man väl tar klivet upp dit, och Norrlandsklubbarna har utöver det ganska stor ruljans sinsemellan på spelarna. När en klubb åker ur går ofta spelare över till den klubb som går upp. 

Är det så att det är hårdare konkurrens om spelarna för er uppe i norr?

– Det blir kanske så naturligt eftersom att vi inte har samma utbud på spelare. Inför nästa år tror jag inte att det kommer att vara så stora förflyttningar. Det är nog lite tillfälligt hur det ser ut i den klubb som gått upp. Vi har en bra stomme nu och behöver inte lyfta in så många spelare utifrån. Tror mer att sån ruljans är naturlig om det finns spelare med rutin från Division 1 och då blir det en enkel värvning.

– Sen hade jag hellre sett att Bodens BK stannade kvar i Ettan, jag tror att det är bättre för alla parter. Då hade vi fått två matcher med derbykaraktär och det skulle skrivas och pratas mer fotboll här uppe. Dessutom hade det blivit en bortamatch på lång distans mindre.

Utmaningen med de långa avstånden för Norrlandslagen ska vi återkomma till, men först har vi mer internt på Norrlandsfotbollen att prata om. För i och med att Bodens BK blir nedflyttade och Umeå FC går upp till Superettan blir IFK Luleå ensamma med Team TG FF från Umeå. Det uppstår alltså ett litet tomrum eftersom att det blir ett Norrlandslag mindre i Ettan nästa år. 

Kanske är det någonting som IFK Luleå kommer att kunna kapitalisera på?

– Fördelen med det blir i så fall att vi är det enda laget här uppe som kan erbjuda Division 1-fotboll. Jag tycker däremot att det är kul att Umeå FC tar klivet upp. Det visar att vi i Norrlandsfotbollen kan avancera och det kanske kan locka yngre spelare. De (Umeå FC, reds. anm) har byggt stabilt och nu tar man klivet upp, det sänder signaler att det inte är omöjligt, säger Kalén.

IFK Luleå poserar för en lagbild. Sportchef Daniel Kalén på nedre raden till vänster i kavaj. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN / COP 205

Nu tillbaka till utmaningarna som man ställs inför som en förening från Sveriges nordligaste delar. Avstånden till bortamatcherna är oftast enorma och lagen måste flyga till i princip varje bortamatch, någonting som lagen söderut sällan behöver göra. Daniel Kalén menar dock att det är så spelplanen ser ut och att man måste kunna förhålla sig till det om man vill vara en del av Ettan.

– Vårt läge är som det är, man får gilla läget helt enkelt, säger Kalén och fortsätter, vi märker det kanske främst på försäsongen då vi har svårt att få bra motstånd. Där har vi en utmaning. Vi märker det även på våra akademilag, u17 & u19, de har svårt att få till bra matcher. Det blir även en stor resekostnad eftersom att vi måste flyga till nästan varje bortamatch, men vi känner ju till förutsättningarna och får göra det bästa av det, avslutar sportchefen.

Kanske kommer ett nytt sponsoravtal i alldeles utmärkt läge när klubben nu ställs inför dyra bortaresekostnader. Det är nämligen så att föreningen tecknat ett mångmiljonavtal med företaget NYAB, i avtalet ingår även ett uppmärksammat namnbyte av IFK Luleås hemmaplan Skogsvallen – som byter namn till Nyabvallen. Det nya avtalet kommer att vara till stor hjälp för IFK Luleå.

– Det är väl som med all sponsring från alla våra partners, en superviktig del. Det sänder fina signaler att vi har en partner som vill teckna ett flerårskontrakt och som tror på det vi gör. Det skapar nya möjligheter och det är riktigt kul att en så stor aktör tror på klubben och det vi gör, säger Kalén. 

IFK Luleå gick starkt under 2019. Man vann serien med 4 poängs marginal, vann flest matcher, förlorade minst antal matcher och släppte in minst antal mål. Kalén som åter kom till föreningen under hösten tycker att säsongen började lite knackigt men att laget sen fick ordning på spelet.

– Vi har en stark organisation där alla vet vad man ska göra på planen. Vi ställer krav och driver på varandra. I Division 2 har vi haft en bra trupp med en stabil stomme som har rutin från Division 1. Lägg till det tillsammans med lite unga, hungriga spelare. Det har varit grunden, säger Kalén.

Sportchef Kalén utvecklar om lagets spelidé, både den som man har bedrivit under årets säsong men också den man hoppas på att kunna spela nästa år.

– När vi var i Division 1 förra sejouren var vi ett väldigt passningsorienterat lag och vi har väl haft vissa matcher i år med väldigt mycket boll. När vi nu tar klivet upp till Division 1 möter vi annat motstånd. Vi behöver anpassa oss men i de bästa av världar har vi ett bra anfallsspel som bygger på mycket boll och rörelse. Men vi har också visat i år att vi kan försvara och ligga lågt och vara vassa i våra omställningar. 

IFK Luleå mönstrar också en rad intressanta spelare – Islam Burman, Patrik Petersen, Arish Nouri och Max Wårell är några spännande namn. Kalén kommenterar:

– “Isse” (Islam Burman, reds. anm) är en Luleåprodukt och var med redan i Division 1 förra svängen. Han tog rätt stora kliv 2017 framförallt, då han nästan tog en startplats på vårt mittfält. En bra, duktig mittfältare med ett bra driv med bollen som vi tror mycket på. Kommer att vara en av de spelarna som ska ta arvet vidare och vara en ledare framöver.

– Petersen är en Luleåkille som var vår bästa spelare 2016 då han bar vår offensiv i Ettan. Sedan lämnade han för Superettanspel i Norrby, testade vingarna där, men hade lite otur med skador och tog aldrig en ordinarie plats där. Han kom tillbaka inför 2019 och han var en kanonvärvning att få in till en Division 2-trupp. En viktig, ambitiös spelare. Bra förebild. Mittfältare.

– Arish Nouri har bra trackreckord, han vann Division 2 med Bodens BK förra året, i år med Luleå. Central mittfältare, bra spelförståelse, fin passningsfot. Han har gjort många assister genom frisparkar och hörnor. En bra person och viktig spelare i en trupp. Tidigare rutin från Division 1 tillsammans med Piteå.

– Max Wårell är också en Luleåprodukt, forward. Han tog klivet upp till Division 1 från juniorlaget, tog en vända till Boden där han utvecklades ännu mer. Kom tillbaka till Luleå 2019 och var högst bidragande till klivet upp till Ettan igen. Bara 23 år och har sina bästa år framför sig. En jobbig forward att möta, duktig i djupled men framförallt en duktig målskytt som vi hoppas mycket på. 

***

Innan vi avslutar intervjun, har du någonting särskilt att hälsa till läsarna och publiken som ni kommer att möta nästa säsong?

– Vi är väldigt glada över att vara tillbaka i Ettan och det känns som att vi minst hör hemma där, säger Kalén och avslutar, det ska bli kul att få mäta oss igen!