Spelare från IFK Haninge firar ett mål. Bild: IFK Haninge

2020 får vi se många lag från Stockholmsområdet i Ettan och IFK Haninge från södra delarna av Stockholm är ett av lagen. Laget har en spännande dåtid, nutid och framtid och vi har pratat med föreningens sportchef för seniorlaget och akademin – Omar Moggi. 

Omar Moggi har varit en del av IFK Haninge sedan 2012 när laget slogs ihop med en annan förening från Stockholms södra förorter, Brandbergens IF. Brandbergens IF hade ett starkt seniorlag men saknade en ungdomsverksamhet, dessutom drogs klubben med ekonomiska bekymmer och säsongen 2011 räddades man av försäljningen av anfallaren Pa Amat Dibba till GIF Sundsvall. Moggi, som då tillhörde Brandbergens IF, beskriver hur IFK Haninge hade en fantastisk ungdomsverksamhet, hem åt talanger såsom Joel Asoro (Swansea City), men att föreningen saknade ett seniorlag. Av den anledningen beslutades det att Brandbergens IF och IFK Haninge skulle slå sig samman för att kunna utveckla sina verksamheter till nästa nivå. 

Idag beskriver Moggi IFK Haninge som en förening baserad i den södra delen av Stockholm med upptagningsområden i förorter som Brandbergen, Jordbro och Handen. Föreningen vill kunna erbjuda fotboll till alla oavsett ambitionsnivå. Dessutom bedriver föreningen ett aktivt socialt arbete för ensamkommande invandrare, människor med funktionsnedsättningar, man erbjuder “gåfotboll” för pensionärer och nu börjar även dam- och flickfotbollen utvecklas och växa sig allt starkare.

Sedan sammanslagningen har föreningen lyckats behålla sin fina utvecklingskurva och man har stadigt klättrat i seriesystemet samtidigt som man har lyckats producera talanger som årligen har gått till klubbar högre upp inom svensk fotboll, ta till exempel Dusan Jajic, Adrian Engdahl, Simon Gefvert, Jaudet Salih och Marko Nicolic. Talangutvecklingen är någonting positivt men det har också en baksida, nämligen att klubben dräneras på några av sina bästa spelare och det har, enligt sportchef Omar Moggi, gjort att resan till Ettan har tagit lite längre tid. 

2019 blev till slut det stora år som IFK Haninge målmedvetet har arbetat mot när man säkrade avancemanget till Ettan 2020. Avancemanget kom inte som en slump eller överraskning, det här var någonting som föreningen lagt en god grund för sedan innan.

– Vi la en bra grund 2018 och det var egentligen det vi fortsatte bygga vidare på 2019 som gjorde oss väldigt starka, säger Moggi till Ettanfotboll och fortsätter:

– Det var viktigt för föreningen att ta klivet, vi har påbörjat ett certifieringsarbete sedan 2017 för att räknas som en SEF-klubb och då behöver vi ett lag på minst division 1-nivå, avslutar Moggi. 

IFK Haninge kommer nu att få spela inför en ny publik som kanske inte är så bekanta med laget, kan du beskriva vad ni är för typ av fotbollslag?

– Det som kännetecknar IFK Haninge är att vi går in för att vinna alla matcher oavsett motstånd och plats. Betyder det att vi måste anpassa oss efter motstånd gör vi det. Vi har ramar i anfallsspelet och i defensiven som vi förhåller oss till men vi låser oss inte vid siffror, uppställningar eller att “så här ska vi spela”. Vi har som sagt ramar att jobba efter men är väldigt flexibla utifrån de kvaliteter som finns i laget. Vi är ett hårt arbetande lag med ett starkt kollektiv, säger Moggi.

Var det så ni vann division 2 i år?

– Ja, så var det. Vi visste om att, precis som nästa år i Ettan, att det skulle vara många Stockholmslag, många derbymatcher. Det kräver spelare med karaktär och mental styrka, det kräver ett starkt kollektiv för att vinna och för att nå resultat. 

Hur går tankarna nu inför 2020, vad kommer ni att behöva utveckla i spelet för att kunna hänga med?

– Vi kommer att behöva utveckla allt, fotbollen utvecklas och vi behöver bli bättre på allt utanför och på planen, sportsligt och organisatoriskt. Det är en ny kostym att växa in i men vi skräms inte av den utmaningen. Det kommer att handla om att jobba ännu mer professionellt, mer detaljerat och verkligen förhålla sig till de grunder vi har i form av ett starkt kollektiv. 

Vad kommer utmärka IFK Haninge i Ettan 2020?

– Ett starkt kollektiv som vågar spela för att vinna.

Så det blir inga oavgjorda matcher?

– Det kan jag inte lova, men vi gör allt för att vinna.

På transferfronten antar jag att det är mycket jobb nu för dig som sportchef, hur ser det ut där?

– Vi har ett antal spelare som aldrig spelat i Ettan, vi vet om att det kommer bli en väldigt stor utmaning sportsligt och organisatoriskt men vi tror ju stenhårt på det, annars hade vi aldrig satt upp det som målsättning. Är vi rustade för Ettan? Det får framtiden utvisa, men vi har inte rustat färdigt än. När säsongen drar igång kommer vi absolut att vara det, säger Moggi och utvecklar:

– Vi vet ju om att division 1 kommer att kräva en helt annan tid från spelarna, helt andra kvaliteter, helt andra krav rent mentalt och fysiskt samt att den stora utmaningen vi har med de ekonomiska bitarna gör att det inte är alla spelare som kan, orkar eller vill. Av naturliga skäl så är det vissa spelare som har gjort sitt och vi behöver helt enkelt få in spelare som har erfarenhet, som vet vad det handlar om. Ambitiösa killar som vill skapa något med sin fotboll i Haninge.

Finns det några särskilda namn i laget som har varit bärande under denna säsong?

– Vår målvakt, André Bernardini, utsedd till bästa målvakt i division 2, ung och blir bara bättre och bättre. Dragan Kabic, försvarare, som tar kliv hela tiden och 2019 var en av hans bättre säsonger. Sitapha N’dure som är vår lagkapten och Özgür Yasar som har varit en viktig kugge sen 2017, de besitter kvalitet, erfarenhet och professionalism. 

På tränarsidan leds laget av Tino Katsoulakis som har varit i laget i flera omgångar. Katsoulakis kom först till IFK Haninge 2016 när laget spelade i division 3, det året lämnade han mitt i säsongen när Syrianska FC värvade honom. Inför 2018 återvände Katsoulakis till IFK Haninge för att bygga vidare på det som han tillsammans med föreningen hade startat redan 2016. Inför nästa säsong är Katsoulakis fortfarande med på tåget och sportchef Omar Moggi bedyrar att tränarstaben är medvetna om kraven som kommer med avancemanget.

– Vi är överens med staben inför nästa säsong, men de vet vad som gäller. 

Nästa år i Ettan blir det många lag från Stockholmsregionen, hela sju lag om man räknar in Syrianska FC från Södertälje. Det bäddar för många heta derbymatcher i huvudstaden och nykomlingen Haninge tänker inte bli någon slagpåse för de mer etablerade division 1-lagen från Stockholm.

– Vi här här för att tävla och vi vill ju mäta oss med dem bästa. Det är klart att det finns en prestige och charm med att kunna slå dem lite på fingrarna och vara där uppe och nosa och visa vilka vi är och vad vi har åstadkommit på väldigt kort tid. Det finns prestige, men det är det som gör det charmigt också, säger Moggi.

Har ni någon särskild målbild inför nästa år?

– Målbilden handlar alltid som nykomlingar att etablera sig och växa in i kostymen i första skedet, men vi vill som sagt vinna allt. Vi jobbar i delmål, nummer ett blir att etablera sig. 

***

Ettanfotboll riktar ett stort tack till Omar Moggi som tog sig tid för en intervju och vi önskar nykomlingarna ett stort lycka till inför säsongen 2020!