211202 GAIS tränare Fredrik Holmberg under kvalet till Superettan mellan Dalkurd och GAIS den 2 december 2021 i Uppsala. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0050

Ingen har nog missat att GAIS i fjol förlorade det negativa superettankvalet och trillade ur landets andraliga. Nu väntar spel i ettan södra säsongen 2022 och trots besvikelsen från i fjol hoppas Göteborgslaget på en snabb återhämtning.

GAIS har länge brottats med sportslig motgång och ekonomiska svårigheter. Den senaste tioårsperioden kan i mångt och mycket sammanfattas som tuff men trots det har publiken varit lojal. I år blir det annorlunda bortaresmål från klubbens trogna supportrar men klubben ger sig ut på en gemensam resa med slutdestination superettan.

Fredrik Holmberg är huvudtränare för Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap och vid Ettanfotbolls upptaktsträff passade vi på att ställa några frågor inför säsongsstarten.

Hur ser truppen ut sedan i fjol, är truppbygget färdigt?
– Vi har tagit in tio nya spelare och har totalt 23 kontrakterade spelare, så 13 spelare kvar från i fjol. Klar är man aldrig utan det pågår hela tiden, vi stänger inte innan någon annan stänger sitt fönster. Men vi har ett lag som är redo att köra igång.

Hur har försäsongsmatcherna sett ut hittills?
– Det har blandat lite, vi har gjort ett helt okej gruppspel sett till spelet, vi har tagit steg vecka för vecka och vi har haft vissa toppar med bra prestationer och vissa mindre bra. Men jämnheten börjar komma allt mer och vi kommer allt längre allt eftersom.

Svenska Spels oddssättare har satt er på en andraplats efter Falkenbergs FF, vad har du för kommentar till det?
– Jag tror att serien är väldigt jämn med många bra lag så det är svårt att säga. Jag hade gärna sett att vi var favorittippade… andra tror på oss och det tänker inte vi sluta göra. 

Vilka förväntningar har du på säsongen?
– Är du i GAIS finns det bara en förväntan, så är det och det är ingenting att hymla med. Vi kommer att göra allt för att vinna serien men det är ingenting vi går runt och pratar om men någon annan ambition finns inte och det har vi sagt sedan dag ett. Vi jobbar hårt utifrån det men det gäller också att vara ödmjuk för det finns många andra bra lag som vill slå oss. Vi försöker vinna nästa match vi spelar hela tiden, det är klyschigt men sant.

Hur ser du och klubben på ettan som serie?
– Tror att det är många bra lag, en väldigt jämn serie, det kommer att bli fullt krig i varje match och jag förväntar mig ingenting annat. Lika svårt att säga vilka lag som är med var, det känns väldigt jämnt, vi tänker att nyckeln är att hålla fokus på här och nu så ska vi klara det.

Vad händer om ni inte går upp direkt?
– Jag utgår aldrig från ett katastrofscenario så jag har inte reflekterat över det. GAIS som förening är att man alltid kommer igen, traditionens makt inom fotbollen är stor, i GAIS finns både engagemang och passion och klubben kommer att komma tillbaka starkare än någonsin. 

GAIS försäsongsfacit

Träningsmatcher: (F) IK Oddevold 0-2, (V) Falkenbergs FF 2-0, (F) Varbergs BoIS 3-0 och (O) Tvååkers IF 2-2.

Svenska cupen: (F) Malmö FF 5-1, (F) IFK Värnamo 1-0 och (V) Ängelholms FF 1-0.

På lördag, den 26:e mars, spelar GAIS träningsmatch hemma mot Landskrona BoIS. Matchen sänds på SportExpressen Play och har avsparkstiden 14:00.