FK Karlskrona poserar för en lagbild den 13 mars 2018 i Karlskrona. Sportchef Peter Christensson i mitten på främre raden. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN / COP 205

När Division 2 Östra Götaland var färdigspelad stod FK Karlskrona som segrare på 56 poäng. Blekingarna är inte främmande för spel i Ettan. 2018 ramlade man efter två säsonger ur serien men under 2019 har klubben stått för ett starkt återtåg. Ettanfotboll tog en pratstund med FK Karlskronas sportchef – Peter Christensson!

Karlskrona stod för en stark säsong 2019 när man vann Division 2 Östra Götaland, laget vann serien med fem poängs marginal. För sportchef Peter Christensson var det resultatet av ett idogt arbete med att få tillbaka lagets gamla själ, den kultur som har suttit i klubbens väggar. Det sista året i Ettan innan Karlskrona tvingades lämna serien hade föregåtts av en period då klubben tappat riktningen och befann sig vilsna i verksamheten. Många viktiga delar ur lagets stomme och kulturbärare hade lämnat laget och kvar stod Christensson redo för att plocka upp spillrorna som var kvar.

– Jag tror på något sätt att sista året i Ettan innan vi åkte ut, då kom vi lite vilse. Vi tappade vår stomme, de gamla kulturbärarna, och jag fick samla ihop spillrorna. Men vi fick inte ihop det exakt som vi ville och vi har fått gå tillbaka för att hitta vår identitet, säger Christensson och fortsätter:

– Vi ville ha tillbaka själen, vi saknade den typ av förbrödring som är viktig, men vi fick tillbaka den gamla själen, vi samlade ihop oss och plockade minutiöst in eventuella nyförvärv och sen fick vi tillbaka glädjen. Det var det som avgjorde det. Vi hade kul, vi tog in Jonas Lantto – en fin, ödmjuk och extremt lojal kille. Vi återuppbyggde FKK-själen och en glädje, avslutar Christensson.

Till sitt lag letar Christensson efter en viss typ av spelare, och det viktigaste kanske inte är sättet att spela fotboll på, utan vilken typ av karaktär spelaren besitter. För Christensson är inte intresserad av att återigen degraderas från Ettan, därför väljs också nyförvärv omsorgsfullt utifrån den typ av karaktär som uppvisas på planen och tillsammans med laget. 

– Vi har haft en målbild att hitta spelare som exakt uppfyller de kvaliteter som vi vill ha. Bra karaktär, ödmjukhet. Vi vill ha spelare som vill få ut något av sin fotboll, samtidigt som man har en ödmjuk framtoning och vet att det krävs hårt jobb för att nå dit, säger Christensson. 

Och säsongen 2019 blev ett karaktärstest för laget, ett test som laget, med kvittot i handen, får anses ha klarat av med bravur. Årets trupp byggdes runt förra årets, med undantag för några nyförvärv som uppfyllde föreningens kravbild.

– De flesta stannade kvar i truppen från förra året och sen plockade jag in några nya med dem kraven, på det sättet blev det väldigt bra. Vi har blandat väldigt god kvalitet i truppen samtidigt som det var en enad trupp med stark revanschlusta. Efter 17-18 omgångar fick vi en dipp, så det höll länge men vi gick in i vinnarspåret igen efter tre förluster, säger Christensson. 

Om vi ska prata den trupp som du går in i nästa säsong med då, vad kan du berätta om den?

– Vi har en målsättning om att ha minst 70% egna produkter i truppen och det har vi. Det är viktigt att truppen är stolta och glada och kontinuerliga – det får man ut mer av. Vi ska inte heller tappa den kultur som sitter i väggarna, den är viktig.

– Inför nästa säsong har jag kunnat välja på ett stort antal spelare att ta in, ännu en gång är karaktären oerhört viktig – viljan att vinna och utvecklas, ödmjukhet är ett nyckelord. Men vi har plockat in tre nyförvärv och är nöjda med det. Vi har en akademi som levererar många begåvade ungdomar så vi plockar också upp yngre förmågor, säger Christensson och avslutar självsäkert:

–  Genom mixen av unga, nyförvärven och stommen i truppen har vi fått ihop en trupp som vi tror väldigt mycket på. Den är starkare än senast vi var uppe. Jag kan garantera dig en bra trupp till nästa säsong.

Det låter onekligen som att Karlskrona har ett spännande bygge på gång, men finns det några särskilda namn i laget som du vill lyfta fram?

– Vi förväntar oss och hoppas på att våra ungdomar som fick mycket tid i tvåan ska kunna ta ett kliv under vintern – Filip Kangeman, Jacob Gillén och Ludvig Brander bland andra. Vi har en mittfältsmotor i Anton Sigvardsson och en av seriens kanske bästa målvakter i Sebastian Halle. Alexander Petersson har varit knäskadad i två år men kom tillbaka i år på halvfart och gjorde 14 mål och Joel Enarsson stod för 15 mål i år innan han blev skadad sista sex omgångarna, svarar Christensson.

Blekingerivalen Mjällby AIF tog i år klivet upp till Allsvenskan och det var raka vägen upp som gällde för “sillastryparna” då man 2018 vann Division 1 södra och därefter vann Superettan 2019. En bedrift som enligt Christensson är “omöjlig”, men sportchefen gläds åt rivalens framgång och lyfter fram klubbarnas goda relation. 

– Jag och Hasse Larsson (sportchef Mjällby AIF, reds. anm) har en fantastisk relation och så har även organisationerna. Sen finns det alltid några “sillastrybare”, och vi har också några, som håller på på sociala medier men annars så är det lugnt. Vi har en bra relation till Mjällby.

Mjällby AIF har alltså uppnått fina framgångar senaste åren men det har också FK Karlskrona, laget är som sagt klara för Ettan till 2020 men inte bara det – laget har tagit sig vidare till gruppspelet i Svenska cupen. När det över telefon nämns att Karlskrona är klara för cupspel utbrister Christensson i ett glädjeuttryck.

– Det kan du ge dig fan på!

Det märks att Christensson med glädje ser fram emot gruppspelet i Svenska cupen, för när Malmö FF, som är ett av lagen i gruppen kommer på tal tar sportchefen återigen till orda.

– När vi får MFF på hemmaplan, då blir det rätt så sköna känslor som vibrerar i kroppen. Vi hoppas kunna slå publikrekord så det bara sjunger om det. Jag tror att vi har 3800 mot Frölunda 1981. Vi vill bli 4000, så vi pratar med Malmö om att det finns ett tåg som i princip går direkt till idrottsplatsen.

Vad har du för tankar inför gruppspelet i cupen?

– Jag räknar med att ta sex poäng mot AFC Eskilstuna och Malmö FF, så slipper vi åka upp till Syrianska! Nej, skämt åsido, det är en fantastisk lottning, Sveriges bästa fotbollslag till Karlskrona! 

Det blåser sannerligen vind i seglen för FK Karlskrona just nu med både gruppspelet i cupen och avancemanget till Ettan, finns det någonting som motståndarna i seriespelet ska se upp med inför nästa säsong?

– Vi borde aldrig åkt ur Ettan, men vi är betydligt starkare som lag i år än senast. Vi är väl förberedda, säger Christensson.

Ni är nog ganska välkända söderut i Ettan, men till motståndarpubliken mer västerut och norrut, vill du hälsa någonting till dem som kanske inte känner till er så väl?

– Vi vill äga spelet och ha störst bollinnehav så det är ingenting positivt för dem (motståndarpubliken, reds. anm). Jag tror att vi kommer bjuda på en positiv och glad anfallsfotboll. Sen är västskusten lite mer regnig, kommer dem till Karlskrona kommer dem till Sveriges näst soligaste stad och vi har en fin skärgård också, säger Christensson och avsluter intervjun med en invit:

– De är välkomna hit, förutom en fotbollsmatch bjuder vi också på en fantastiskt vacker miljö!

***

Ettanfotboll tackar FK Karlskronas sportchef Peter Christensson för att han tog sig tid för en intervju och önskar föreningen lycka till nästa år i Ettan södra.