210609 Ängelholms tränare Roar Hansen under fotbollsmatchen i Division 2 mellan Ängelholm och Tord den 9 juni 2021 i Ängelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0220

Efter tre år i division 2 har Ängelholms FF slutligen tagit sig tillbaka till Ettan. Skånelaget som spenderade större delen av 10-talet i superettan och klarat sig genom konkurshot gör sig nu redo för en utmanande säsong.

Roar Hansen är huvudtränare, sportchef och akademichef i Ängelholms FF. Spolar vi tillbaka bandet till 2007 var han med och tog upp laget till superettan från dåvarande division 1 södra. I fjol var han med och tog upp laget till Ettan södra. Det är Hansens andra sejour i klubben men den nionde säsongen. Den karismatiske tränaren känner alltså till klubben väldigt väl – både styrkorna och svagheterna.

– Något som kännetecknar klubben är att om man ska nå framgång i Ängelholm, då måste man vara medveten om att man måste putta in sig själv varje dag. Vi lever i en hockeystad, det är skuggan nummer ett. Vi har Helsingborgs IF nära oss, Halmstad i norr och inte så långt till Landskrona, säger Hansen och fortsätter:

– Ängelholm är starkt men går kanske inte att jämföra med andra varumärken i trakten. Vi är inte överst på hyllan för spelare och sponsorer men det är ändå en bra verksamhet. Vi jobbar hårt tillsammans och får chansen att utvecklas, du måste jobba hårt och gilla läget.

Nu har du varit i Ängelholm sedan 2019, hur vill du beskriva utvecklingen i klubben sedan du tog över ansvaret?

– Förra gången jag kom hit var vi i division ett och gick upp till superettan. Nu har vi varit i division två och gått upp i ettan. Mycket är sig likt men också olikt. På akademisidan finns det en stor erfarenhet av att utbilda egna talanger, så var det inte 2006 när jag kom. Då var ungdomsavdelningen sådär men vi startade redan då. Det är kul att komma tillbaka och se att det man startade en gång har utvecklats över tid och att man har ett bra och professionellt tänk på ungdomssidan.

– Det var några tuffa år då klubben höll på att gå i konkurs, några partners som var Ängelholm lojala räddade klubben och den lojalitet som finns där är väldigt kul. Förra fem åren pratades ekonomi nästan dagligen och jag vill höja våra partners och styrelse för det är sällan jag har behövt prata ekonomi idag. Det känns som att klubben på något sätt styrs med en lagom fast hand, mjuka värden men också en kontroll.

Sist Ängelholm spelade i ettan södra var 2017, vilka förväntningar har du på serien i år, fyra säsonger senare?

– Förväntningarna är att det är bra fotboll. Det kommer att bli jämnt och tufft. Den uppfattning jag har är att ettan södra är lite jämnare än ettan norra. Det känns som att topplagen i ettan norra vinner överlägset, där kan topplagen rusa ifrån men så är det inte riktigt i division ett södra. Därför pratar jag om det här med att det krävs 35 poäng för att slippa kvala i ettan södra. Jag förväntar mig att det blir tufft och jämnt mellan alla lag, att alla lag kan slå alla och att det spelas bra fotboll och det ska bli skitkul.

211106 Ängelholm firar avancemanget till Division 1 under fotbollsmatchen i Div 2 Västra Götaland mellan Sävedalen och Ängelholm den 6 november 2021 i Göteborg. Foto: Johan Borehed / BILDBYRÅN / COP 295 / JX0006

Ängelholm mönstrar idag ett lag där ungefär 60 procent av spelarna kommer från den egna akademin och cirka 95 procent kommer från närområdet. Säsongen 2021 vann man division 2 Västra Götaland övertygande med 68 poäng mot tvåans (Eskilsminne) 57 poäng. Laget gjorde hela 82 mål och släppte in 25 – alltså flest och lägst antal mål av samtliga lag i serien.

Det är en stark trupp som Hansen förfogar över och han menar att grunderna lades under en säsong som slutade i stor besvikelse.

– Säsongen 2020 var vi jättestora favoriter, corona kom och serien skulle spelas med 13 omgångar. Vi började jättebra men fick en liten svacka. Då visade det sig att IFK Malmö och BK Olympic hittade en jämnhet där i alltihopa och det gjorde att vi inte kunde ta igen på de lagen. IFK Malmö gick upp och Olympic fick kvala. Det var en besvikelse, vi hade en bra och bred trupp, säger han innan han går in på säsongen 2021:

– Inför 2021 hade vi faktiskt inte en lika bred trupp som året innan och ett något yngre lag. Vi hade höga ambitioner men kände inte att vi var lika stora favoriter. Det var ändå duktiga lag i serien som hade varit där i några år. Men till sist blev det så att över 28 omgångar visade vi kvalitet och vinner med elva poäng före Eskilsminne och förlorar bara två matcher på hela året. Det blev inte så mycket att prata om, en tabell ljuger aldrig, så vi får sträcka på oss.

Hansen beskriver också hur laget utvecklades i en mer cynisk riktning tack vare säsongerna 2020 och 2021. När man klev in i fjolårssäsongen hade man god erfarenhet av att få smaka på fenomenet att motståndarna “parkerar bussen”. Samma sak hände 2021 när Ängelholm började vinna och istället för att försöka spela sig igenom motståndarna och riskera kontringar sade Roar åt sitt lag att spela över bussarna. “Roar, vi sparkar ju bara långt”, blev reaktionen från spelarna. “Ja, det är klart vi gör, vi vill ju vinna matchen”, blev det självklara svaret från Hansen. 

– Styrkan låg i att vi hittade olika vägar att vinna matchen, vi klarar av att ändra spelstil.

Roar Hansen säger att han gillar passningsfotboll och då menar han inte possessionfotboll. Han är okej med att man “spelar possession” men inte bara för att man ska ha ett stort bollinnehav. Med passningsfotboll vill han hellre ha lite vägvinnande, fart och fläkt, bra passningar – “man får inte glömma att målen står på kortsidorna”, som han själv uttrycker det.

I truppen har fyra spelare lämnat och fyra kommit in. Några av nyförvärven är Emil Håkansson från BK Astrio, en spelare som Roar länge haft ögonen på och som han beskriver som en offensiv poängspelare. Den andra är Emil Åberg från Eskilsminne med rutin från ettan södra och skyttekung i sitt forna lag. I stort sett är truppen byggd på delar av laget från i fjol. 

210605 Eskilsminnes Emil Åberg under fotbollsmatchen i Division 2 mellan Eskilsminne och Västra Frölunda den 5 juni 2021 i Helsingborg. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0034

Nu stundar försäsongen och Ängelholms schema har varit klart sedan länge. Till att börja med är man klara för spel i svenska cupens gruppspel där man ställs mot ligakonkurrenten GAIS, den allsvenska nykomlingen IFK Värnamo och regerande svenska mästarna Malmö FF. Stimulerande och roligt, enligt Hansen. I övrigt har man inplanerade träningsmatcher mot Eskilsminne, Olympic, Tvååker och Höganäs. 

När Ettanfotboll pratar med Roar Hansen har försäsongen pågått i fyra dagar. När vi frågar Hansen om målsättningen för året ryggar han lite från att ge en konkret målsättning men han berättar vilka förutsättningar han har gett truppen.

– Jag kan konstatera att ettan södra är en tuff serie och det krävs ungefär 35 poäng för att klara ett kontrakt, oftast. Man kan ju lätt säga med munnen att man har höga ambitioner och vill göra ditten och datten men jag har förklarat att det är vad som krävs för ett nytt kontrakt. Vi är ett bra lag, jag tror att vi är mogna för division ett-spel och vi ska försöka utveckla oss, det är det viktiga, sen får vi se. Jag kan konstatera så här tidigt att det är många klubbar som har höga målsättningar men att vi skulle utmåla oss som en favorit, nej det är vi inte. Vi får se var vi landar, det känner vi en bit in på försäsongen när man börjat spela med den nya gruppen, avslutar Hansen.