221008 Eskilsminnes Dragos Daniel Farcas Lohan och Danijal Omanovic jublar efter fotbollsmatchen i Division 2 Västra Götaland mellan Eskilsminne och Husqvarna den 8 oktober 2022 i Helsingborg. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0160

Förra veckan avgjordes division 2-serierna runt om i landet. Det står nu klart vilka lag som tar klivet upp till Ettan till nästa säsong och vilka lag som kommer att få chansen att kvala sig upp. 

Division 2 Norrland

I den nordligaste av division 2-serierna segrade Bodens BK FF med 60 poäng på 26 matcher. Senast Bodens BK spelade i Ettan var 2019.

På andra plats kom Friska Viljor FC med 58 poäng. Andraplatsen innebär att Friska Viljor kvalificerar sig till kommande kvalspel till Ettan.

Division 2 Norra Svealand

I Norra Svealand drog IFK Stocksund det längsta strået under årets säsong. IFK Stocksund, från Danderyd strax utanför Stockholm, kvalificerar sig för första gången sedan fotbollssektionens grundande år 2007.

Tvåa kom IFK Österåker med 50 poäng (gentemot IFK Stocksunds 53 poäng) och kvalificerar sig därmed för kval till Ettan.

Division 2 Södra Svealand

Riktar vi blicken mot Södra Svealand hittar vi United IK Nordic som seriesegrare med 59 poäng. Det är första gången i klubbens historia som man kvalificerar sig till Ettan.

På kvalplatsen, med en poängs marginal upp till första plats, hittar vi Södertälje-rivalen Assyriska FF som spelade i Ettan senast 2020.

Division 2 Norra Götaland

Efter en rysare ända in i den sista omgången heter segraren i division 2 Norra Götaland Ahlafors IF. Som för flera andra seriesegrare i division 2 i år är det också första gången som Ahlafors kvalificerar sig för spel i Ettan.

Lidköpings FK placerar sig på andra plats och får därmed chansen att kvala till Ettan 2023. Ahlafors vann serien med 57 poäng mot Lidköpings 56.

Division 2 Västra Götaland

Seriesegraren i division 2 Västra Götaland kommer från Skåne och heter Eskilsminne IF. Klubben gjorde sin senaste sejour i Ettan mellan säsongerna 2018-2020.

På andra plats i Västra Götaland-serien hittar vi BK Astrio från Halmstad.

Division 2 Södra Götaland

I Södra Götaland hittar vi ännu en första gångs-nykomling, Ariana FC. Malmöklubben, som grundades 2015, gör en historisk första säsong i division 2 och toppar den alltså med ett historiskt avancemang till Ettan.

Med en poängs marginal upp till första plats finner vi IFK Berga från Kalmar. Sist Berga spelade i Ettan var säsongen 2020.

Kval till Ettan

Samtliga tvåor i division 2-serierna kvalar till Ettan 2023. Kvalspelet går till genom att de sex tvåorna delas upp i två trelagsgrupper utifrån geografisk placering. Respektive gruppsegrare bland de kvalande lagen från division 2 möter därefter de på 13:e plats placerade lagen i Ettan norra och Ettan södra.

Läs mer om kvalet här.