När Pontus Rödin presenterades för FC Linköping City Foto: Bildbyrån

När Pontus Rödin presenterades för FC Linköping City
Foto: FC Linköping City

16 poäng på elva matcher gör FC Linköping City till ett mittenlag i den norra division ett serien. Och med blott 13 mål insläppta (bara Västerås är bättre) är det defensiven som sticker ut mest. I backlinjen hittar vi veckans talang i division ett – Pontus Rödin.

Blott 17 år gammal är han den spelare född år 2000 som fått mest speltid på aktuell nivå.
– Det hade jag kanske inte förväntat mig när jag skrev på i vintras. Men nu är det inget jag reflekterar över.. Nu känner jag mig trygg i startelvan och jag tror på mig själv, säger Rödin.

Självförtroendet är påfallande stort hos Pontus – trots sin ålder och korta tid i klubben. I julas lämnade han division tre-klubben AFK Linköpig för att skriva på för den hårdsatsande rivalen i samma stad.
– Det var ett stort steg att ta. Skillnaden mellan division tre och division ett var stor. Jag hade dessutom bara en säsong i AFK:s A-lag bakom mig. Tempot var den stora skillnaden. Tidigare kunde man träna hur mycket som helst, även efter träningarna körde man på ibland. Nu kommer mjölksyran snabbare – därför har jag dragit ner på extraträningen
Att spelare i din ålder slår igenom i division ett är i sig inget jätteovanligt – men då sker det kanske oftare på mer offensiva positioner. Du spelar högerback?
– Ja, men inte på den positionen jag är som bäst. Jag ser mig själv som en spelande mittback som gillar det offensiva spelet mer än det defensiva. Tidigare har jag varit överallt på banan, men för fyra år sedan blev det mittbacksrollen ”på riktigt”.
I FC Linköping har Pontus Rödin spelat nio matcher som högerback, blott två som mittback.
– Jag är jätteovan i den positionen. Jag är ingen typisk en-mot-en-spelare utan gillar mer att ha hela spelet framför mig.
Den moderne ytterbacken ska dessutom springa betydligt mer än en innerback?
– Usch ja… Men det är bara att acceptera att Melke Alan (tränaren) vill ha mig där. Han vet att jag vill vara mittback, men det är såklart utvecklande att spela även på andra positioner.

Pontus Rödin - Veckans talang Foto: Bildbyrån

Pontus Rödin – Veckans talang
Foto: Bildbyrån

Pontus är en del av en internationell fyrabackslinje.
– Vi har en japansk vänsterback i Yasuoka Takuto och en mittback från Uganda i form av Ivan Bukenya. De får jag, och Patrik Johansson som också spelar mittback, prata engelska med.
Som 17-åring och ny i både lag och på nivå kanske du inte är den som snackar överdrivet mycket – eller?
– Så är det nog. Jag har stor respekt för de andra i laget och när man är yngst i truppen får man knipa igen ibland. Visst säger man till när det är läge, både på träning och match. Samtidigt lär man sig mycket av att lyssna på de andra. Jag hade nog kunnat prata mer även om jag styr spelarna jag har framför mig.

Några U-landslagssammanhang har Pontus inte förekommit i ännu. Nyckelordet här är ”ännu”.
– Tyvärr har jag inte kommit med där, men jag har verkligen inte gett upp. Jag tänker varje dag på det…
Landslaget alltså?
– Precis. Jag vill komma med där. Jag är inte nöjd med att spela i division ett.
Vart ser du dig själv om fem år?
– Utomlands i ett professionellt lag där jag lever av och för fotbollen. Så jag kan köpa fina bilar till mina föräldrar.
Någon speciell liga?
– Italien skulle inte vara fel, jag gillar fotbollen där – Napoli speciellt.
Hur ser din kontraktssituation ut i Linköping?
– Jag har ett treårskontrakt, men hoppas att någon större klubb får ögonen för mig – det vet min tränare också. Jag trivs fint i FC Linköping City, men vill nå långt med min fotboll.
Vad studerar du till vardags?
– Jag pluggar ekonomi i tvåan i gymnasiet, men låter inte det komma i vägen för fotbollen. Man sköter sig, men det blir inga höga betyg…
Så det är inte någon gyllene revisorkarriär som är plan B?
– Herregud nej, 09-17 på ett kontor är inget som lockar.

Många in din ålder satsar på spel i U19-lag i större föreningar?
– I Linköping har vi inte så många alternativ – inga elitklubbar med sådan verksamhet. I så fall hade jag varit tvungen att flytta. Men eftersom jag fick smak på seniorfotbollen förra året så hade det känts det som nedgradering att gå till ett ungdomslag.
Å andra sidan får du ingen ”upptrampad stig” till ett A-lag i eliten?
– Nä, men jag har tänkt igenom det och jag hoppas och tror att allsvenska klubbar även tittar på division ett-fotboll.
Avslutningsvis hur ser du på det som ni presterat som lag den här säsongen?
– Jag är nöjd – som nykomlingar håller vi oss i mitten. Tyvärr har vi inte haft rutinen att avgöra matcher som sedan slutat oavgjort. Naturligtvis är det viktigt för mig att vi håller oss kvar i division ett och fortsätter vi på inslagen linje tror jag att vi kan sluta på övre halvan.