John Junior med priset som Månadens Spelare i juni

John Junior med priset som Månadens Spelare i juni

En av division ett-fotbollens största positiva överraskningar så här långt under 2018 är Carlstad Uniteds framfart.
En del av värmlänningarnas succé betsår av John Junior Igbarumahs framfart – elva mål så här långt.
– Jag drivs av målbilder och vill spela i högsta ligan i Sverige, säger Junior.

Inget division ett-lag har gjort fler mål under de första 17 omgångarna som Carlstad United. 44 stycken närmare bestämt, och en fjärdedel av dem är signerade av John. Målkarnevalen under första halvan av säsongen har lett Carlstad United upp till andraplatsen i tabellen, en poäng bakom Västerås och sex poäng ner till trean Syrianska. Ett svagt skimmer av elitfotboll kan skönjas i Karlstad.
John Junior Igbarumah, med rötterna i Nigeria, kom till United inför säsongen från Sandviken, där han aldrig fick det att lossna. Men vi backar bandet åtta år tillbaka.
Som 18-åring drömde John Junior om att bli professionell fotbollsspelare och av olika anledningar reste han till Sverige för att förverkliga dem. Jay Jay Okocha var hans idol som liten och det är inte utan ett rejält mått stolthet han nämner att ”vissa ser likheten”.
– Jag hade ett provspel med AIK som inte föll väl ut, oklart varför, och sedan dess har jag sökt mig fram. Livet blir inte alltid som man tänkt sig, men jag har inte gett upp hoppet om att gå hela vägen.

John Junior är glad och trivs med miljön i Carlstad United Foto: Anders Andersson

John Junior är glad och trivs med miljön i Carlstad United
Foto: Anders Andersson

Första kontraktet skrevs med Syrianska Keburan i division två. Som en nödlösning.
– Efter tiden i AIK bjöds jag in till Djurgården och tränade med dem i två veckor. Jag provade även i Norrköping och Sirius, men fick inget kontrakt. Kylan var svår för mig att hantera första tiden, mins jag. Fotbollen i Sverige var väldigt annorlunda.
John Junior Igbarumah har inte alltid varit en utpräglad målgörare.
– Jag började som mittfältare, men blev anfallare i Syrianska och kan passa in överallt.
2017 blev det bara tre mål i Sandviken och mest inhopp?
– Tyvärr ställde skador till en hel del bekymmer för mig då.
När du skrev på för Carlstad United inför 2018 sa du i en intervju att laget spelade en fotboll som passade dig?
– Ja, och precis så var/är det. Carlstad United vill spela bollen på fötterna, inte långa bollar att springa på. Det var första gången jag spelat i en sådant lag i Sverige. En av anledningarna till att jag hamnade i Karlstad var att jag kände Erik Jernberg, efter tiden i Sirius, och jag visste att det var en bra människa och fotbollsspelare.

John har varit ett viktigt offensivt vapen för Carlstad United hela säsongen. Foto: Anders Andersson

John har varit ett viktigt offensivt vapen för Carlstad United hela säsongen.
Foto: Anders Andersson

Beskriv din första del av säsongen 2018?
– Det har gått mycket bra både för min och lagets del. Vi behöver spela som ett lag för att klara oss och har verkligen gjort just det.
Din roll?
– Jag har ”nummer tio-rollen” och har väldigt mycket frihet att kunna spela på båda kanterna. Jag har blivit en bättre spelare i år tack vare det och har fått mycket ansvar. En av anledningarna till att vi gör så mycket mål är också lagsammanhållningen. Här finns inga enskilda stjärnor. Det är det som tar oss så långt. Laget har väldigt bra kvalitéer individuellt också naturligtvis, men vi kan även prestera ännu bättre.
Av de elva målen har tio gjorts från fötterna (en straff) och ett på nick.
– Det är ingen tillfällighet, men jag kan göra mål med alla kroppsdelar om det behövs.
Kan du känna ibland att fotbollskarriären inte lyft som du önskat?
– Jag förstår frågan, men ärligt talat – nej. Jag vet att när det är dags så är det dags. Jag vill inte stressa alls. Men jag drivs av målbilder och vill spela i högsta ligan i Sverige.
Vart John Junior ska sparka fotboll 2019 är fortfarande oklart. Kontraktet med Carlstad United sträcker sig över 2018 och för flitiga målgörare i division ett brukar det kunna komma anbud från högre divisioner.
– Det finns inga planer på framtiden just nu. Jag fokuserar stenhårt på nuet mina insatser på planen, varje match och varje träning. Dock funderar på att skaffa en agent och har pratat med en del. Jag vill gärna stanna i Sverige.

Månadens spelare görs tillsammans med Ettanfotbolls samarbetspartner Lundgrens i Gräfsnäs. Lundgrens är specialister på att ta fram priser och pokaler och står därför bakom tillverkningen av de fina priserna som Månadens Spelare erhåller i Ettanfotboll