Tareks resa till Morgondagens Stjärnor är unik!  Foto: Joakim Edvinsson

Tareks resa till Morgondagens Stjärnor är unik!
Foto: Joakim Edvinsson

Tarek Alnator har fått livet upp-och-ner-vänt till det bättre under de tre senaste åren.
Efter att ha flytt krigets Syrien har han tagit stora steg mot sin dröm – att bli fotbollsproffs.
– Till och med fotbollsplanen vi spelade på bombades sönder. I Sverige har jag och min familj fått ett liv på riktigt, säger Alnator.

För tre år sedan kom Tarek Alnator till Sverige. Han tvingades lämna sin familj i Syrien bakom sig och väl i Sverige tog det bara tre månader innan ett ett permanent uppehållstillstånd delats ut.
– Jag anlände till Sverige som ensamkommande och pratade därefter med Migrationsverket som accepterade att även resten av min familj, mamma Hiyan, pappa Bilam och två bröder kunde då komma. Det förändrade, kanske räddade, vår liv.
Hur var situationen i Syrien?
– Djäkligt tufft. Det råder fullt krig med bomber och vapen överallt. Det gick inte att leva där. Varje morgon upprepades samma skräck.
Kunde man verkligen spela fotboll då?
– Nej. Allt förvärrades efterhand. Jag var 14 år när kriget bröt ut och redan då var fotbollen min dröm – och en anledningen att fly landet. Jag ville sträva efter min dröm att bli fotbollsproffs.
– Der var farligt att vara ute och träna. Mina föräldrar ville inte ens att vi skulle gå ut de flesta dagar. Det fanns inga människor på gatorna. Planerna finns förresten inte längre kvar. Till och med de är sönderbombade och fyllda med kratrar.
Just pappa Bilam hyllar Tarek ordentligt.
– Min pappa är även min allra bästa kompis. Det var han som upptäckte min talang och han alltid stöttat mig. Han ger mig energi och är alltid positiv och förklarar att jag kommer att lyckas. Hans ord betyder väldigt mycket för mig den dagen jag lyckats nå ända fram vill jag förklara att jag gjorde det för honom.

Tarek har gjort en bra säsong och har visat prov på god kvalitet - nu ska han visa detsamma på lördag. Foto: Joakim Edvinsson

Tarek har gjort en bra säsong och har visat prov på god kvalitet – nu ska han visa detsamma på lördag.
Foto: Joakim Edvinsson

Att ta sig fram i livet via fotbollen var en tanke som föddes tidigt.
– ”Alla” tyckte att jag var duktig som 13-14-åring och redan då föddes drömmen om att bli proffs. Manchester City är ”mitt lag” och min dröm är såklart att spela för dem en dag.
Förutom livet i sig – vad var den stora skillnaden fotbollsmässigt med att flytta till Sverige?
– Det var svårt att anpassa sig. Djäkligt svårt rentav! Jag kom inte alls in i spelet i början. Det är stor skillnad på sättet att vara. Här vill man hela tiden spela enkelt. I Syrien finns en helt annan frihet och man uppmuntras att ta för sig och chansa. I Sverige gäller stenhårt jobb över 90 minuter.
Du får det att låta lite…tråkigare?
– Nej, inte så. Men mer disciplinerat. Jag kände direkt att jag utvecklades mycket som spelare. Jag lärde mig att jobba defensivt exempelvis. Tidigare hatade jag sådant och min tränare i Syrien sa också att jag bara skulle koncentrera mig på offensiven.
Första klubben blev Vetlanda i division tre.
– Mina tränare i Vetlanda hade verkligen tålamod med mig. Jag fick nöta bänk en hel del, men spelade efterhand mer och mer under två säsonger. Jag började där som 16-åring i deras U19-lag, samtidigt som jag även nästlade mig in i A-laget. Till slut sa min tränare att jag var för bra för division tre. Då åkte jag runt och provspelade för bland andra Oskarshamn, J Södra, Värnamo och Husqvarna.
Valet föll på den sistnämnda klubben.
– Jag ville ha speltid och det kändes mest troligt där. Och jag har ju fått spela väldigt mycket i år vilket varit väldigt utvecklande. Så det är inget jag ångrar trots att det gick tyngre för laget. Det var väldigt surt att vi åkte ur…

En fri roll för en ytter - En ny Tomas Brolin? Foto: Joakim Edvinsson

En fri roll för en ytter – En ny Tomas Brolin?
Foto: Joakim Edvinsson

Du har haft en roll som yttermittfältare?
– Om jag får välja fritt spelar jag som ”nummer tio” – då har jag koll på hela planen och känner mig fri. Jag är väldigt bollkär, gillar att komma med fart och skapa oreda. Men jag trivs även som yttermittfältare.
Vad händer 2019?
– Jag vet inte ännu, men jag har pratat med min agent och han säger att det låter lovande kring klubbar som finns högre upp än division två.

Hur ser du på att få spela Morgondagens Stjärnor?
– Den matchen blir livsviktig för mig. Jag har hört talas om att det kommer agenter och scouter och vill ta vara på den här chansen. jag är verkligen jättestolt för uttagningen som är ett bevis på att man gjort någonting bra under säsongen.
Avslutningsvis – vart ser du dig själv om fem år?
– Jag önskar att jag kan livnära mig på fotbollen. Jag kommer att jobba hårt för att uppnå in dröm. Gör man inte jobbet kommer det inte all lyckas – hårt arbete lönar sig alltid.