Martin Lucena Londono har varit given mellan stolparna för Oddevold i slutomgångarna. Foto: Susann Sannefjäll

Martin Lucena Londono har varit given mellan stolparna för Oddevold i slutomgångarna.
Foto: Susann Sannefjäll

En av de mer okända talangerna i Morgondagens Stjärnor är den colombianske målvakten Martin Lucena Londono. Blott tre matcher har det blivit den här säsongen i IK Oddevold, som han kom till inför den här säsongen från BK Häckens ungdomsorganisation.
Martin beskrivs som en av de mest talangfulla – och spektakulära målvakterna i division ett.
– Jag kan göra skorpionen, men skulle aldrig göra det i en match. Bara om René Higuita satt på läktaren och kollade möjligtvis, men det är väl tveksamt om han dyker upp på lördag va?

Martin Lucena Londono, 20, skulle egentligen satsa på en fotbollskarriär i hemlandet Colombia. En karriär som visserligen inte är avskriven helt, men det är i Sverige han hoppas på sitt stora genombrott.
Hur hamnade du i Sverige och hur starka band har du till Colombia?
– Jag har kvar hela min släkt där och åker dit en gång om året. Tidigt i mitt liv var det bara fotboll som gällde. Jag började att lira i skolan och en dag hade jag turen att en före detta argentinsk landslagsmålvakt, Luis Gerónimo López , såg mig spela en match. Han ville att jag skulle börja i hans akademi i Bogota och det gick inte att tacka nej till. Jag började lira där, men som 12-åring flyttade jag till Sverige. Pappa bodde i Sverige efter att ha gift om sig och jag fick chansen att testa på ety nytt land i ett år.
Din första klubb i Sverige blev Örgryte IS?
– Ja, farsan mailade alla större föreningar i Göteborg och frågade om jag kunde komma och träna och det var bara ÖIS som svarade.
– Sedan trivdes jag så bra i Sverige, och i Örgryte, så jag bestämde mig för att stanna. Fotbollsmässigt gick det väldigt bra, jag kom fort upp i akademin – ända upp till U21-laget som 16-åring.

En tv-räddning i bortamatchen mot Åtvidaberg Foto: Susann Sannefjäll

En tv-räddning i bortamatchen mot Åtvidaberg
Foto: Susann Sannefjäll

Martin har dubbla medborgarskap – och finns med i U-landslagsrullorna i Colombia.
– Det var när jag kom hem från mitt första landslagsläger med Colombians U17 som jag bestämde mig för att gå till BK Häcken och deras U19-lag. Då hade jag fått chansen i Göteborgs stadslag, elitlägret, allt det där.
2010-2014, som 16-åring, hade Martin spelat i ÖIS U17-lag och 2014 utsågs han tillsammans med Pontus Dahlberg, då i IFK Göteborg, som en av landets största talanger.
– Oscar Linnér, Marko Johansson och flera andra fanns på den listan.
När lyfter det för dig då?
– Snart, hoppas jag. Man ska dock komma ihåg att alla de hade en klubb som valde att verkligen satsa på dem. Det hade inte jag. Häcken trodde inte lika mycket på mig som ÖIS gjorde.
Ångrar du klubbytet?
– Både ja och nej. Jag vann Gothia Cup två gånger och fick spela viktiga matcher med Häcken och utvecklades verkligen mycket. I ÖIS hade jag spelat i reservlagsserien, men ville testa U19-Allsvenskan.

Ofta är det en balansgång om man ska spela U-lagsfotboll eller seniorfotboll? Hur har du resonerat där?
– För ett drygt år sedan valde jag att bryta kontraktet med Häcken. Jag åkte till Colombia och var där i ett halvår, med Patriots i högstaligan. Jag hade inget kontrakt de första sex månaderna, men sedan erbjöds jag ett kontrakt som tredjemålvakt för att spela U20-matcher. Då valde jag att tacka nej just för att jag ville spela seniorfotboll. Och det fanns kontakter i Sverige som öppnade dörrar för det.
Varför blev det IK Oddevold?
– Min agent som tog kontakt med dem och i kombination med någon rekommendation så resulterade det i att jag åkte dit och provtränade – och fick kontrakt.
Men det har bara blivit tre matcher under 2018?
– Ja, det är för lite tyvärr. Men jag har gjort mitt bästa under alla träningar och har gett 100 procent när jag väl fått chansen.
Vad väntar 2019?
– Jag har kontrakt med Oddevold, men kan inte sitta på bänken ett år till. Förhoppningsvis blir det spel i Oddevold, men jag vet inte just nu. Robin Gustafssons kontakt går ut så vi får se vad som händer.

Martin är en av två målvakter i Söderlaget Foto: Susann Sannefjäll

Martin är en av två målvakter i Söderlaget
Foto: Susann Sannefjäll

Det har inte blivit några fler uppdrag med Colombias Ungdomslandslag?
– Nej. Det finns bara U15, U17 och U21. Ibland även U23 och sådär. Så det är ett stort steg mellan U17 och U21… Därför har det inte blivit något mer. Min dröm är fortfarande att spela med deras A-landslag.
Men du, när vi pratar om Colombia och målvakter. Det är omöjligt att inte nämna René Higuita.
Påminner du om honom?
– Inte riktigt. Men jag har träffat honom några gånger. Som elvaåring spelade jag någon cup som vi förlorade finalen i. Han delade ut pris och vi snackade lite grand. Det var stort.
Kan du göra skorpionen?
– Jag kan faktiskt det! Men det är inget jag skulle göra på match. Kom igen. Säg att ni leder med 4-0 i 89:e och det kommer en lyra som bara dör ut perfekt, skulle du inte ta chansen då?
– Bara om René Higuita satt på läktaren och kollade möjligtvis, men det är väl tveksamt om han dyker upp på lördag va?
Vilken målvaktstyp är du?
– Colombiansk till 97 procent. Jag är inte två meter lång som svenska målvakter 1,84 – med bra spänst och reflexer. En annorlunda typ på det sättet.
Övriga 3 procent då?
– Där finns det svenska, säkerhetsaspekten. Jag är nte lika galen här.
Vad tycker om att få spela den här matchen?
– Det ska bli stort och det är en ära att bli vald. Det kom som en väldigt positiv överraskning. Det ska bli mäktigt att spela på Tele 2 Arena och för mig blir den här matchen ett kvitto på det jobb man lagt ner under året – utan att spela matcher.

Hela trupperna
http://ettanfotboll.se/2018/11/13/trupperna-till-morgondagens-stjarnor-4/

För alla fotbollsälskare finns det en fantastisk möjlighet att se nittio minuter bra fotboll med kommande stjärnspelare. Evenemanget har FRI ENTRÉ, men man måste hämta ut en biljett på Stockholm Lives hemsida: https://sga.ebiljett.nu/tag/12. Varmt välkomna till Tele2 Arena.