Foto: Bjarki Tordarson

Foto: Bjarki Tordarson

I november månad spelas Morgondagens Stjärnor igen, genom åren har många unga duktiga spelare fått visa sina framfötter i denna match och som sedan gått vidare till en spännande karriär inom elitfotbollen. I år blir det tioårsjubileum för evenemanget.

Det är tioårsjubileum för Morgondagens Stjärnor och i år spelas talangmatchen i Jönköping. Matchen kommer att arrangeras i samarbete med Husqvarna FF, spelplan meddelas senare.

”Det känns kul att få vara med och arrangera det här när det är tioårsjubileum. Vi hoppas få visa upp vår hemstad och förening från sin bästa sida” – Issa Iskander, sportchef i Husqvarna.

Där har varit många duktiga spelare som spelat Morgondagens Stjärnor genom åren och man blir lika imponerad var gång man läser igenom historieböckerna. Ser man tillbaka till den första upplagan, som spelades 2007 på Skytteholms Idrottsplats, så leddes lagen av Glenn Schiller och Mikael Stahre. Bland spelarna fanns bland andra Tobias Sana, Magnus Eriksson, Emil Salomonsson och Jiloan Hamad. En bra årgång kan man konstatera i efterhand.

På senare år har nya stjärnor väckts genom detta projekt. Förra året blev till exempel Kerim Mrabti korad till årets nykomling i Allsvenskan, så sent som 2013 spelade han i Division 1 med sitt Sirius och blev även Morgondagens Stjärna i Norrlaget. Samma år spelade den två år yngre William Kenndal i Söderlaget och gjorde en fantastisk insats, så pass fantastisk att han blev Morgondagens Stjärna för Söderlaget, trots att han var en av de yngsta spelarna i laget.

William Kenndal, här med Ola Andersson och Kerim Mrabti Foto: Bjarki Tordarson

William Kenndal, här med Ola Andersson och Kerim Mrabti
Foto: Bjarki Tordarson

Den senaste kullen av unga talanger i Division 1 som var med i Morgondagens Stjärnor var de födda 1996. I den kullen hade vi två killar, en i vardera lag, som spelade tre matcher i följd – den ene var den tidigare nämnde William Kenndal och den andre var Umeå FCs Axel Fällman.

”Alla tre åren jag varit med har varit lärorika och väldigt olika. Varje år har jag sett fram emot evenemanget och det har alltid varit bra uppstyrt, allt från information om resan dit, hotell och såklart matchen. Just att delta som spelare är väldigt kul, man får lära känna andra unga spelare i serien och det roligaste är väl att man får jämföra sig med varandra. Det känns som evenemanget växer hela tiden och inför varje år har det blivit mer uppståndelse runt omkring och det har varit allt mer folk på läktarna under matcherna.” – William Kenndal, Qviding FIF.

”Det är en rolig grej såklart, det är ett bra tillfälle att få visa upp sig också genom att spela med och mot bra spelare. Det är ganska många som har kollat på matcherna så har utan tvekan varit gyllene tillfällen att få visa vad man går för. Allt runt omkring har känts proffsigt, det har varit bra uppstyrt, bra hotell och det har varit bra mat. Det har varit proffsighet rakt igenom så det har varit jätteroligt att få spelat en sådan här match.” – Axel Fällman, Umeå FC.

William Kenndal, Jimmy Fors och Axel Fällman Foto: Fotboll på riktigt

William Kenndal, Jimmy Fors och Axel Fällman
Foto: Fotboll på riktigt

Vi kommer att göra en större satsning i och med att matchen spelas för tionde gången, bland annat kommer en tidigare allsvensk spelare vara med oss under helgen. Det ligger också högt upp på önskelistan att få med någon spelare som tidigare har deltagit i denna talangmatch och som numera är en etablerad spelare på elitnivå, antingen här i Sverige eller utomlands.

Så går uttagningarna till Morgondagens Stjärnor till

Först och främst tar vi ut tränarna för respektive lag, eftersom vi saknar två till det södra laget kommer vi finna två stycken talangfulla tränare till dem och en talangfull till det norra laget som i år leds av Leif Berg från Västerås SK. När man väljer ut tränare söker man efter unga, hungriga och talangfulla tränare som själva regelbundet matchar sina talanger i klubblaget.

”Det har varit kul och spännande att få möjligheten att träna unga, hungriga spelare som trots lång säsong ändå är på tårna i november. Det är precis vad som behövs för att komma någonstans i dagens fotboll. Det har också varit väldigt givande att dela erfarenheter med de andra tränarna samt få höra hur deras vardag ser ut. Det är ett bra upplägg som jag bara tror kommer bli bättre och bättre för varje år.” – Magnus Kihlberg, tränare Norrlaget 2014-2015.

I slutet av augusti får klubbarna en möjlighet att nominera de spelare, i år födda 1997 eller senare, i den egna klubben som de tycker gjort sig förtjänta av att vara med i Morgondagens Stjärnor. När nomineringarna är sammanställda lämnas de till tränarna för respektive lag.

I mitten av september skickar vi ut en inbjudan till de spelarna som blivit uttagna att vara med i Morgondagens Stjärnor. Kort därefter publicerar vi trupperna i våra mediakanaler och skickar ut ett pressutskick till media över hela Sverige. När vi firar tio år med detta fantastiska evenemang skall vi se till att göra det rejält, där kan ni alla hjälpa till genom att sprida ordet.