Filip vänder bort Eskilsminnes Robin Hofsö i deras match i oktober.  Foto: Bildbyrån

Filip vänder bort Eskilsminnes Robin Hofsö i deras match i oktober.
Foto: Bildbyrån

Filip Karlin, 20, kom till Ljungskile SK från IFK Uddevallas ungdomsled inför säsongen 2017.
Han tog för sig direkt, gjorde 19 matcher från start, ett inhopp, sex gula kort och ett rött.
Den här säsongen har han fräst fram som en av seriens främsta högerbackar – trots att han länge satsade på en roll som anfallare.

Att Karlin hade en given startplats i Ljungskile, när han kom från IFK Uddevalla (division två) 2017 var ingen självklarhet i början av den säsongen.
– Det fanns redan tre ytterbackar när jag kom till LSK, men jag kände direkt att jag kunde konkurrera. LSK var proffsigt på mycket runt omkring och på träningarna gick allt mycket fortare.
Nu har den ettrige högerbacken varit ordinarie i två säsonger i division ett och tagit stora kliv framåt hela tiden.
– Jag har lärt mig mycket av att spela i ettan och utvecklat massor, främst detaljer i mitt försvarsspel. Efter Mjällby är vi det lag som släppt in minst mål i hela serien och det känns som att vi har ett väldigt stabilt försvar. Jag har personligen blivit tyngre, snabbare och mer följsam. Man chansar inte lika mycket.
Minns du tillbaka på någon speciell match då du ”slog igenom”?
– I Svenska Cupen mot IFK Göteborg förlorade vi visserligen med 3-2, men det gick väldigt bra för min del. Då kändes det som att man verkligen var nära en väldigt hög nivå.

Säsongen 2017 gick inte som Ljungskile tänkt sig, här från mötet med Landskrona BoIS.  Foto: Bildbyrån

Säsongen 2017 gick inte som Ljungskile tänkt sig, här från mötet med Landskrona BoIS.
Foto: Bildbyrån

När bestämde du dig för att satsa på fotbollen?
– När jag var 15 år och spelade i U17-laget med IFK Uddevalla. Det var tider då man sökte till fotbollsgymnasiet och även kom in på skolan.
Har du alltid varit högerback – för du ger intryck av att vara trygg väldigt högt upp i banan?
– Nej nej. Fram tills jag var i 17-år var jag anfallare. Det var först när jag kom med i distriktslaget som det blev en offensiv roll.
Ärligt talat, vad tänkte du då som forward när någon sa att du skulle lira ytterback…?
– Först kändes det… lite sådär. Men jag testade att köra för jag visste att det var hård konkurrens som anfallare. Och direkt gick det bättre som högerback än som forward. Det kanske var det rätta för mig, tänkte jag, och fortsatte på den positionen.
Saknar du inte att vara hjälte? Det är sällan högerbackar får tillräckligt med credit?
– Nej, jag är glad så länge laget vinner, svarar Karlin rutinerat.

Med ett förflutet som forward använder Karlin sin fart på kanten idag. Foto: Bildbyrån

Med ett förflutet som forward använder Karlin sin fart på kanten idag.
Foto: Bildbyrån

Vilken är den största omställningen när det gäller att byta forward-rollen till en ytterbacksroll?
– Beslutet om när man ska sätta press på sin motspelare. Som forward behöver man inte vara lika uppmärksam på att läsa det spelet…
– Nu, efter två säsonger i LSK, känns det som att jag är högerback på riktigt. Dessutom är ju den moderna ytterbacksrollen väldigt offensiv – vilket passar mig. Jag har en högre utgångsposition än de flesta backar. Visserligen har vi inte så mycket bollinnehav normalt sett, men jag tar de chanser jag får.
Vad drömmer du om generellt att uppnå med fotbollen?
– Jag vill nå så högt jag kan. Man kanske inte kan spela i Barcelona, men för mig är Allsvenskan, kanske även Superettan, ett realistiskt mål. Sedan passar Premier League min spelstil…
– Jag har aldrig spelat i något ungdomslandslag eller provtränat hos stora klubbar och har heller ingen agent som jobbar för mig. Inte ännu åtminstone.
– Därför blev jag glad för uttagningen till Morgondagens Stjärnor. Jag ser det som en stor möjlighet att få spela den här matchen. Gör man en bra match här kan man kanske få ögonen på sig?

Hela trupperna
http://ettanfotboll.se/2018/11/13/trupperna-till-morgondagens-stjarnor-4/

För alla fotbollsälskare finns det en fantastisk möjlighet att se nittio minuter bra fotboll med kommande stjärnspelare. Evenemanget har FRI ENTRÉ, men man måste hämta ut en biljett på Stockholm Lives hemsida: https://sga.ebiljett.nu/tag/12. Varmt välkomna till Tele2 Arena.