Philip Olsson med en inspark i årets upplaga av Division 1.  Foto: Mjällby AIF

Philip Olsson med en inspark i årets upplaga av Division 1.
Foto: Mjällby AIF

Den sista delomgången är nu avgjord och därmed ”stänger vi butiken” för i år. Det var Mjällby som i majestätisk stil vann sista delomgången med tio poäng mer än tvåan BP. 

Det har varit en bra höst för unga talanger i Division 1. Precis som i tidigare delomgångar har många fått chansen att spela, vissa mer och andra mindre, och en del är också tongivande spelare i sina klubblag. Ett lag som hängt med i toppen av ungdomsbonusen under hela året är Mjällby AIF, en medveten satsning från klubben som gärna lyfter fram sina egna produkter.

– Ja, det är naturligtvis en medveten satsning. Vi ligger ju där vi ligger och visst speglar det sig lite även om de unga har skött sig bra under året. Vi vill satsa på vår akademi och de som jobbar där gör ett gott jobb. Vi är tacksamma om det lönar sig att satsa på unga spelare och det hoppas vi det gör, säger Hans Larsson sportchef i Mjällby AIF och fortsätter på ämnet.

– Eftersom vi lägger så mycket pengar och kraft på vår ungdomsverksamhet är det roligt att A-lagstränarna satsar på dem. Det betyder mycket för bygden också att nästan halva A-laget har gått genom akademin, det är jättekul för alla i och runt omkring Mjällby AIF.

Pengarna ungdomsbonusen ger till klubben går till att fortsätta utveckla akademin. 

– Det betyder att vi kan satsa ännu hårdare på våra yngre spelare, vi får blodad tand och pengarna ska gå till att utbilda ledare och spelare och försöka komma etta i totalen nästa år.

Hans Larsson (t.v.) tillsammans med Mjällby-bekantingen Peter Antoine. Foto: Mjällby AIF

Hans Larsson (t.v.) tillsammans med Mjällby-bekantingen Peter Antoine.
Foto: Mjällby AIF

Bland alla de unga talangerna i Division 1 finns där fyra spelare som fått starta i samtliga av de sex avslutande matcherna i Ungdomsbonusen, varav två spelar i just Mjällby AIF; Jesper Löfgren (Oskarshamns AIK), Felix Beijmo (IF Brommapojkarna), Kevin Carlsson (Mjällby AIF) och Philip Olsson (Mjällby AIF). Den sistnämnde har sedan i somras vaktat målet för Mjällby.

– Det betyder ju mycket att få spela A-lagsfotboll och att ha fått chansen nu och försöka rädda kvar Mjällby i Division 1. Att få det förtroendet som ung spelare känns förstås riktigt bra, säger Philip Olsson själv och berättar hur det är att det är så många unga i årets trupp.

– Det har varit lättare att komma in i gruppen, många av oss har spelat tillsammans sedan vi var riktigt små så det har gjort allting mycket lättare. Det är härligt att Mjällby vågar satsa på unga spelare och att de vill att vi ska ta oss vidare i karriären också.

Philip Olsson sätter igång spelet. Foto: Mjällby AIF

Philip Olsson sätter igång spelet.
Foto: Mjällby AIF

Philip är en av alla spelarna som matchats mycket under säsongen och som nu blivit uttagna att vara med i höstens upplaga av Morgondagens Stjärnor. Det här året är det den tionde gången som talangmatchen går av stapeln och Philip kommer att vakta målet för Söderlaget.

– Det är klart man tänker på det lite, men man måste hålla tankarna klart också. Vi behöver rädda Mjällby kvar i Division 1 först och främst, sedan får man tänka på det andra längre fram, avslutar Philip Olsson.

Fakta om Svenska Spels Ungdomsbonus

För varje spelare född 1997 eller senare som deltar i en seriematch säsongen 2016 får klubbarna i division I södra och division I norra poäng. Två poäng för startspelare och en poäng för inbytt spelare. Poäng räknas i 24 serieomgångar där de två sista undantas.

Ungdomsbonussäsongen delas upp i fyra ”delomgångar” bestående av omgång 1–6, 7-12,
13-18, 19-24. Samt en slutgiltig som baseras på den sammanlagda poängen under säsongen.

Efter var sjätte spelomgång görs en sammanräkning av lagens poängskörd och de fem lag som fått flest poäng premieras med en bonus. Det bäst placerade laget får 15 000 kronor, tvåan 12 000, tredje laget 9 000, fyran 6 000 och slutligen det femte laget får 3 000 kronor.

Efter avslutad ”bonusomgång” nollställs alla lag och en ny poängräkning inleds.

Efter omgång 24 räknas lagens totala poäng ihop och de fem lag som fått högst poäng under säsongen får en extra premie. Det segrande laget får ta emot 50 000 kronor, tvåan 40 000, tredje lag 30 0000, fjärde lag 20 000 och slutligen det femte laget får ta emot 10 000 kronor.

Sammanlagt kommer Ungdomsbonusen fördela 330 000 kronor till division I under året.

Topp 5 i Ungdomsbonusens delomgång 4

1) Mjällby AIF, 38 poäng
2) IF Brommapojkarna, 28 poäng
3) Kristianstad FC, 19 poäng
Umeå FC, 19 poäng
5) Enskede IK, 14 poäng
IK Brage, 14 poäng

Totala beräkningen delomgång 4

1) Mjällby AIF, 38 poäng
2) IF Brommapojkarna, 28 poäng
3) Kristianstad FC, 19 poäng
Umeå FC, 19 poäng
5) Enskede IK, 14 poäng
IK Brage, 14 poäng
7) KSF Prespa Birlik, 12 poäng
Oskarshamns AIK, 12 poäng
9) IFK Luleå, 11 poäng
10) Vasalunds IF, 9 poäng
11) Piteå IF, 5 poäng
Carlstad United, 5 poäng
Västerås SK, 5 poäng
14) Nyköpings BIS, 4 poäng
15) BK Forward 2 poäng
IK Sleipner, 2 poäng
Norrby IF, 2 poäng
Östers IF, 2 poäng
19) IK Oddevold, 1 poäng
Landskrona BoIS, 1 poäng
Utsiktens BK, 1 poäng
—-
22) Akropolis IF, 0 poäng
FC Höllviken, 0 poäng
FC Trollhättan, 0 poäng
Husqvarna FF, 0 poäng
Qviding FIF, 0 poäng
Team TG FF, 0 poäng
Tvååkers IF, 0 poäng