Max Lundmark när han tillträdde sin nya tjänst Foto: Henrik Nordell

Max Lundmark när han tillträdde sin nya tjänst
Foto: Henrik Nordell

Tänk er att vid 24 års ålder kunna skriva ”yngsta klubbchefen i svensk elitfotboll” i sitt CV, det är något Landskrona BoIS Max Lundmark sen några månader tillbaka kan göra. 

Om man likt Max är född och uppvuxen i lilla Bjärred strax utanför Lund kan det klinga konstigt att vara ”BoISare”. Bjärred är sen gammalt ett starkt Malmö FF-fäste men med mycket släkt i Landskrona blev kopplingen till staden och klubben väldigt stark och det randiga växte på honom. Att föräldrarna höll på varsitt nordvästskånskt lag bidrog så klart.

Det var sen barnsben, ena delen av familjen är randig och den andra är rödblå. Pappas sida var de ”randiga” och det var dem som vann, säger Max Lundmark med ett skratt och fortsätter sedan.

– Det har varit medfött att vara randig, Bjärred är ett MFF-näste så jag stack onekligen ut i mängden, men det var familjebanden till klubben som i slutänden var starkare än grupptryck.

Max Lundmark kom in i BoIS för fem-sex år sedan och har sedan dess burit lite olika roller på marknadssidan parallellt med att han studerade Sports Management vid Malmö Högskola. När studierna i Malmö väl var klara erbjöds han tjänsten som klubbchef, blott 24 år gammal.

Det är smickrande att få en fråga om att vara klubbchef, det är hedrande. Det är ett uppdrag som oavsett bakgrund är ett stort uppdrag. Att verka i en fotbollsklubb och förening är mycket mer komplex än många tror, men det är verkligen bara kul, säger Max Lundmark om klubbchefsrollen.

Max Lundmark (t.h) tillsammans med lagets tränare Agim Sopi Foto: Henrik Nordell

Max Lundmark (t.h) tillsammans med lagets tränare Agim Sopi
Foto: Henrik Nordell

När John Östby (född 1988) ifjol fick jobbet som klubbchef i Norrby IF skrev Fotbollskanalen att han därmed blev den yngste klubbchefen inom svensk elitfotboll, en titel som Max Lundmark (född 1993) nu får bära. Men åldern är ingenting som Max själv vill lägga allt för stort fokus på, han vill bara göra ett bra jobb för den randiga klubben i hjärtat – Landskrona.

Det är väl fräckt att vara den yngsta klubbchefen men jag vill inte ha något fokus på ålder och så, det blir bara onödigt snack. Man får den roll man får för man förtjänar den och inte för vilken ålder man har. Sedan är det upp till en själv att se till att leverera i rollen, säger han och fortsätter.

Jag lägger inte så stor vikt vid att jag är ung och bär denna roll i Landskrona BoIS, tvärtom ser jag det som att jag kommer in med nytänk och ungdomlig entusiasm. Jag har människor kring mig med jättemycket erfarenhet, både i styrelsen och på kansliet, det är egentligen inga konstigheter. 

Tjänsten hade varit vakant sedan hösten 2015 då Patrik Johansson lämnade posten, sedan dess har man haft lite olika interna lösningar på kansliet men till höstsäsongen 2017 när ett avancemang till Superettan kom allt närmre öppnades möjligheten igen och Max fick frågan.

– Man drog ner kostnaderna och fick anpassa kostymen lite 2015 och sedan dess har man haft lite olika lösningar men inte riktigt med samma arbetsbeskrivning. Nu såg man behovet av det och ville ta ett helhetsgrepp om tjänsten igen och då fick jag en förfrågan, säger Max och hyllar kollegorna.

– Det var mycket som fungerade när jag kom in som klubbchef och jag fick mycket hjälp av mina kollegor som hade stenkoll på sina olika arbetsområden. Sedan är det klart att det gick bra för oss hela hösten, vi vann matcher och lyckades sedermera avancera uppåt och då blir allting lättare. 

Max Lundmark (t.h) när Stefan Nilsson (mitten) valdes in i hall of fame. Foto: Henrik Nordell

Max Lundmark (t.h) när Stefan Nilsson (mitten) valdes in i hall of fame.
Foto: Henrik Nordell

När A-laget under hösten gått som en ångvält i serien, och slutligen stod som seriesegrare, har Max lagt mycket tid på klubbens akademi. Fokus har legat på att förlänga med de ledare som sedan tidigare funnits i klubben och men också rekryterat nya ledare där det behövts.

– Vi har velat göra en omstart med akademin och tillsättningen av akademichefen Issa Manglind känns som ett lyft för hela klubben, menar han och utvecklar sina tankar om klubbens akademi.

Vi vill utveckla vår ungdomsverksamhet där vi står inför många utmaningar. Vi vill återfå den statusen vår ungdomsverksamhet har haft, det har och bör ha hög prioritet. Det är viktigt för Landskrona att vår ungdomsverksamhet når ut till hela staden och de mindre klubbarna i den. 

Att utveckla en förening faller sig naturligt när man avancerar och intäkterna ökar. 

– Sedan vill vi utveckla alla delar av föreningen, vi har ett stort stöd från näringslivet och vi har haft ett stort publikintresse nu när det under säsongen har gått bra. Jag har en vision om att vi skall kunna bli ännu större i staden, och det är viktigt att vi från klubben når ut till alla Landskronabor. 

Efter tre år i Division 1 Södra är Landskrona BoIS till säsongen 2018 tillbaka i Superettan. Även om det blev lite darrigt på slutet av serien lyckades man hålla undan och slutligen stå som seriesegrare, en oerhört stor lättnad för klubben och nu blickar man fram mot derbyn.

– Agim (Sopi) och spelarna var så välförtjänta av det här avancemanget efter den fina säsongen de gjorde. Folk pratade redan i somras om att det skulle bli en kul Superettan nästa år med derbyn mellan BoIS och HIF, berättar Max som nu ser fram emot flera publikmatcher på Landskrona IP.

– Det har inte varit så många publikmatcher i Division 1 så det skall bli kul att få lite sådana matcher i Superettan, det blir inspirerande att det strömmar till lite bortafans till Landskrona.

Det blir spännande att följa den unge klubbchefen och hans förening i framtiden. Med sin ungdomliga entusiasm och nytänkande, som han själv lyfte fram, känns det onekligen som att föreningen andas positivt. De har sett till att ha en god grund att stå på och bra människor i föreningen, som både kan avlasta Max i sin roll men också att fortsätta utveckla föreningen.

– Nu har vi dessutom anställt erfarne Peter Swärdh som sportchef vilket befäster vår starka operativa kärna, så nu är det bara att börja jobba, avslutar Max – Sveriges yngsta klubbchef!

Ettanfotboll vill härmed tacka Max Lundmark för att han tog sig tid för oss och samtidigt önska så väl honom och Landskrona BoIS all lycka och välgång i Superettan!