Christer Mattiasson. Foto: Bildbyrån

När Vasalunds IF säkrade seriesegern i Ettan norra riktades blickarna mot den intensiva striden om kvalplatsen. IF Brommapojkarna, IF Sylvia och IFK Haninge såg ut att vara de främsta kandidaterna till den åtråvärda andraplatsen.
Men ibland svänger det snabbt i fotbollens värld och på bara några omgångar har Sollentuna FK satt sig i slagläge för knipa kvalplatsen under säsongens slutskede. Ettanfotboll.se har pratat med Christer Mattiasson, tränare i Sollentuna FK.

Säsongen 2019 var Sollentuna FK ett mittenlag. I år har det sett ut ungefär likadant – om man har stirrat sig blind på tabelläget. Sollentuna har under årets säsong inte varit ett utpräglat topplag men man har legat och nosat under topp 4, bara några få poäng bakom. 
Nu har fotbollen haft sin gång och med en stark form (fyra raka vinster) i laget och sämre resultat för konkurrenterna ligger Sollentuna trea i tabellen, bara två poäng bakom Brommapojkarna.
På söndag spelar Sollentuna på bortaplan mot IFK Luleå, en match som Mattiasson ser fram emot.
– Känslan är givetvis positivt, det är inte många som klagar i omklädningsrummet. Vi har David Zlotnik borta till helgen annars ser det rätt okej ut vilket det har gjort hela året. Vi är noga med att spelarna får ledigt. Det känns jättebra.
Även fast att det är Luleå på bortaplan, årets längsta bortamatch… kommer inte den lite olägligt nu?
– Det här är en väldigt smidig resa, vi har tjugo minuter till Arlanda jämfört med att åka buss till Kalmar i sex timmar… Det här är en av de bästa matcherna om vi vänder på det istället, det är värre att åka till Karlstad eller Berga. Men jag har svårt att se att någon överhuvudtaget kan fundera på om det är jobbigt, det är nog bara inspirerande i det här fallet, säger Mattiasson.

Sollentuna vann det första mötet på hemmaplan mellan lagen, 2-1 slutade den matchen. Nu vill Mattiasson att historien upprepar sig men han är noggrann med att betona att spelarna måste ta det här som vilken match som helst.
– Jag vill att spelarna tar det här som vilken match som helst, som vi sa mot Sandviken, att vi kan förlora mot vilket lag som helst men vi vill att vår prestation ska vara så pass bra att förlorar vi ska motståndaren också vara bra, vi ska inte gå ner oss. Och så har det varit varje match, vi har spelat massa finaler på vägen hit och vi har inte alltid i egna händer. Vi vill avsluta säsongen med tre segrar till och så får vi se hur långt det räcker. 

Laget har som sagt smugit sig in i toppstriden under sluttampen av säsongen men det är en gedigen insats under året som har lagt grunden. På de senaste tio matcherna har laget en förlust, två oavgjorda och sju vinster. Och i takt med att poängen har trillat in har också Mattiasson börjat se möjligheten att överraska samtliga.
– Vår första målsättning var att ta den bästa placeringen någonsin för Sollentuna, vilket är sjunde plats. När man ser att det är inom räckhåll höjer man ju ribban. Sen har vi sett hur vi spelar och hur programmet har sett ut, här har vi sett en möjlighet och vi har tagit väldigt många segrar på raken. Vi har ett bra grundspel och inte så många plumpar i år. 
Beskriv kortfattat hur ni spelar fotboll?
– Passningsorienterat med omställningar. Många har passningarna men kommer inte över planen, vi har extremt snabba spelare på kanterna, så tappa inte bollen i fel lägen. Det är farligt mot oss.
Ni har nu fyra raka vinster, vad talar för att det blir fem raka efter söndagens match?
– Att vi är i bra form, att vi mer eller mindre är intakta med laget. Vi får träna på jäkligt bra och det finns fler saker som är intressanta med att prestationen för varje spelare är viktig. Vi ska möta både Djurgården och Vasalund och alla vill visa sina framfötter för att vara med i matcherna. Vi åker upp för att vinna den här matchen, som spelas inomhus, jag var först lite orolig att vi skulle spela utomhus i fem, tio minusgrader och snö runtomkring. Det är positivt att vi spelar inomhus. 

Sollentuna FK har aldrig någonsin varit så här nära att nå elitfotbollen men det är fortfarande tre matcher kvar, nio poäng att spela om. “BP” står fortsatt i vägen vid vinst eller kryss så precis som Mattiasson poängterade har man inte allt i egna händer. Men att det skulle vara en enorm glädje att ro kvalplatsen i hamn, det råder det inga tvivel om.
– Jag känner att det skulle vara jävligt kul att gå hela vägen, det är en så pass stor bedrift. Så många spelare som har lämnat varje år, sex-sju spelare som går uppåt eller till ett bättre lag där ute. Därför är det så skönt att visa att det går att ta in nya spelare och hitta ett spelsätt som är vägvinnande. Det kan lika gärna vara att man slutar tvåa som sexa och de här tre matcherna är viktiga för att vi ska hålla hela vägen, avslutar Mattiasson.

Matchen spelas på söndag den 15 november klockan 16:00 och sänds på SportExpressen Play!