170826 Piteås tränare Johan Norberg samlar laget efter förlusten under fotbollsmatchen i Division 2 Norrland mellan Piteå och Östersund den 26 Augusti 2017 i Piteå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / Cop 116

Piteå IF är tillbaka i Ettan efter fyra år i division 2 och det är ett Piteå med stark lokal koppling som ställer upp i år – hela 70 % av truppen kommer från Piteå kommun.
– Det är vi väldigt stolta över, säger Johan Norberg, sportchef i Piteå IF.

Johan Norberg har varit i föreningen länge, ända sedan säsongen 2011 då han klev in som assisterande tränare. 2014 tog Norberg tillsammans med Jens Hedström (idag marknadsansvarig i föreningen) över A-laget och delade på ansvaret som huvudtränare. Samma år vann Piteå IF division 2 norra Norrland och under säsongerna 2015 och 2016 spelade laget i Ettan, en period som Norberg beskriver som extremt lärorik.

– Då fick vi lite mersmak på vad fotboll kan vara och vad en högre nivå innebar, säger Norberg. 

Efter nedflyttningen 2016 och den följande säsongen i division 2 hängde Norberg till slut upp tränarrocken på galgen och svidade om för nya uppdrag i föreningen som ungdomsansvarig, styrelseledamot och slutligen som sportchef, rollen han har idag. 

Det lokala Piteå

Ettan är en liga med stark lokal förankring, många av föreningarna är en självklar del av de lokala invånarnas vardagliga liv. Så är även fallet uppe i Piteå där föreningen under flera års tid målmedvetet har jobbat mot att fylla truppen med lokala förmågor.

– Det blev väldigt medvetet när vi åkte ur 2016 och då tappade vi egentligen hela truppen, tretton spelare. Jag bestämde mig för att träna laget ett år till för det såg tufft ut och jag var revanschsugen. I januari 2017 hade vi fyra spelare på kontrakt inför division 2. Den situationen får vi aldrig hamna i utan vi måste ha spelare som brinner för klubben och som stannar oavsett var vi är. Från januari 2017 så har det varit medvetet och vi har satsat på de lokala spelarna och gett dem chansen att utvecklas, säger Norberg som då var tränare för Piteå IF.

I år mönstrar Piteå IF förmodligen en av ligans mest lokala trupper, över två tredjedelar av truppen kommer från Piteå kommun. Utökar man till upptagningsområdet till Norrbotten blir siffran ännu högre, säger Norberg. 

– Sjuttio procent kommer från kommunen, sen kommer någon från Luleå och någon från Västerbotten. Men sjuttio procent är från Piteå kommun och merparten har kommit genom våra egna led, de har varit iväg men har kommit tillbaka. Det är vi väldigt stolta över och det märker man nu i engagemanget kring matcherna och träningarna. När man brinner för klubbmärket blir det en annan intensitet, det är en jäkligt kul miljö att jobba i när det finns ett sånt engagemang för föreningen bland spelarna. 

210405 Piteås Modoumatarr Mbye och Fredrik Johansson jublar efter fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Dalkurd och Piteå den 5 april 2021 i Uppsala. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0157

Som för så många andra föreningar är det den egna ungdomsverksamheten som är den viktigaste skolan för att kunna producera ett lokalt lag. Norberg menar att man alltid har haft bra kullar men att föreningen har mycket att jobba på, någonting man också gör när man nu har påbörjat sin akademicertifiering.

– Allting på ungdomssidan är ideellt arbete, föräldrar som leder och tränar. Där har vi mycket att förbättra och jobba med, hur vi stöttar och förädlar ledare och spelare. Generellt har vi haft bra kullar men genom åren har vi varit svaga på att ta hand om dem och stötta dem på bästa sätt. När vi nu återigen är i Ettan har vi fått chansen att certifiera akademin och det jobbar vi stenhårt med för att kunna stötta våra egna spelare och ledare. 

Men det är inte bara för att kunna stoltsera med en egenproducerad trupp som Norberg lägger stor vikt vid det lokala. Med spelarnas koppling till närområdet kommer också många andra egenskaper som stärker laget och klubben.

– Efter att vi åkte ur 2016 fick vi ett uppvaknande för vi hade en bra trupp men när det börjar gå tungt är det här med klubbtillhörighet och hjärta väldigt viktigt. Vi hade många utifrån som började snegla på nya kontrakt i andra klubbar. Då vill man inte sätta sitt liv på spel för att ta poäng. En annan aspekt är intresset, ju fler lokala spelare ju större lokalt intresse får vi från partners och publik. Vår publik vill gärna veta vilka föräldrar spelarna har, känna igen efternamnen. Det får man acceptera och tillgodose och det jobbar vi för, säger Norberg och utvecklar på tema “klubbhjärta”:

– Man har lärt sig genom åren att tar man bara in spelare utifrån CV är det svårt att få ihop det, det behövs en gruppdynamik med spelare som trivs och vill vara där vi är. När de är här måste de trivas och fokusera på det de ska göra. Det har varit jättemycket fokus på just det, de sociala egenskaperna, vad det är för personer och inte bara spelare. Så det är, helt ärligt, det vi vann serien i fjol på. Vi hade en långsiktig satsning att hela tiden bli bättre för att etablera oss i Ettan men gruppen var så otroligt stark så vi gick ju som tåget i tvåan. Vi kanske inte hade den enskilt bästa startelvan men vi hade det bästa laget och det är så man vinner serier och presterar över tid, säger Norberg.

Tuff inledning

När Norberg berättar om Piteås truppsammansättning gör han det med självförtroende och det gör han även när lagets tuffa inledning av säsongen kommer på tal. Med starka spelaregenskaper som klubbhjärta och lojalitet till det lokala tror Norberg att säsongen i slutändan kommer att sluta bra.

– Vi har ju mött Sandviken och Dalkurd borta, det är en tuff inledning och vi hade hoppats på fler poäng men med styrkan i gruppen tror jag att de orkar hålla perspektivet uppe. Börjar man tveka och skylla ifrån sig hamnar man i en negativ spiral. Det var vi förberedda på, vi vet av erfarenhet att Ettan är en tuff serie, kanske det största steget du kan ta i Fotbollssverige. Det är en tuff belastning mentalt men vi är medvetna om målet och det är att genomföra säsongens trettio matcher på den maximala nivån av vad vi kan. Det är tråkigt att säga att vi ska hålla oss kvar, då räcker det att vinna tio matcher och nöja sig med att förlora tjugo. Vi ska utvecklas överlag och så får vi se var vi landar i tabellen, men gör vi det får vi en fin placering.

210405 Piteås Henrik Millbert reagerar under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Dalkurd och Piteå den 5 april 2021 i Uppsala. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0157

Till sin hjälp har Norberg flera meriterade spelare som är tillbaka i laget, t.ex. Henrik Millbert och Gustav Rönnbäck Wallin – “jättevärdefulla” som han själv säger.

– Det var otroligt viktigt att få hem dem och kul att de ville vara med på tåget. Det är spelare som har skaffat en bred erfarenhet och är jättevärdefulla med starkt klubbhjärta och som vill klubben väl. De kan bidra med nya saker, från Norrbotten är det långt till Bosön och Stockholm så de har input från andra, säger sportchefen skämtsamt.

Stark norrländsk uppställning

Årets upplaga av Ettan norra präglas av många norrländska lag. Även om Gefle IF och Sandvikens IF är betydligt mer sydligt belägna än till exempel Piteå IF och IFK Luleå räknas de förstås till det geografiska Norrland. 
Lägg till Umeå FC och Hudiksvalls FF till redan nämnda lag så får vi sex norrländska lag – mer än en tredjedel av lagen i serien, alltså.

Just Norrlandsfotbollen är också någonting som kommer på tal när Norberg reflekterar över betydelsen av en lokal trupp och ungdomsverksamhet. Där menar han att en hållbar utveckling ska hjälpa fotbollen att blomstra i landets allra nordligaste delar.

– I och med uppvaknandet efter degraderingen 2016 är inte självändamålet att vara i Ettan, utan att ha en hållbar verksamhet som kan prestera på en hög nivå över tid. Det är viktigt för vi vill bygga någonting som är bra över tid och vi vill tillhöra Ettan men också göra det på våra villkor med lokala spelare för att utveckla fotbollen i Norrbotten. Ser man kring alla spelare som har gått igenom våra led så är det otroligt många som går tillbaka till sina moderföreningar. Det spiller över till andra föreningar. Det är jätteviktigt, långsiktigt, för Piteå kommun och Norrbotten. Vi har lite att jobba på i hela Norrbotten, vi är inte längst fram i utvecklingen om man säger så… Sen måste man orka hålla det och genomföra det i the good and the bad times men det tror jag att vi orkar, jag hoppas det.

***

Härnäst spelar Piteå IF hemmamatch mot Täby FK söndagen den 2:a maj klockan 13:00. Matchen ser du på SportExpressen Play!