Månadens spelare är Sean Sabetkar!  Foto: Sollentuna FK

Månadens spelare är Sean Sabetkar!
Foto: Sollentuna FK

Månadens spelare heter Sean Sabetkar.
Mittbacken i Sollentuna FK har skakat av sig besvikelserna efter att blivit ratad i yngre dagar och arbetat sig upp den långa vägen.
– Jag har hela tiden försökt vara så professionell som möjligt med fotbollen. Mitt stora mål är ju att bli proffs, säger Sean.

Att det blev fotboll tidigt för Sean Sabetkar är till stor del hans föräldrars (från Iran) förtjänst.
– Pappa tog med mig till AIK:s fotbollskola som sexåring. I den klubben fortsatte jag tills jag var 16. Jag tror pappa har missat max 15 av mina matcher under hela min karriär! Han och mamma har alltid funnits där som ett stort stöd.
Efter AIK och ett test hos Vasalund fick Sean känna på hur det var att bli ratad. Dessutom rätt sent på säsongen i det senare fallet.
– Jag ville spela seniorfotboll och hamnade av olika anledningar i Bollstanäs i division tre (2012). Det var inte plan A och många av mina kompisar gick vidare till klubbar i Allsvenskan och Superettan. Många undrade: ”Division tre?” – men jag försökte att vara professionell i alla detaljer även på den nivån.
I de lägre serierna kämpade sig Sean Sabetkar upp nivå för nivå. Karlbergs BK var han med att ta upp i division två och inför 2017 hamnade han i Sollentuna FK.
– Eftersom jag är uppväxt i Sollentuna kändes det naturligt. Som om en cirkel slöts.

El capitano - Sean Sabetkar Foto: Johan Borehed

El capitano – Sean Sabetkar
Foto: Johan Borehed

Hur ser du på att du fick lagkaptensbindeln i Sollentuna?
– Vi har ett väldigt ungt lag, det yngsta i serien, så jag är nästan en av de äldre, efter Kalle Ramsell. Men jag trivs med att ta mycket ansvar både på och utanför plan. Jag är snäll som människa och ansvarsfull så lagkaptensrollen passar mig fint.
Hur hanterade du som lagkapten den svacka som laget hamnade i under hösten?
– Nyligen hade laget fem raka matcher utan seger. Vi hade ett spelarmöte där vi ventilerade åsikter – för att komma till slutsatsen att vi var tvungna att kriga ännu hårdare. Vi hade en bra träningsvecka efter det och senast vände laget 0-2 till 3-2 mot Linköping.
I ett större perspektiv – vad betyder fotbollen för dig?
– Nästan allt! Jag lever för fotbollen och tänker på det nästan jämnt. Har jag inte själv träning eller match så tittar jag på andra lag och går på deras matcher. Sedan är jag en stor Real Madrid-supporter och missar i princip aldrig en match med dem.

Sean har inte gjort någon större hemlighet av att han går i proffstankar.
– Jag har tagit den långa vägen från division tre till två till ett. Jag har jobbat djäkligt hårt och försökt att vara seriös även på lägre nivåer. Och, ja, det har varit mot mål sedan dag ett att bli proffs.
Har det alltid varit mittbacksrolen som gällt?
– När jag var väldigt liten var jag på mittfältet och ibland provar man på andra rollen. De andra positionerna har gjort mig bättre. Men när jag blev starkare rent fysiskt och växte på längden så hittade jag min roll som mittback – speciellt i Vasalunds U19-lag.
Vem påminner du om som mittback?
– Jag fick den frågan av en lokaltidning häromdagen… Jag sa att jag vill vara en mittback som spelar så att de andra känner sig trygga. Sergio Ramos, Sergio Busquets, Lenardo Bonucci. En blandning mellan de tre hade inte varit fel. Jag har mina mittbacksidoler och försöker att ta lite från alla.
Mittsbacksrollen har förändrats mycket de senaste åren. Vad anser du karaktäriserar en bra mittback idag?
– Man behöver bara stark och snabb, men det här med att vara bolltrygg blir viktigare. Ett bra exempel på det är Frankie De Jong i Ajax – en ”falsk” mittback som nästan mer är som en offensiv innermittfältare.

Det är inte ofta en mittback blir månadens spelare, faktum är att Sean är den första. Foto: Johan Borehed

Det är inte ofta en mittback blir månadens spelare, faktum är att Sean är den första.
Foto: Johan Borehed

Månadens spelare och andra liknande priser tilldelas oftast offensiva spelare, hjältarna i matcher. Nu ser du väl den här utmärkelsen som extra hedrande?
– Hehe. Självklart är det roligt att uppmärksammas. Som mittback är det faktiskt extra kul. Men som lag har vi inte fått resultaten med oss på sistone och för mig är det viktigare att det går bra på planen. Vi har spelat bra och min egen insats har varit stabil, men poängen har saknats många gånger. Det enda som egentligen saknas den här säsongen är en topplacering i tabellen. Jag hoppas att vi kan ta in några platser under de fyra sista omgångarna.

Månadens spelare görs tillsammans med Ettanfotbolls samarbetspartner Lundgrens i Gräfsnäs. Lundgrens är specialister på att ta fram priser och pokaler och står därför bakom tillverkningen av de fina priserna som Månadens Spelare erhåller i Ettanfotboll

Vill ni lära känna Sean Sabetkar lite mer kan ni lyssna på måndagens podcastavsnitt