Ettanfotbolls Jimmy Fors delar ut priset till Astrit Seljmani Foto: Christoffer Ekmark

Ettanfotbolls Jimmy Fors delar ut priset till Astrit Seljmani
Foto: Christoffer Ekmark

Till juli månads spelare i division ett har Astrit Seljmani röstats fram.
En herre som fått sitt stora genombrott i Stångbys Liverpool – Torns IF.
– Jag har funnit kärleken till fotbollen åter, säger Astrit själv om priset.

Under tisdagen åkte Jimmy Fors till fotbollsmetropolen Stångby för att dela ut det relativt nyinstiftade priset ”Månadens spelare”. Huvudpersonen Astrit Seljmani fick beskedet, och statyetten, strax efter ett lagsnack i klubblokalen.
Skyttekungen i Torns IF hann inte mer än att få priset i sin hand förrän han ställde sig upp och med hundvalpsögon gjorde klart en sak mycket tydligt för sina lagkamrater.
– Utan er hade jag aldrig kunnat få den här.

Det kanske inte är ett så märkvärdigt uttalande, men det ger samtidigt en bild av fotbollsspelaren Astrit Seljmani.
Malmökillen som växt upp i de tuffa stadskvarteren och lirat fotboll i Kulladal, Olympic och Rosengård – bortsett från ett mellanår (2016) i Ängelholms FF och Kristianstads FC. Det är dock under 2018 som det verkligen lossnat, när han fick chansen i kompisgänget ute på landet. Mer om det om en stund.

Astrit kramas om av lagkamraterna efter ett mål hemma i Stångby. Foto: Bildbyrån

Astrit kramas om av lagkamraterna efter ett mål hemma i Stångby.
Foto: Bildbyrån

Nio mål har det blivit hittills under säsongen i Torns IF, där Astrit spelar längst fram i en 4-2-3-1-uppställning. Inte sällan sätter han dessutom medspelare i läge – för att vara en spjutspets är det en ytterst rörlig och mångfacetterad herre.
– Jag är en hårdjobbande anfallare som sliter för laget.
I juli blev det mål i båda segermatcherna mot kommunrivalen Lunds BK och IK Oddevold
Hur ser ett typiskt Astrit Seljmani-mål ut?
– Det finns inget typiskt sådant. Alla har gjorts på olika sätt. Oftast offrar jag mig själv på något sätt, sällan är det finlir, flinar Astrit som har svenskt medborgarskap och sina rötter i Kosovo.

Länge har det talats om dig som en talang, en påläggskalv och ett framtidsnamn. Men det har inte lossnat förrän i år. Är det månne flytten från Malmös innerstad till lantisarna ute på fältet som gjort skillnaden?
– Ja, faktiskt! Jag har varit här i sju-åtta månader nu och har förändrats mycket som person.
På vilket sätt?
– Jag har blivit allmänt lugnare i mig själv och i fotbollen. Att komma till Torn gjorde att kärleken till fotbollen kom tillbaka. I de tidigare klubbarna fick jag knappt någon speltid och när jag väl fick chansen kunde det vara som både yttermittfältare och ytterback…
– När jag kom till Torn fick jag förtroendet som central anfallare. De, tränarna, har pushat mig och hela tiden förklarat att det skulle lossna. Jag fick förtroende från ledare, spelkamrater och alla andra i klubben – det gör mycket! Stödet från alla i föreningen betyder mycket och var någonting relativt nytt för mig. När jag kom till Stångby visste jag först inte så mycket om spelarna, men upptäckte snabbt att det var ett gäng med sköna grabbar. Detta är verkligen ett lag.

Astrit Seljmani testar på en konstspark i premiärmatchen mot Lunds BK.  Foto: Bildbyrån

Astrit Seljmani testar på en konstspark i premiärmatchen mot Lunds BK.
Foto: Bildbyrån

Lagkänslan – är det den stora skillnaden?
– Malmökulturen är som den är. Man vill visa att man är störst och bäst på allt man gör. Men fotboll är ju en lagsport. Vi har tio andra i laget som gör lika mycket jobb och som gör det möjligt för mig att göra mål. Det är inte många klubbar i Malmö som fungerar så. Många av mina bekanta i Malmö var skeptiska när jag gick hit. De sa saker som ”Hur kan man gå till Torn!?” och ”Ni kommer att åka ur direkt”.
Är du en mer ödmjuk människa nu än för ett år sedan?
– Jaja! Mycket mer ödmjuk! Nu vill man bara att LAGET ska vinna. Visst är det positivt för mitt självförtroende att göra mål. Men jag har fått en ödmjukhet och ny vilja i Torn – som man måste ha för att spela i det här laget.
Torns succéår har varit betydelsefullt på många sätt för månadens spelare i division ett.
– Jag har lärt mig mycket. Både fotbollsmässigt och allt runt omkring. Jag har nått en högre nivå där jag känner att jag klarar av division ett och presterar i division ett, säger Seljmani som har kontrakt med Torn gäller året ut.

"Detta är verkligen ett lag." - Astrit Seljmani  Foto: Bildbyrån

”Detta är verkligen ett lag.” – Astrit Seljmani
Foto: Bildbyrån

Vad gör du vid sidan av fotbollen?
– Jag jobbar som elevassistent och tycker om att jobba med barn.
Vad vill du på sikt med din fotboll?
– Mitt mål är att kunna leva på det – och att vara en förebild för ungdomarna. Det har varit en av mina största drömmar sedan jag var liten.
Om du gör succé i högre sammanhang och får ett telefonsamtal av din agent som säger: ”Jag har hundra kontraktsförslag från världens alla storklubbar – välj vilken klubb du vill?”. Vart hamnar du då?
– Då hade jag valt Liverpool! Det är en klubb som påminner om Torns IF. Det familjära är väldigt centralt och den biten är otroligt viktig – det har jag lärt mig nu.

Månadens spelare görs tillsammans med Ettanfotbolls samarbetspartner Lundgrens i Gräfsnäs. Lundgrens är specialister på att ta fram priser och pokaler och står därför bakom tillverkningen av de fina priserna som Månadens Spelare erhåller i Ettanfotboll