Fotboll, Allsvenskan, Upptaktsträff

Ali-Khan på upptaktsträffen för Allsvenskan 2015 Foto: Bildbyrån

Vi spinner vidare på spåret med unga tränare som tar vägen genom Division 1 till elitfotbollen. En som la skorna på hyllan redan vid 27-årsålder för att satsa på en tränarkarriär istället är Mohammed Ali Khan – en man med en spännande historia.

I mitten av sommaren 2016 meddelande Mohammed Ali Khan att han brutit sitt kontrakt med Halmstad BK. Den unge men rutinerade mittbacken hade förmodligen kunnat spela minst åtta år till på elitnivå men motivationen fanns inte där längre, och en annan dröm hade sakteliga vuxit fram hos Mohammed – en dröm om att få lära ut till andra att vilja slår talang.

– Jag kände att jag var färdig som spelare, jag spelade fotboll i många år på elitnivå. Först i Frölunda, sen i Häcken flera säsonger innan jag testade på livet utomlands i Kina innan jag vände hem till Halmstad och allsvenskan igen – det fanns inte fler steg att ta. Jag hade testat det mesta och då kände jag att det fick räcka, men jag brann för ledarskap och kände att jag hade en annan väg att välja, som jag hellre ville välja – det fanns en tid för nya utmaningar.

”Vilja slår talang” är titeln till hans bok som gavs ut förra året, i den berättar han om sin historia och om saker han burit på utan att få berätta. Författarskapet är en av alla sidosysslor Mohammed haft, utöver det har han drivit hela nio bolag samtidigt, vid sidan om spelarkarriären – ett vardagspussel de flesta av oss hade haft väldigt svårt att hinna med.

– Jag började skriva på boken någon gång när jag var på väg hem från Kina, jag hade mycket inom mig som jag ville berätta. Man får inte berätta så mycket om sin historia och för mig handlade det främst om att få berätta om det man har gått igenom. Det är både bra och jobbiga stunder, boken har jag skrivit för det finns många unga som inte tror att de kan bli något – jag tror att man kan bli precis det man vill bli så länge man är villig att jobba för det.

– Jag har haft många sidosysslor tidigare men idag finns det i stort sett ingenting igång av det jag hade då, då hade jag nio bolag igång samtidigt men nu är det bara fotbollen som gäller.

Fotboll, Allsvenskan, IFK Göteborg - Häcken

Mohammed Ali Khan i Häckens-tröja. Foto: Bildbyrån

Hans engagemang inom frågor bortom fotbollen gav honom utmärkelsen Allsvenskans stora hjärta av fotbollsmagasinet Offside 2013. Det är MAK som startat ”Göteborgs Downfamilj” en organisation för föräldrar till barn med Downs syndrom, mycket tack vare sina personliga känslor för det då hans förstfödda dotter Donya föddes med Downs Syndrom. Han håller också igång föreläsningar för ungdomar i utsatta områden i de västra delarna av Göteborg.

– Det handlar om att få dela med sig och få ge något till andra människor så de får tro på sig själva. Jag tycker att samhället omedvetet trycker ner människor. Ta ett exempel från skolans värld, det är alltid någon som är dålig i skolan. Vid elva års ålder kan någon säg att de inte är bra i skolan, och det säger de själva. Man ska aldrig behöva sätta en stämpel på sig själv och någon annan ska inte få sätta den heller. Jag vill få dem att förstå att de ska tro på sig själva oavsett om de är osäkra inombords, de är bättre än vad de tror och kan nå mer än de förstår.

Men vi tänkte fokusera på tränarskapet idag, även om historien fram till den är fascinerande i sig. I slutet av november 2016 presenterades MAK som huvudtränare för Division 1-laget Husqvarna FF, då hade Mohammed precis hunnit bli 28 och ändå redo att använda sitt höga driv från näringslivet kombinerat med erfarenheten från fotbollen till att förädla talanger.

– I mitt ledarskap idag har jag efter ett år på den här nivån insett att vi människor växer av att se andra människor växa, framförallt när man är ett led i den utvecklingen. Jag tror att en lärare mår bra av att se elever utvecklas genom deras utbildande, därför orkar de kämpa på år efter år. En stor del av mitt ledarskap går ut på att utbilda och utveckla fotbollsspelare, en annan sak är att få ihop en grupp och det är fantastiskt att se när man får saker att fungera. Att få en enhet att fungera och dra åt samma håll, känslan av sammanhang är helt fantastisk.

Ali Khan i en av de sista matcherna i Halmstad-tröjan, och som spelare.  Foto: Bildbyrån

Ali Khan i en av de sista matcherna i Halmstad-tröjan, och som spelare.
Foto: Bildbyrån

Den som lockade honom till Husqvarna FF var den dåvarande sportchefen Issa Iskander. Under året som har gått gick tyvärr Issa bort efter en tids sjukdom, men tränaren och sportchefen kom varandra nära och de två kom att få en stor plats i varandras liv och hjärtan.

– Vi sågs redan på sensommaren när jag valde att lämna livet som fotbollsspelare, att bli tränare var ju min ambition och då började jag följa fotbollen lite mer. Vi träffades väl i september och Issa tyckte jag hade en häftig karaktär och en bra karriär bakom mig. Vi presenterade oss för varandra och jag fick berätta om min tränarfilosofi och det visade sig att den gick hand i hand med det Husqvarna FF ville enligt deras blå tråd. Sedan för klubbens skull var det så klart Issa som gjorde ett fantastiskt intryck, man såg i hans ögon hur han brann för den här klubben och han är helt klart en stor anledning till att jag ville skriva på.

– Vi kom varandra väldigt nära för vi jobbade ihop ganska mycket, han var som jag – det var samtal tre timmar på nätterna ibland. När man tänker tillbaka så kan jag knappt förstå hur man kan prata så länge med någon men vi hittade varandra genom fotbollen kan man säg. Vi hängde ofta och båda hade ett brinnande intresse för fotbollen. När han fick sin dom om sjukdomen så är det klart man stöttar, jag följde med honom och när han fick cellgifter så satt jag ändå intill honom hela tiden. På sjukhuset pratade vi fotboll, träningar och spelare även där uppe. Det var viktigt för honom, fotbollen höll igång honom ända till hans sista andetag.

En värmande applåd mot de tillresta supportrarna på en bortamatch 2016. Foto: Bildbyrån

En värmande applåd mot de tillresta supportrarna på en bortamatch 2016.
Foto: Bildbyrån

Idag är det Mohammed som bär de bådas sysslor och han försöker axla Issas roll så gott det går i vetskapen om att Issa mest troligt sitter där uppe bland molnen och vakar över sitt lilla skötebarn – Husqvarna FF. Mohammed har ett starkt driv och är målinriktad, han är fullt medveten om vad som behövs för att ta nästa steg, både för sin egen del och för klubbens.

– Jag har varit på konferens med styrelsen nu och vi har haft ett år där man haft lite mindre i budget och valt att satsa ungt således tycker föreningen att det efter förutsättningarna gått bra. Det har varit ett tufft år på flera fronter, inte bara har vi tappat en stor man i Issa utan vi har även haft en yngre trupp och mindre budget. Men jag personligen har inte varit helt nöjd sportsligt, det ligger i min natur att aldrig riktigt bli nöjd och det kunde sett annorlunda ut givetvis. Vi har kryssat i elva matcher i år, det är svårt att vara nöjda då men det är många tappade poäng även om man är svåra att slå. Men det man är glad över är vårt sätt att spela fotboll, vi för spelet på ett annat sätt än man gjort förr och det är kul att vi är ett spelande lag.

Mohammed bygger vidare på hur han ser på framtiden, kommande säsong och längre fram.

– Mitt nästa steg är att försöka få det här spelet att spinna vidare. Vi har satt en grund och det tog några månader för spelarna att riktigt få kläm på principerna men nu har vi satt grunden och nu ska vi bygga på det här på ett så bra sätt som möjligt. Förhoppningen är att få behålla den här truppen och spetsa till det med något nyförvärv, och givetvis att utveckla spelet och skruva upp det hela någon nivå hela tiden. Sedan har jag så klart som mål att försöka få laget att ligga högre upp i tabellen nästa säsong än vad vi gjorde den här säsongen, samt att ta mer poäng än snittet de senaste tio säsongerna. Jag vill alltid uppåt i karriären och vill så klart det som tränare också, antingen med Husqvarna eller själv – men det är inte tid för det steget än.

Ettanfotboll vill härmed önska Mohammed Ali Khan all lycka och välgång i framtiden.