Topptippade Lunds BK har efter inledande tre omgångarna i Söderettan ”bara” skrapat ihop två poäng. Efter att så sent som i höstas kvalat till Superettan har laget förstås en stor press på sig i år. Vi ringde upp tränare Leif Engqvist för att prata om inledningen av säsongen.


Lund har bara fått med sig två poäng på tre matcher och fick sig en rejäl ”känga” av Karlstad sist (3-0), hur är stämningen i laget efter inledningen?

Stämningen är bra, vi är såklart missnöjda med vår första halvlek sist men vi gjorde en betydligt bättre andra halvlek. Den punkterades dock då vi fick en kontring emot oss i början av andra och dem kunde göra 3-0, annars hade vi nog haft en bra chans att vända matchen. I de andra två matcherna har vi varit bra, tycker jag, laget har skapat gott om chanser så jag känner mig inte ett dugg orolig för kommande matcher. 

Foto: Lunds BK

Foto: Lunds BK


Ni hade en bra försäsong med fantastiska resultat, varför har det inte blivit samma framgångar när tävlingsmatcherna kommit igång?
 

Det är alltid en stor skillnad i att spela tränings- och tävlingsmatcher för i träningsmatcher får man ibland möta lag som precis likt oss skall spela in ett nytt lag, nya idéer och spelsystem. Men sett till försäsongen har vi gjort bra resultat mot riktigt bra lag, vi har mycket man kan ta med sig från de matcherna och försöka få med i tävlingsmatcherna.

Om vi kan spela som vi gjorde mot Värnamo hemma vore jag nöjd, då kommer det att gå riktigt bra, men tävlings- kommer alltid vara en helt annan prövning än träningsmatcher. Tar man en bortamatch i Karlstad som exempel har man förberedelser så som långa resor, hotellvistelser och en helt annan laddning. Alla är inte vana vid det, och det är säkert några av många anledningar till varför man inte är på hugget direkt från start. 

Du är ny för året, hur har det varit för dig att komma från Allsvenskan ner till division ett?

Det är lika mycket jobb med division ett som med Allsvenskan och det är något som både jag och Micke (assisterande tränaren) får växa in i. Precis som att vi har nya spelare är även vi nya och får arbeta ihop det över tid. Laget har haft lite otur med skador och sjukdomar som ställt till det lite grann för oss men vi vet vad vi kan och det att jag inte är orolig – vi kan slå vem som helst.

LeifEnqvist2

Foto: Lars Edsheim

Lunds BK har bytt ut en del spelare inför 2013 och det har såklart påverkat kvalitén på truppen, hur tycker du själv att er trupp står sig jämfört med de andra lagens?

Personligen tycker jag att vi har jättebra spelare i truppen, där är en stor konkurrens och det har vi visat i träningsmatcherna att vi har fått igenom vårt spel oavsett vem vi har mött. Vi har fått behålla bra spelare från förra året och har fyllt på med många duktiga, nu handlar det bara om att vi ska få ihop laget också, själv är jag övertygad om att vi kommer lyckas med det.

Du stack själv ut hakan lite på upptaktsträffen för Söderettan och tippade er som etta i serien, är dina tankar fortfarande i samma banor?

Ja, vi tränare – men även spelarna måste tro på det, det skulle kännas jättekonstigt att som tränare inte tro på sitt eget lag. Ställer man upp på något som vi tränare och spelare gör måste man också tro på sin egen idé.

Däremot, som jag även poängterade på upptaktsträffen, får man sätta upp delmål längs med vägen, vi har många unga spelare som gör sin första säsong i division ett och det får man ha överseende med.

LeifEnqvist3

Foto: Lars Edsheim

Ni har haft otur på skadefronten, hur ser det ut för er nu, kan vi vänta oss att någon av dem kommer tillbaka snart? 

Ja, det är Admir Osmancevic, som varje försäsong gör mängder av mål, som oturligt bröt foten veckan före seriepremiären, han är borta omkring sex veckor till. De andra som varit skadade eller haft sjukdomar har turligt nog bara varit småskador eller känningar, dem ska vara tillgängliga här redan nu till helgen.

Vad kan vi förvänta oss av er sett till det sportsliga framöver?

Vi har en chans att vinna varje match vi ställer upp i, så pass bra är vi, om man inte bryr sig om vem man möter utan ser till att göra allt för att vinna matcherna. Får man en vinst med sig blir det såklart lättare och då kan det bara gå bättre framöver, just nu har vi en go stämning i truppen där alla vill fightas om sina platser.