IFK Luleå-spelarna inför matchen inatt Foto: Daniel Kalén

IFK Luleå-spelarna inför matchen inatt
Foto: Daniel Kalén

Kvaltider skapar känslor hos många, inatt lyckades Ettanfotbolls Peter Appelquist väcka liv och engagera fler än någonsin på Twitter i samband med Division 1-kvalmötet mellan Karlbergs BK och IFK Luleå. – Den hypen om kvalvaka som uppstod tror jag kanske var det som räddade matchen ändå, säger IFK Luleås sportchef Daniel Kalén.

Midnattsfotboll är något som mest förekommer i samband med samhällsprojekt för att engagera ungdomar. Men igår blev det efter väldigt mycket om och men midnattsfotboll för att avgöra den första matchen i Division 1-kvalmötet mellan Karlbergs BK och IFK Luleå.

– Det var tufft att spela vid midnatt, vi kom fram ganska sent till arenan och då var det fortfarande oklart om vi skulle spela eller inte. Det blev en snabb och kort uppvärmning så det tog ju lite tid innan vi kom in i det riktigt, berättar IFK Luleås sportchef Daniel Kalén.

Matchen skulle egentligen spelats på Stadshagens Idrottsplats, men flyttades till Skytteholm och lades preliminärt 21:15, efter Vasalunds match, men Skytteholm var inte spelduglig på grund av snökaoset i Stockholm så Vasalunds match sköts upp och Luleås flyttades till Bosön. Som toppen på allt fastnade spelarbussen i trafiken, orsakad av snökaoset, och var inte framme på Bosön förrän efter sju timmar. Vilket ledde till midnattsfotbollen och #Kvalvaka.

– Vi hade en bra period under första halvlek och gjorde det bra under hela andra halvlek, men givetvis var spelarna påverkade av allt det här och det känns som vi har mer att ta ut. Så jag tycker det känns bra inför returen hemma på söndag, fortsätter Kalén om matchen.

Tränaren Fredrik Waara dagen efter #Kvalvaka Foto: Daniel Kalén

Tränaren Fredrik Waara dagen efter #Kvalvaka
Foto: Daniel Kalén

Hashtaggen #Kvalvaka engagerade mängder av människor under gårdagen och natten. Det var Ettanfotbolls Peter Appelquist som sådde fröet på Twitter och sedan tog det fart. Landslagsspelare som Pontus Jansson och John Guidetti följde och diskuterade #Kvalvaka över Twitter, och uppståndelsen kring det nådde förstås också Luleå-spelarna inne i bussen.

– Det blev en glädje över hashtaggen och spelarna gick verkligen igång på det där. Det lyste väl upp tillvaron när man satt där på E4:an och bussen inte rullade en meter, då var det det som höll alla fokuserade på att det skulle bli match. Det var en bra och genialisk hashtag av Peter Appelquist, säger Kalén och hoppas alla som följde dramat inatt följer fortsättningen.

– Det här dramat fortsätter i del två på söndag. Den sänds så ingen behöver missa den oavsett om de är på plats i Arcushallen eller sitter hemma vid datorn så kan de ta del av den.

Utgångsläget för Luleå i returmötet på söndag ser ljust ut, resultatet 2-2 var tränare Fredrik Waara nöjd med direkt efter matchen när Ettanfotbolls utsände, Magnus Österberg, pratade med honom. Resultatet var sportchefen förstås också nöjd med och ser fram emot söndag.

– Vårt mål med gårdagen var att komma hem med ett bra resultat. Om man inte vinner får man väl säg oavgjort med ett par mål är ett bra resultat. Så det är vi nöjda med och nu gäller det att först återhämta oss och sedan ladda upp inför söndag så vi kan köra på ordentligt här!

Returmötet sänds på Luleås playkanal på Ettanplay, ni kommer direkt till matchen här.

Om du inte kan få nog av att läsa om #Kvalvaka så kan du även läsa Ettanfotbolls utsände Magnus Österbergs roliga text om sitt äventyr till-, på- och från Bosön igår här.