#Kvalvaka - Gårdagen twittertrend Bild/Foto: Anton Westerberg

#Kvalvaka – Gårdagen twittertrend
Bild/Foto: Anton Westerberg

It’s gone viral! Ibland tar saker och ting vägen dit de vill utan någon som helst anledning och ibland styr det precis dit man vill. Hashtaggen #kvalvaka slog knock på många sätt inatt.

Karlbergs BK och IFK Luleå fick enorm uppmärksamhet när det stod klart att matchen skulle spelas trots dubbla återbud på grund av ospelbara planer. Avsparken 00.20 sticker verkligen ut och bidrog till vad som i fotbollens kretsar kan beskrivas som hysteri. Hysteriskt roligt.

Det var egentligen bara en i raden utav kvalmatcher som ska spelas den här årstiden men vädret sa ifrån. Matchen skulle spelas på Stadshagens IP, men där gav vaktmästarna upp relativt tidigt. Snön vräkte ned i timme efter timme och till slut fick även vaktmästarna på Skytteholms IP (dit matchen först flyttades) upp. Det gick inte att ordna en spelbar plan. Som bekant ställde man ju även in kvalet till Superettan, Vasalund – Syrianska.

Efter hårt arbete lyckades man ordna ny arena, under tak. Vinnarhallen på Bosön fick det bli. Första avsparkstid uppgavs bli 21.15. Men det gick inte. Luleås bussresa från Arlanda drog ut på tiden. Länge.

***

Det blev match till slut och Karlberg var det bättre laget inledningsvis, kanske satt de många timmarna i buss i bortalagets ben? Ivriga och hungriga tog hemmalaget tag i matchen men det var trots det gästerna som tog ledningen genom mittbacken Linus Johansson.

Hemmalaget fick dock betalt för sin pigga inledning, två snabba mål av lagkaptenen Keivan Keshavarz och Sean Sabetkar tog Karlberg till ledning 2-1 i paus.

IFK Luleå-spelarna inför matchen inatt Foto: Daniel Kalén

IFK Luleå-spelarna inför matchen inatt
Foto: Daniel Kalén

Den andra halvleken blev lite annorlunda och IFK Luleå tog över matchen mer och mer. Karlberg blev passiva, kanske lite trötta av den tempostarka inledningen, och sjönk allt djupare ner mot eget mål. Det var inte en mängd målchanser vi fick se men väl ett bortalag som lugnt och metodiskt kom i anfall efter anfall. Oftast kom anfallen på hemmalagets vänsterkant men Karlberg låg rätt och släppte inte till många chanser.

Utdelningen för gästerna kom så småningom efter ett mindre lyckat uppspelsförsök från Karlberg. Det gav en frispark på Luleås högerkant. En ”överlång” frispark nickades undan av försvarare men inte bättre än att den hamnade hos Anton Andersson. Kanske hade han samlat kraften hela vägen från Arlanda till just det tillfället: Det var ett drömmål. 2-2.

Ni som sett IFK Luleås sista mål i seriespelet (som tog dem till kvalspelet) genom Sebastian Sandlund kan konstatera att IFK är inne i ett bra flyt när det gäller snygga och viktiga mål.

***

Det tog fart på Twitter, #kvalvaka blev en sån galen succé. Landslagsspelarna med Pontus Jansson och John Guidetti i spetsen var eld och lågor. Brwa Pishdari hade 15728 tittningar på sin sändning via Periscope. Femtontusen (!) och vi pratar om en kvalmatch till landets tredje division. Fotboll är fotboll och det är underbart.

***

Jag drogs med i hybrisen. Ringde en taxi mitt i natten. När taxin från Uber kom fick jag svaret att det var omöjligt att ta sig till Lidingö på grund av trafiken. Men jag ville dit. Taxi Stockholm hade bättre inställning och med hjälp av en grekisk taxichaufför tog jag mig ut till nattens allra hetaste händelse.

Tränaren Fredrik Waara trött dagen efter #Kvalvaka. Ingenting mot hur trött han var efter nattens intervju direkt efter match Foto: Daniel Kalén

Tränaren Fredrik Waara dagen efter #Kvalvaka
Foto: Daniel Kalén

682 kronor kostade kalaset, jag hade inte femtontusen som tittade på min sändning men jag är nöjd ändå. Det lär nämligen dröja innan vi får uppleva något liknande igen. Om det nu ens kommer att ske igen.

***

Nu väntar ett returmöte i Luleå på söndag, det kommer att bli en annan upplevelse och en annan match. Luleå kändes starka och 2-2 på bortaplan är ett bra resultat för norrbottningarna. Karlberg måste mobilisera kraft och ha modet att vara aggressivare i sitt försvarsspel än vad man klarade i den här matchen. Det kan absolut vara klokt att låta Luleå vara mer spelförande men man behöver vinna bollen högre upp i planen och ha kortare väg till målet.

IFK Luleå har haft en tuff säsong i Division 1 Norra men jag tror att man är positiva till att klara kontraktet i denna kvalbatalj.

***

Matchen i Luleå kommer likt den inatt att spelas inomhus, i Arcushallen i Luleå. Det lär vara stort intresse runt den här tillställningen, frågan är hur man ska matcha det som hände igår/inatt/idag? Det lär bli tufft.

Vi följer utvecklingen med spänning och det ska bli ett sant nöje att sammanfatta utgången av detta.

Följ gärna matchen i Luleå på ettanplay.se liksom de övriga matcherna som väntar kommande helg (och troligtvis nästa onsdag).