Pascal Simpson från mötet med Piteå tidigare i år. Foto: Bildbyrån

Pascal Simpson från mötet med Piteå tidigare i år.
Foto: Bildbyrån

Man kan prata om att varje match på hösten känns lite viktigare än annars. Sen kan man prata om Vasalund och Brommapojkarnas toppstrid och förstå att det är viktigare än så. Det är ett ”chicken-race” utöver det vanliga. Och i sista omgången möts, just det: Brommapojkarna – Vasalund.

Den norra serien har rullat på och det har blivit lite tydligare för varje omgång som har gått att det står mellan två lag. IF Brommapojkarna och Vasalunds IF. Olof Mellberg eller Pascal Simpson. Det var nog ganska många som trodde på BP innan serien och att Vasalund skulle rycka upp sig rejält efter några svåra år var de flesta inne på. Men att de skulle vara så här bra var det nog bara de själva som trodde på förhand.

Olof Mellberg från mötet med Västerås tidigare denna säsong. Foto: Bildbyrån

Olof Mellberg från mötet med Västerås tidigare denna säsong.
Foto: Bildbyrån

Det absolut läckraste i hela upplägget är ju att de två möts i den allra sista omgången av serien, bara ett par dagar innan kvalspelet till Superettan tar vid, förmodligen blir det förlorande laget på Grimsta IP det som får kvala…

***

Serien var ganska länge relativt jämn och känslan fanns att många lag skulle ”hänga med” lite längre än vad som blev fallet. personligen trodde jag på en uppryckning efter uppehållet av Västerås SK men det har inte skett, Akropolis fanns länge med i skuggorna men de har också tappat lite fart och är nu avhängda.

Johan Mjällby hoppades på att hans Västerås skulle utmana mer i höst. Foto: Bildbyrån

Johan Mjällby hoppades på att hans Västerås skulle utmana mer i höst.
Foto: Bildbyrån

Nyköpings BIS har varvat höga berg och djupa dalar (resulatmässigt) och har inte heller fått riktig kontakt och IK Brage likaså. Egentligen är BP och Vasalund helt ohotade och det är faktiskt lite förvånande.

***

I botten är det ett krig för livet att överleva och i Piteå gäller det sannolikt ”do or die” för hemmalaget i mötet med Team TG. En seger för gästerna kan mer eller mindre garantera kontraktet och för hemmalaget gäller det att hålla hoppet vid liv.

Piteå måste vinna i helgen, skall Karl Cunningham kliva fram som målskytt igen? Foto: Bildbyrån

Piteå måste vinna i helgen, skall Karl Cunningham kliva fram som målskytt igen?
Foto: Bildbyrån

På Trängens IP väntar också ett möte där väldigt mycket står på spel i jakten på nytt kontrakt: BK Forward – Carlstad United.

Enskede IK, Carlstad United, Team TG, BK Forward, IFK Luleå, Piteå IF och Sleipner. Sju lag där tre stycken måste vinka omedelbart adjö till Norrettan och ett lag får chansen att kvala sig kvar. Det kommer att bli tårar av både sorg och lycka i några av gängen.

***

Som intresserad är det en fröjd att följa en serie där det gäller så mycket för så många. Vissa svävar omkring på små rosa moln medan några spottar blod. Serien har varit oerhört intressant hittills och det kommer bara att bli bättre.

***

Det återstår fem omgångar att spela, femton friska poäng att vinna. BP eller Vasalund får fira i skumpa runt 17.00 den 6 november, det andra laget får lägga den på kylning i alla fall tills kvalspelet till Superettan är spelat..