Tänk er januari månads första vecka, dagen då alla lag inleder den nya säsongen. Man ser framför sig veckor av hård träning och långt där framme en seriepremiär. Man sätter mål tillsammans, mål om att lyckas. IF Brommapojkarna och Vasalund står där nu, vid mållinjen.

Det är nästan för bra för att vara på riktigt att det blir så här dramatiskt. I seriens sista omgång möts de två lag som varit totalt överlägsna poängmässigt i en rent avgörande match om seriesegern. BP har fördel av hemmaplan och att man ”bara” behöver ett oavgjort resultat. Vasalund å sin sida har egentligen allt att vinna, för vem trodde att laget skulle ligga i den position man nu faktiskt gör. För Vasalund är den här säsongen redan en succé oavsett utgången i dagens match.

***

Olof Mellberg från mötet med Västerås tidigare denna säsong. Foto: Bildbyrån

Olof Mellberg från mötet med Västerås tidigare denna säsong.
Foto: Bildbyrån

Brommapojkarna fanns givetvis med i resonemanget om vilka lag som stod som favoriter på förhand. Truppens slagstyrka och det faktum att man i tränarduon Olof Mellberg och Azrudin Valentic förfogade över mycket kompetens. Ja, jag vet att Olof Mellberg är ”färsk” som seniortränare men hans erfarenheter som spelare i komplement med Valentic långa erfarenhet kändes definitivt intressant.

BP som kom från en minst sagt tung säsong (nedflyttade från Superettan) blev ganska snabbt ett lag för toppstriden och med självförtroende så kommer man långt.

***

Pascal Simpson från mötet med Piteå tidigare i år. Foto: Bildbyrån

Pascal Simpson från mötet med Piteå tidigare i år.
Foto: Bildbyrån

Vasalund överlevde 2015 års Divsion Ett Norra med ett nödrop. En hemsk säsong räddades i de allra sista minuterna i den sista omgången och kontraktet säkrades. En av de konkurrenter man slogs med var Södertälje FK som tränades av Pascal Simpson, SFK och ”Pagge” klarade inte kontraktet och gick sedan skilda vägar. Historien slutar ju som bekant inte där utan Vasalund kontrakterade Simpson som nu får ännu ett spännande avslut igen i den sista omgången, men i en annan del av tabellen.

***

De där tunga perioderna man genomlider under försäsongen när det är som kallast och mörkast kan ibland kännas riktigt svåra, det ljusnar så småningom när man får börja spela matcher och när det väl är seriepremiär är livet på topp. Målsättningen är klar, man vet vad man ska göra och i princip alla sätter höga (resultat-)målsättningar.

Det är ganska få som klarar av att leva upp till dessa eftersom serien vinns av ett lag, resten gör det inte.

***

Jag vet inte, men jag utgår ifrån att Brommapojkarnas målsättning var solklar: Återkomst till Superettan. De har onekligen chansen och tar man den inte i eftermiddag väntar kval mot Syrianska FC. Det är tufft att kvala mot lag från en högre serie men jag skulle ge BP bra chanser. Laget är kompetent och har en bra säsong i ryggen.

***

Vasalund har ju gjort fantastisk säsong och förtjänar absolut sin plats i tabellen. ”Pagge” har hittat rätt balans och laget känns verkligen stabilt. Utan att veta exakt är känslan absolut att Vasalund har överträffat alla förväntningar och att det kan sluta med uppflyttning. Chansen att vinna på Grimsta IP idag finns absolut där, så bra är laget. Vore jag i Vasalunds kläder skulle jag verkligen bara njuta. Kapaciteten att slå BP finns och i annat fall får man nya chanser via kvalspel. Med samma förutsättningar som idag, ett kvalspel där man har ”allt att vinna” kan man absolut ta den vägen uppåt också.

***

Motståndarna i kvalet blir Syrianska FC från Södertälje. De har en väldigt tung säsong bakom sig och ett större tryck på sig att lyckas. Att komma från den högre serien in i ett kval bör inbegripa att man har ett högre tempo i sina kroppar, men samtidigt ett sargat självförtroende. Kleber Saarenpää är huvudtränare nummer tre för säsongen och han har fått viss ordning på spelet och det kommer att bli två tuffa matcher oavsett motstånd för Syrianska.

***

Det är en förmån att få se den här typen av matcher som neutral åskådare. Så mycket nerver och så mycket som står på spel i en ren finalmatch på seriens sista dag. Det går inte att skriva manuset mycket bättre än så.

Jag vet att det är lätt att säga och svårt att göra men jag hoppas att båda lagen ändå njuter av den här möjligheten.

Tänk på allt hårt jobb ni lagt ner, tänk på alla timmar av träning. Ta med er de positiva resultaten och prestationerna ni har gjort hittills. Tänk på den utveckling alla spelare och laget har haft. Förstå att ni har varit överlägsna era seriekonkurrenter och har förtjänat detta.

Sällan har ”Må bästa lag vinna” passat bättre att yppa.

****

Se matchen direkt via Ettanplay.se

VeckansMatchPlaylink_bp_vasa