Landskrona applåderar åt fansen Foto: Bildbyrån

Landskrona BoIS applåderar åt fansen
Foto: Bildbyrån

Det räcker med en poäng för Landskrona, medan Brage behöver vinna. Bägge lagen har under hela året haft en klar, tydlig målsättning – att ta sig tillbaka till Superettan.
Nu är de nästan där, en bra prestation nu så kan klubbarna vara tillbaka i elitfotbollen.

På lördag eftermiddag, klockan två, blåser domaren igång matchen mellan Oskarshamn och Landskrona. En av årets längsta bortaresor för gästerna, men med potential att få den bästa hemresan. För i potten finns seriesegern, och för det behöver Landskrona bara en poäng till.

Landskrona BoIS målfirar  Foto: Bildbyrån

Landskrona BoIS målfirar
Foto: Bildbyrån

Landskrona är unika på mer än ett sätt och de är klart värdiga seriesegrare om och när de väl koras som det, för ingen kan väl tro något annat än att det blir så nu. Laget bara förlorat två matcher på tjugotre omgångar, att de skulle förlora samtliga tre nu känns ganska osannolikt.

De kommer vara det första laget sedan 2010, då Värnamo vann serien, som vinner serien med en spelande fotbollsfilosofi. Absolut inget ont om rak fotboll, men statistiskt sett är det den fotbollsfilosofi som tillämpats hos seriesegrarna sedan 2011, lite anmärkningsvärt ändå.

Landskronas bänk firar med målskytten i matchen Foto: Bildbyrån

Landskronas bänk firar med målskytten i matchen
Foto: Bildbyrån

I juli möttes Landskrona och Oskarshamn, BoIS hade då stora svårigheter med gästerna. Mötet slutade 2-2 och nu när de möts igen så är det på Arena Oskarshamn, där Oskarshamn är riktigt starka. Två lag har rest därifrån med tre poäng, men BoIS skulle vara nöjda med en.

Vid fyra-tiden på lördag vet vi om Landskrona får glädjas över ett avancemang till Superettan.

***

Fyrtiotre mil från Arena Oskarshamn spelas det två dygn senare en match på Domnarvsvallen mellan Brage och Sandviken. När domaren blåser igång den matchen kan Brage i teorin redan vara klara seriesegrare, men då krävs det att Akropolis förlorar borta mot Team TG FF.

Brages Alexander Zetterström i en duell 2016 Foto: Bildbyrån

Brages Alexander Zetterström i en duell 2016
Foto: Bildbyrån

Inför säsongen hade Brage en tydlig målsättning, att ta sig uppåt i seriesystemet, och de värvade spelare för att lyckas med det. Hemvändaren Johan Eklund och malmökillen Stefan Ilic är två spelare som togs in för att vässa den offensiva spetsen, och som de båda levererat.

Det skall ändå tilläggas att Brage har varit en lagmaskin, och inte en individuell show, hela säsongen. Men i de matcherna som det stått och vägt har de individuella kvalitéerna gjort en stor skillnad. Det finns en beundran för praktiserandet av deras tänkande ”en match i taget”.

Brage i en bortamatch mot Piteå 2016 Foto: Bildbyrån

Brage i en bortamatch mot Piteå 2016
Foto: Bildbyrån

Brage är seriens starkaste hemmalag, även om Akropolis toppar hemmatabellen på bättre målskillnad så har de också en match mer spelad. Det är bara Nyköping som tagit poäng med sig från Domnarvsvallen. Vårmötet mellan Brage och Sandviken slutade 4-1 till Borlängelaget.

Vid nio-tiden på måndag kväll vet vi om Brage får glädjas över ett avancemang till Superettan.