180404 Karlslunds tränare Jonathan Ederström poserar för ett porträtt den 4 april 2018 i Örebro. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN / COP 205

Förra säsongen klarade sig Karlslunds IF HFK med nöd och näppe kvar i Norran efter negativt kval mot IFK Haninge. I år var laget tippat på en nedflyttningsplats men har överraskat och har gått starkast av Örebro-lagen i serien och kontraktet till nästa år är säkrat. Möt Karlslunds IFs tränare Jonathan Ederström!

2017 kvalificerade sig Karlslunds IF till Ettan efter flera år i Division 2. Då hade Ederström varit en del av laget i några år men som spelare efter att 2014 ha flyttat från Stockholm till Örebro för att studera sports management. Efter ett halvår som spelare satte en allvarlig skada där han slet av korsband, ledband och menisk stopp för spelarkarriären och hösten 2017 fick han frågan från föreningen om han inte ville bli huvudtränare i laget istället.

– Det gjorde inte så jäkla mycket för jag ville ändå bli tränare. Det blev ett naturligt avstamp till att påbörja en tränarkarriär. Jag hade också tur med tajmingen, då hade Karlslund en tränarduo i Stefan Ärnsved och Samuel Wowoah. Ärnsved avslutade sitt uppdrag och då frågade Karlslund ifall jag ville bli assisterande till Wowoah. Jag gjorde två år som assisterande och nu har jag gjort två år som delad huvudtränare och kombinerat det med ett jobb som akademiansvarig/ungdomsansvarig, säger Ederström. 

I år är det andra året i följd som Karlslund spelar i Ettan och tack vare en stark säsong har man även säkrat spel i serien till nästa år. Det är inte ovanligt att lag har svårt att etablera sig i en ny serie, men Ederström tycker att föreningen har hanterat uppgiften att anpassa sig till spel i Division 1.

– Vi hade ett tufft första år både sportsligt och organisatoriskt. Division 1 kräver en annan tydlighet och det fick vi lära oss den hårda vägen förra året. Jag tycker att vi presterade helt okej men det räckte inte riktigt till, vi hamnade på en kvalplats och när vi slog Haninge i kvalet bestämde vi oss inför i år att vi ville göra en nystart. Vi rensade lite i truppen och bestämde oss för en stomme som vi ville bygga vidare på. Vi försökte väl vara lite skarpare i vår rekrytering där jag och Samuel Wowoah fick lite mer att säga till om. Vi rekryterade spelare som vi verkligen trodde passade in i vårt spelsätt, säger Ederström och utvecklar:

– Det blev en läroprocess. I år var vi ju tippade sist och jag tycker att vi, förutom en väldigt tråkig dipp på slutet, har visat genomgående hela säsongen att vi är mycket bättre än en sista plats. Jag tycker att vi har presterat den fotboll som vi vill stå för, sen hade vi kunnat prestera bättre resultatmässigt. Men jag är i mångt och mycket nöjd med prestationerna, framförallt har vi haft fin utveckling individuellt. Vi har en tydlig vision i föreningen att vi ska fostra egna spelare till seniorspelare och seniorspelare till elitspelare. 

Karlslunds vision om sina egenproducerade spelare kommer vi att återkomma till men först ska vi backa bandet några rader. Samuel Wowoah, som nämndes tidigare, är Ederströms tränarkollega i Karlslunds IF och, värt att tillägga, tvåfaldig svensk mästare i fotboll. Samarbetet tränarna emellan fungerar väl och bjuder enligt Ederström på en dynamisk, utvecklande relation. 

– Samarbetet fungerar jättebra, säger Ederström. Han är tvåfaldig svensk mästare med Djurgården och jag är AIK:are sedan barnsben, så jag är väl medveten om alla hans derbymål… han är snabb med att plocka fram dem ibland. Skämt åsido, det fungerar jättebra. “Sami” har erfarenheter som jag inte är i närheten av, med dem erfarenheterna har han också kunskap som vi tillsammans kan omsätta till någon form av gemensam kompetens. Vi kompletterar varandra bra, sen jag kom till Karlslund har jag utvecklats väldigt mycket.

Drar ni alltid jämnt? Vem bestämmer?

– Nej, absolut inte. Vi har någon knepig relation där vi om vi inte är överens diskuterar tills vi är det, och då får i slutändan någon rätt. Mycket diskussion och ibland kanske lite ineffektivt för mycket diskussion. 

Nu tillbaka till visionen som Karlslund har satt upp. I ett dokument för “KIF-modellen 2019” på föreningens hemsida formuleras visionen som följande:

“KIF skall vara en plantskola som utbildar egna spelare, vilka kan gå vidare till elitföreningar i Sverige eller utomlands. Vi skall på sikt bli mer konkurrenskraftiga på ungdoms- och seniorsidan, vilket ska leda till att föreningens representationslag etableras i skiktet direkt under elitnivå i Sverige utifrån föreningens ekonomiska förutsättningar, samt att huvuddelen av truppen består av spelare som har fostrats i KIF på ungdomsnivå.”

Ederström anser att föreningen har utvecklats i samklang med den uttalade visionen och berättar närmare:

– Föreningen har professionaliserats senaste åren, vi har bl.a. fått en licensierad SEF-akademi. Vi har behövt steppa upp på både ungdom- och seniornivå. Vi har flyttat upp en 03:a och med honom tror jag att vi är 65% spelare som har spelat ungdomsfotboll i Karlslund. Det är någonting som finns med i visionen. Utöver att vi ska ha ett representationslag direkt under elitnivå ska det också bestå av minst 50% egna spelare, så just nu uppfyller vi vår vision men vill samtidigt bli bättre på ungdomssidan.

Karlslunds IF har flera spännande unga spelare som har gjort avtryck under säsongen, bland annat Justin Salmon, född 1999, som har stått för spel i 27 matcher och gjort fem mål som mittfältare och Adam Björk, även han född 1999, som har spelat 26 matcher som mittback och presterat på hög nivå. Ederström spår att båda spelarna har en ljus framtid framför sig och berättar utförligt om talangerna.

– Om vi börjar med Adam Björk… han är en egen produkt, mittback. Vi ville ha upp honom i a-laget redan sommaren 2017 men han ville gå klart gymnasiet innan han satsade på fotbollen fullt ut. Inför kvalmatcherna mot IFK Haninge förra året hade vi två eller tre mittbackar skadade så vi plockade upp Björk från u-truppen och han startade i båda kvalmatcherna. Då hade vi redan bestämt oss för att han skulle tillhöra oss inför den här säsongen. Sen fick vi en olycklig skada på vår tänkta mittback och ställdes inför frågan om vi skulle värva eller satsa på det vi hade. Valet föll på Björk som har varit väldigt bra. Hans vår var fantastisk, kanske vår jämnaste spelare under våren, berättar Ederström som fortsätter:

– Som spelare är han väldigt klok, fantastisk i sitt positionsspel. Han har en förmåga att läsa av situationer på ett väldigt bra sätt, samtidigt som han har utvecklat sitt offensiva spel under året. Han har tagit för sig mer, vågat ta större risker i passningsspelet. Han skadade sig borta mot Nyköping och har sedan dess kämpat lite med formen men sett över hela säsongen bjudit på en fantastisk prestation. Jag blir väldigt förvånad om han inte spelar två divisioner högre upp om ett år eller två, avslutar Ederström och går över på Justin Salmon.

– Det började med att jag såg Justin 2017 i Eskilstuna City, jag scoutade och fastnade för en liten krullig mittfältare med fina egenskaper. Det satte sig lite i huvudet men det var inte aktuellt då, hans namn dök upp av en slump egentligen i vintras och när jag kopplade vem det var blev jag väldigt förtjust i tanken att han skulle spela i Karlslund 2019.

– Så för mig vart det lite att cirkeln kunde slutas. Han valde att komma till Karlslund, vår senioransvarige Daniel Karlsson fick honom att välja Karlslund. Han har tagit chansen som har givits honom och presterat på en hög nivå. Jag har sagt till honom att han behöver fortsätta jobba med sin jämnhet i sina prestationer. När han är bra är han helt fantastisk, men han kan inte nöja sig med att bara vara bäst i en Division 1-match. Få honom att sträva högre och förstå vilket arbete som krävs för att ta sig till nästa nivå. Han har fått en liten specialroll i vårt sätt att spela fotboll och han passar väldigt bra in i vår fotbollsfilosofi. Liksom med Björk väldigt förvånad om han inte spelar högre upp framöver, avslutar Ederström.

I år har Karlslunds IF haft konkurrens av Örebro-rivalerna Rynninge IK och BK Forward. Lite förvånande är det kanske att Karlslund är den förening som toppar tabellen av de tre lagen och det finns en chans att Karlslund blir kvitt båda rivalerna till nästa säsong. Rynninge IK är nästjumbo och BK Forward är jumbo i Norran. För anrika BK Forward står det redan klart att det blir nedflyttning och situationen för Rynninge är fortfarande oviss men mycket ska till för att laget ska hänga kvar i Ettan till nästa säsong. För fotbollsentusiaster i Örebro är det självklart tråkigt om två lag blir nedflyttade men för Jonathan Ederström klingar det väl utifrån en egen målsättning som han och kollegan Wowoah satt upp. 

– Jag och “Sami” har haft en egen målsättning om att bli nummer två i stan. Det känns väldigt roligt om vi blir det. Sen så kommer ju Örebro-Syrianska upp, så jag tror att det kanske är bra att det är två lag och inte tre lag. Så att stan inte blir mätt på Division 1-fotboll. Det är kul ändå att det är två lag. Sen lägger jag ingen vikt vid Rynninges eller Forwards säsonger.

Finns det förutsättningar för en stad som Örebro att ha flera lag som konkurrerar, som kanske till och med kan utmana Örebro SK om några år om utvecklingen går rätt? Eller är Rynninges och Forwards resultat ett bevis på att det inte finns plats för för många lag i staden?

– Det är en komplex fråga men det är en fråga som diskuteras. Karlslund ska inte bli nummer ett på seniornivå, ÖSK är ÖSK och ska man vara rent krass så kanske de måste jobba på sina siffror också. Men jag tror att Örebro som fotbollsstad kanske måste bli bättre på dialog och samarbete. Det är nyckeln för att vi som stad ska ta oss framåt och utbilda fler och bättre fotbollsspelare. Men en klubb skulle nog kunna ligga i Superettan och Örebro SK i Allsvenskan.

– Jag vill också passa på att hylla Axel Kjell i ÖSK, relationen mellan Karlslund och ÖSK har blivit mycket bättre än vad den varit historiskt. Jag tror att det är gynnsamt, säger Ederström.

Även om laget har gått högt över förväntningarna under större delen av säsongen har de två senaste omgångarna varit rejäla bottennapp för Karlslund. 2-5 hemma mot Bodens BK och 6-1 borta mot Linköping City. Tränare Ederström har varit rejält missnöjd över resultaten som fortfarande naggar honom och nu gäller det att inte avsluta säsongen med en bitter eftersmak i munnen.

– Vi har presterat på en hög nivå hela året, haft tuffa resultat sett till matchbilder under hösten men de senaste två matcherna är inte acceptabla. Vi ska aldrig vara nöjda bara för att vi säkrat ett kontrakt. Nu finns det ingenting annat än att vinna de två återstående matcherna. Vi har tidigare under säsongen haft känning på fjärdeplatsen och nu är vi åtta och kanske kan sluta tia, så för oss finns ingenting annat än att sluta minst åtta. 

– Det är en väldigt stor frustration, framförallt efter matchen i söndags då vi kanske tappade oss själva lite grann. Tråkigt att kasta bort en fin säsong på sista fyra omgångarna. Det är irrelevant att prata om ett säkrat kontrakt om man kan komma högre. Vi vill sluta åtta och det är vår plats just nu. 

Känns det skönt att ändå kunna motbevisa alla som tippade er som ett bottenlag i tabellen?

– Den största bekräftelsen är nog den vi får av oss själva, vi var ju obesegrade i första 8 matcherna och då kände vi ganska tidigt att om vi presterar på en bra nivå kan vi slå alla lag i den här serien. Sen tror jag att det är ganska individuellt vad man känner. Hade du frågat mig för någon vecka sedan hade jag varit gladare men nu hänger den där Boden-torsken och 6-1-matchen i huvudet.

– Även om oddsen inte fick rätt så får dem ju mer rätt om vi inte håller åttonde platsen. Att vi var tippade sist och säkrade ett kontrakt med två matcher kvar och våra rivaler i stan ligger där de ligger är ändå en bekräftelse. Men vi känner en väldigt stor frustration för vi tycker att våra prestationer är bättre än de här senaste matcherna.

Härnäst möter ni Gefle IF på bortaplan, vad har du för syn på motståndet och vad tror du om matchen?

– Gefle är ett duktigt fotbollslag, det känns som att de har en tydlig idé om hur de vill spela fotboll och jag tycker att det är en riktigt bra idé som de också är ganska skickliga på. Men samtidigt har det inte räckt till poängmässigt, säger Ederström och utvecklar sin syn på matchen:

– Vi förväntar oss en match där båda lagen vill vara spelförande, det blir intressant att se vem som tar taktpinnen. Sen antar jag att vi har ett Gefle som kommer göra allt för överlevnad och det jag kommer att kräva från mina spelare är att det ska se ut som att vi också gör allt för överlevnad. Senaste två matcherna har inte varit tillräckligt bra ur den aspekten. Det blir ett bra test att få möta ett lag som verkligen, verkligen krigar för poängen. Det är upp till oss och spelarna att visa att vi också vill. 

Om vi går händelserna i förväg och sneglar lite mot nästa säsong, vad hoppas du på då och vad vill du få ut av laget? Ni har ju gått framåt i år så det finns väl ingen anledning till att stanna upp?

– Inte släppa in mål på fasta situationer, då har vi rätt många poäng till. Jag tror att vi som förening måste fortsätta jobba efter visionen som vi pratade om innan. Förlänga med dem spelare som vi vill förlänga med, en tydlig stomme inför nästa säsong och sen spetsa till det med bra spelare utifrån. Men det är väldigt svårt för en klubb som oss, vi har väl näst lägst lönebudget i hela Division 1, så det kan vara svårt för oss att göra det ena och det andra. Fortsatt krävs ett tydligt arbete för att leva upp till den vision vi har just nu. Det krävs lite andra medel för att ta nästa steg, vi vill alltid utveckla vårt arbetssätt och spelsätt, det är det som driver mig och “Sami”.

Det återstår två omgångar kvar av årets Division 1. Karlslund möter som sagt Gefle IF på bortaplan härnäst innan man spelar årets sista match på hemmaplan mot Carlstad United. Vi önskar Jonathan Ederström och Karlslunds IF lycka till inför säsongsavslutningen och tackar honom för att han tog sin tid för denna intervju.