John Alvbåge. Foto: Bildbyrån

Förra veckan presenterades John Alvbåge av Lindome GIF. Det kan sannerligen beskrivas som en av vinterns stora värvningar till Ettan.

Alvbåge behöver ingen närmare presentation av sig själv. Efter sina år i allsvenskan för IFK Göteborg, Örebro SK, spel i danska Viborg FF och framträdanden i Sveriges fotbollslandslag är Alvbåge en målvakt som de flesta har hört talas om. 

Ettanfotboll fick en pratstund med Alvbåge under fredagseftermiddagen där vi tog, dels en tillbakablick över karriären, men framförallt en blick mot framtiden i Lindome GIF och Ettan!

Igår mötte ni Onsala som vann med 4-0, vad kan du säga om den matchen?

– Det var ingen bra match men så kan det gå, det är upp och ned, vi förlorade igår men vann första matchen. Vi får ta nya tag till nästa match, vi har bra matcher nästa vecka mot Norrby och Utsikten, säger Alvbåge när Ettanfotbolls reporter ringer upp. 

Beskriv valet av Lindome, du har sagt att du gillade stämningen i klubben och idéerna kring fotbollen. Kan du utveckla?

– Det är en lite mindre klubb, familjärt, det som lockar är att det är en välskött klubb med kontinuitet på spelar- och ledarsidan, alla drar åt samma håll och stämningen var god. Glädjen till fotbollen är hög och det var det som lockade, jag vill ju ha kul på jobbet och det finns alla möjligheter att få det i Lindome. Det var mest det som lockade, att få bli en del av den goda stämningen. 

– Tillsammans kan vi bli en stark enhet tror jag. Det är kul att få vara en del av ett lag och kunna bygga något på sikt, vi har ett långt år framför oss och det ska bli kul att vara med på en sån resa igen. Jag har varit iväg ganska mycket sen 2016, och där har inte kontinuiteten funnits, det blev ryckigt även i Sirius förra året när jag skadade mig innan premiären. Så det blev inte så mycket glädje där.

Vad har du för bild av Ettan?

– Just nu har jag ingen direkt bild, det jag vet innan, det som jag har med mig är att det är en tuff och jämn serie, alla kan slå alla. Den är tuff på så sätt att den är på elitnivå men ändå inte. Det är ju resorna, killarna och ledarna satsar ju på sin idrott men det är strax under eliten vilket betyder att det är tufft rent ekonomiskt, vad man har hört och läst, med alla resor och alla bidrag som elitlagen i allsvenskan och superettan får men som inte når till division 1-lagen, säger Alvbåge och fortsätter:

– Vi som är med i Ettan är fotbollsknegarna, vi smutsar ned knäna, vi går från lagerarbetet till fotbollen efter jobbet. Så är det ju inte i allsvenskan och superettan. I Ettan är det på riktigt.

Nu tar du klivet ned till det man kallar för semiprofessionell fotboll, vad har du för förväntningar?

– Jag tycker det jag har sett hittills har varit väldigt spännande att få se, vi har kontinuiteten och spelidén som finns i Lindome, det lockar liksom att bli en del av det, att känna att jag vid 37 års ålder kan jag utvecklas. Jag är övertygad om det även om folk kanske skrattar åt det. 

– Vi vill försöka spela oss ur överallt på planen, vi ska bli vassare defensivt och offensivt, jag kan hjälpa till defensivt såklart men även med det offensiva i att starta spelet. Jag tror att vi kommer kunna prestera väldigt go’ fotboll!

Du har en gedigen fotbollskarriär bakom dig som elitspelare, vad är du mest stolt över och vilka är dina bästa minnen från åren som proffs?

– Det är väl de gånger man vunnit saker, man drivs av att vinna. Jag har inget sm-guld men varit där och nosat på det. De båda cup-gulden är alltid nånting, fotboll går ut på att vinna och man har varit med och vunnit två finaler, det är ändå nått man gillar. Debuterna i landslagssammanhang är något särskilt när man blickar tillbaka. Jag tänker att det är inte alla som har varit med på det. Med lite distans känner man att det är kul att ha varit med om det där. 

– Den största glädjen finns ändå i framtiden, man hoppas ju kunna göra något bra med Lindome. Man har en bakgrund som gör att man är trygg med det man håller på med och jag vill dela med mig av den erfarenheten för att göra oss starkare. Men i Ettan startar man lite från ruta ett, man får ingenting gratis och nu kanske folk förväntar sig att jag ska ta allt som kommer mot mig så man får vara med lite mer. Det blir en väldigt tuff utmaning, det är verkligen ingen dans på rosor.

Vem är den bästa spelaren som inte har gjort mål på dig?

– De flesta har gjort mål på mig, det är det va’!

Din gamla lagkamrat från IFK Göteborg, Martin Smedberg-Dalence, blev ju klar för Utsikten strax efter att du blev klar för Lindome, ser du framemot att möta honom på planen?

– Det ska bli kul, det är ju derby. Vi har inte snackat än men jag ska göra det. Utsikten får gärna ha en favoritstämpel, vi smyger lite och hoppas kunna göra det svårt för våra motståndare och framförallt för Utsikten som vi vill vinna mot!

– Det är kul att han kom till Utsikten, det kryddar ju serien också, han lär tillföra mycket med sin spelintelligens och fina fot.

Hur ser din egen form ut just nu, känner du dig frisk och kry, stark?

– Peppar peppar… det känns det väldigt bra, det är underbart att kunna träna och må så pass bra i kroppen. Hoppas det ska hålla i sig givetvis. Jag har varit skadefri under största delen av min karriär, men lite nu de senaste två åren. Att saker och ting händer i en lång karriär får man räkna med, men det är otur att det kokade ihop under en kort period. Kroppen känns bra och det känns bra i knoppen, jag är motiverad och stark. Hoppas givetvis det ska hålla i hela året.

Lindome besegrade GAIS i helgen som var, vad kan du säga om den matchen?

– Jag var med och spelade i andra halvlek, det var helt okej, varken bra eller dåligt. Det var mittemellan, vi spelade bra stundtals, slarvade lite stundtals, men ägde mest boll. Positivt var att vi sprang och vann i princip alla andrabollar, och återerövrade bollen. Vi gav inte GAIS någon tid alls, vi stressade dem. Vi skapade kanske lite för lite framåt, sista tredjedelen kan vi bli lite rakare. 

– Resultaten är lite sekundära, det viktiga är prestation och den var okej.

Ni möter Norrby nästa vecka, tankar inför den matchen?

– Inte mer än att det blir tufft, Norrby är ett bra superettanlag som har byggt lite några år i Ettan. Det blir en tuff match men jag hoppas det blir liknande som mot GAIS med en bra prestation och helt okej resultat. Prestationen är viktigast. Det ska bli kul!

Hur känns det att vara tillbaka på västkusten i den som skulle kunna kalla för Göteborgsfotbollen?

– Det är jätteroligt, det blir på nått sätt att cirkeln sluts lite. Jag har tillbringat större delar av min karriär i Göteborg men nu var det ett tag sedan. Extra kul att vara tillbaka, att få besöka arenorna som man lirade på för många år sedan. Kul att kunna ha ett hyfsat normalt liv med familjen, det var lite flängigt när man pendlade från Uppsala och så. 

– Skönt att kunna vara nära familjen, plus att man är uppvuxen i Göteborgsfotbollen och att nu få kunna försöka ge någonting tillbaka. Få vara involverad i den nu på detta sätt. Jag kommer att aktivera mig mer med mina målvaktstränarutbildningar och ha läger för kids i Göteborgstrakten, det känns kul!

Till sist, hur tippar du Lindome säsongen 2020?

– Det blir ett diplomatiskt svar, jag tippar oss förhoppningsvis högre upp än förra året. Vi vill mycket men vi ska ta ett steg i rätt riktning, bättre än förra året!

***

Ettanfotboll tackar John Alvbåge för intervjun och önskar honom lycka till under 2020 med Lindome GIF!