Den gångna helgen bjöd inte bara på en spännande talangmatch för spelarna uttagna till Morgondagens Stjärnor. Ettanfotboll hade också planerat en utbildningsdag för talangerna med välrenommerade gäster och en svårslagen överraskning. Det anordnades också en sportchefskonferens för Ettans alla sportchefer. 

Det finns en tydlig ambition om att höja nivån på hela division 1, både sportsligt och organisatoriskt. Därför jobbar intresseorganisationen Ettanfotboll aktivt med att erbjuda föreläsningstillfällen och internutbildningar till spelare och ledare som har sin sportsliga hemvist i Ettan. Vi tog ett snack med Jimmy Fors, som är Utvecklingschef Föreningar hos Ettanfotboll, för att vägleda oss genom helgen som var.

Runt lunchtid på fredagen anlände talangerna till Stockholm för att förbereda sig inför lördagens match. Efter en kortare genomgång var det dags för en första träning med lagen. Lagen var bestående av spelare från Ettans norra respektive södra serie och för de allra flesta var det första gången man mötte sina lagkamrater som just lagkamrater och inte motståndare. När träningen var avslutad gavs det tillfälle för att umgås och att gemensamt titta på Sveriges EM-kvalmatch mot Rumänien senare på kvällen.

Lördag var det matchdags, men först tilläts talangerna spendera förmiddagen under lugna former med frukost, vila och en teoretisk genomgång med tränarna innan det var dags för avfärd mot Tele2 Arena. Det är andra gången som Morgondagens Stjärnor spelas på Tele2 Arena, någonting som är fantastiskt kul för Ettanfotboll som arrangör och för talangerna som deltar i matchen.

– Det betyder mycket för killarna att träna och spela på Tele2 Arena. De drömmer ju alla om att spela på de stora arenorna en dag och det här ger dem chansen att visa upp sig på en av dem framför scouter från de flesta av elitklubbarna, säger Jimmy Fors till Ettanfotboll.se.

Ettanfotbolls Jimmy Fors. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto

15:00 var det avspark och det syntes snabbt att spelarna både var taggade och manövrerade på en hög nivå. Spelet präglades av en ambition och vilja av att spela sig fram till lägen snarare än att slå den “klassiska långbollen förbi motståndarna”. Rappa fötter och kvicka aktioner ledde inom loppet av några minuter till både 1-0 och 2-0 till Söderlaget. 

– Nivån på årets kull är väldigt hög, säger Jimmy Fors och fortsätter, det här är min sjätte kull som jag är ansvarig för i Morgondagens Stjärnor och jag har inte haft en så här stark kull förut. Förra året var det fem stycken som blev elitspelare, i år tror jag att vi kommer få se fler än så, avslutar Fors.

Matchen bestod i stora delar av en kamp på mittfältet där flera spelare utmärkte sig, Justin Salmon i Norrlaget var en stark spelare för sitt lag som stod för flera fina genomskärare och initiativ. Filip Olsson var en viktig pjäs i Söderlaget, inte minst när Olsson efter en stark löpning med bollen från egen planhalva längs med sin kant passerade två motståndare och kunde slå ut bollen till lagkamrat Max Olsson som fick iväg ett fint inlägg till Kevin Jensen i straffområdet där BoIS-talangen också kunde sätta 2-0-målet. 

Och just mittfältarna är någonting som Jimmy Fors gärna lyfter fram från 2019 års kull av spelare.

– Aldrig förr har vi haft en grupp där så många spelare har spelat så mycket. Alla mittfältare i Norra laget har till exempel över 25 matcher i år. Det är helt fantastiskt, säger Fors.

Talangerna har i mångt och mycket blivit uttagna utifrån kriteriet hur mycket man har spelat under säsongen och det har varit svårt att ta ut lagen då Ettan i år har haft många intressanta talanger i serien. Jimmy Fors ser en fantastisk potential i spelarna som blev uttagna och spelade i matchen.

– Det finns enormt mycket potential bland de som var med i år och det visar väl prov på att serien verkligen är den serie där talangerna lär sig att flyga, säger Jimmy Fors.

Men på frågan om det finns någon särskild spelare som han vill lyfta fram svarar han diplomatiskt:

– Jag säger som Dali Savic (tränare Norrlaget) sade i fredags, man ska inte peka ut någon enskild spelare för alla som var med i helgen har gjort sig förtjänta av att vara med och de är alla duktiga talanger som nu dessutom har skapat sig viktig rutin från Division 1-nivå.

Morgondagens Stjärnor 2019 slutade 4-2 till Söderlaget där Max Olsson stod för 2 mål och 1 assist, Kevin Jensen gjorde 2 mål och Jensen andra mål assisterades av Filip Olsson. I Norrlaget stod Antonios Bahdke för ett straffmål efter att Lukas Rhöse blivit nedriven i straffområdet och Anthony Wambani stod för ett nickmål på hörna. Kevin Jensen blev utsedd till matchens lirare i Söderlaget och Anton Eriksson blev utsedd till matchens lirare i Norrlaget.

Efter att matchen var spelad var det på kvällen dags för Ettanfotbolls första prismiddag. Kvällen bjöd på trevligt samkväm och prisutdelning i tio olika kategorier. Två av talangerna från Morgondagens Stjärnor stod som vinnare i två olika kategorier – Kevin Jensen som Årets talang och Filip Olsson vann Årets mål. Ett utförligt reportage från prismiddagen hittar du bland nyheterna här på Ettanfotboll.se.

Morgondagens Stjärnor efter matchen på Tele2 Arena lördagen den 16 november 2019. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto

Föreläsningar och Janne Andersson på besök

Under söndagen var det dags för talangerna att få lyssna till flera spännande föreläsare. Johan Eriksson som är naprapat i Vasalunds IF höll ett uppskattat föredrag om förebyggandet av idrottsskador, om överbelastning av kroppen och om betydelsen av att träna rätt. Talangerna är ju ännu unga och krya men det var nyttig kunskap att kunna bära med sig framöver i karriären.

Nästa föreläsare var Sveriges mest välmeriterade domare – Jonas Eriksson. Det var andra året som Jonas Eriksson föreläste för talangerna uttagna till Morgondagens Stjärnor och han bjöd på ett mycket, mycket uppskattat föredrag. Flera av talangerna uttryckte efter föreläsningen att de fått en större förståelse för domarens roll på planen och den feedback som talangerna gav är ett kvitto på att denna typ av föreläsningar är ett steg i rätt riktning.

Ett spontanbesök bjöd på dagens stora överraskning när ingen mindre än Sveriges landslags förbundskapten Janne Andersson kom förbi. Förbundskapten Andersson gav sin syn på Ettan som fotbollsserie och betydelsen av Ettan som en plattform för talangutveckling. 20% av Sveriges VM-trupp 2018 har ett förflutet i Division 1-klubbar och Andersson påpekade att det är viktigt att ha tålamod och att våga bli en bärande spelare i sin division innan man söker sig vidare och uppåt i sin karriär. Förbundskaptenen satte ett stort avtryck hos talangerna innan han var tvungen att röra sig vidare under söndagen. 

Jimmy Fors kommenterar söndagens föreläsningar:

– Vi lyckades än en gång få till ett bra innehåll för killarna genom utbildningen och det var ett väldigt uppskattat inslag. Vi har haft en intensiv helg, det har varit väldigt kul och många har lärt känna varandra. Det har varit en fantastisk grupp att jobba med.

Förbundskapten Janne Andersson talar för talangerna uttagna till Morgondagens Stjärnor. Foto: Ettanfotboll

Sportchefskonferens

Parallellt med Morgondagens Stjärnor pågick även en sportchefskonferens. Konferensen hölls av Jimmy Fors, Mikael Thorstensson som är klubbchef i Sollentuna FK, Chengis Rehman som är sportchef i Vasalunds IF och Johan Englund, ordförande Ettanfotboll.

Det var en god uppslutning vid konferensen och deltagarna fick lyssna till föredrag från Djurgårdens IFs sportchef Bosse Andersson och Yvonne Ekroth som leder Projekt Semiprofessionell Fotboll. Syftet med konferensen var att man vill stärka sportchefens roll inom Division 1-fotbollen och med föreläsningarna fick deltagarna lära sig mer om bl.a. spelarförsäljningar samtidigt som konferensen erbjöd tillfälle att nätverka och diskutera om vilka frågor inom sportchefsrollen som ska prioriteras. Deltagarna gavs också tillfälle att diskutera i grupper ett frågebatteri besvarades under konferensen andra dag. 

När föreläsningarna under lördagen var avklarade begav sig sportcheferna till Tele2 Arena för att betrakta talangmatchen, kanske väcktes det intresse hos några av sportcheferna att försöka locka över spelare till en ny klubb till nästa säsong. 

Ettan är en serie som är delad i två, norr och söder. En konferens likt denna är ett ypperligt tillfälle för människor att mötas i en blandad miljö. Ofta känner sportcheferna igen sig i varandras yrkesproblematik samtidigt som det uppstår konstruktiva diskussioner baserad på deltagarnas skillnader i yrket, storstad kontra landsbygd är ett sådant exempel, där man utbyter kunskap för att kunna ta sin yrkesutövning till nästa nivå.

– Det har varit en jättebra konferens med en godkänd uppslutning, vi saknade några klubbar men överlag är vi nöjda med uppslutningen. Det är alltid kul när vi kan göra såna här saker och få till den här typen av träffar med detta resultat, säger Jimmy Fors.

Det har varit en hektisk helg för alla inblandade och deltagarna i både Morgondagens Stjärnor och sportchefskonferensen lämnade under söndagen huvudstaden med nya, positiva erfarenheter. Ettanfotboll ser helgen som mycket lyckad och att lägga krut på internutbildningar och konferenser är någonting som organisationen jobbar mycket med och kommer att fortsätta lägga stor vikt vid.

Ettanfotboll tackar alla deltagare och hoppas att vi ses även vid nästa tillfälle!