image003

Vi kommer med start måndag, och tre veckor framåt, att ihop med Svenska Fotbollförbundet träffa de klubbar som spelar i Division 1 säsongen 2018 för att prata om matchfixing. Det är ett växande problem med matchfixing i dagens fotboll och många av våra klubbar har i en inventering vi gjort lyft fram att de gärna vill ta del av mera information och kunskap om det.

– Division 1-klubbarna har i olika sammanhang tydligt lyft att matchfixing är en viktig fråga att arbeta med. Division 1-fotbollen är viktig som spelobjekt och tyvärr som semi-professionell serie extra mycket i riskzonen att vara utsatt för matchfixing-försök. Därför är det viktigt för oss i Ettanfotboll att klubbarna får det stöd de behöver för att i sin tur kunna utbilda och stötta spelare och ledare, och tar nu flera olika initiativ i frågan, säger Johan Englund Ordförande i Ettanfotboll.  

Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie, Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF Mikael Ahlerup, VD AIK, och Björn Wesström, sportchef AIK, under en presskonferens efter att matchen i fotbollsallsvenskan mellan IFK Göteborg och AIK ställts in på grund av misstänkt matchfixing den 18 maj 2017 i Stockholm Foto: Bildbyrån

Presskonferens i Stockholm efter att en allsvensk match ställts in på grund av misstänkt matchfixing 
Foto: Bildbyrån

Dessa träffar går att genomföra tack vare medel från projektet FIFA Forward. SvFF har ansökt och beviljats medel i syfte att stärka den semiprofessionella fotbollen i Sverige där Division 1 tillsammans med Damallsvenskan och Elitettan är de tre serierna som berörs. Sedan SvFF beviljats medel för projektet har även de kartlagt behoven hos klubbarna genom inventering.

– Centralt i projektet är att utgå från föreningarnas behov och vad de anser sig vilja ha stöttning med utifrån sin långsiktiga strategi. Så även om detta är ett ettårigt projekt är det viktigt att påpeka att de aktiviteter vi gör ska ha långsiktig effekt, säger Yvonne Ekroth Projektledare FIFA Forward och fortsätter sen om vad målen för samarbetet kring FIFA Forward med Ettanfotboll är.

– Tillsammans med Ettanfotboll är målet att skapa aktiviteter så vi möter upp de områden som har utkristalliserats bland annat matchfixing, evenemangs- och marknadsutveckling. Jag ser fram emot att arbeta med dessa miljöer och alla de människor som arbetar med stor ambition för att utveckla Svensk fotboll.  

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, under en presskonferens efter att en allsvensk match ställts in på grund av misstänkt matchfixing Foto: Bildbyrån

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, intervjuas efter presskonferensen om den inställda matchen 
Foto: Bildbyrån

För att hjälpa SvFF att hinna med att träffa samtliga klubbar innan serieupptakten får de hjälp av Ettanfotboll som kommer träffa tolv av klubbarna, dessa träffar inleds på måndag. Det här är ett naturligt steg i det utökade samarbetet mellan SvFF och Ettanfotboll, där FIFA Forward-projektet med SvFF:s Yvonne Ekroth som projektledare är ett av dessa samarbets-gränssnitt.

– Det är mycket bra att vår Jimmy Fors får vara med och träffa klubbarna och prata om matchfixing. Det är vår förhoppning att dessa träffar leder till ökad insikt och kunskap kring hur man kan arbeta mot matchfixing, slår Ettanfotbolls Ordförande Johan Englund fast.

Information om FIFA Forward-projektet

Projekttid: 2018
Gäller: Division 1 (Herrar), Damallsvenskan, Elitettan

Förutbestämt innehåll: Arenainventering för Division 1 och Elitettan. Syftet är att få en sammanställning över nivån på arenorna i dessa serier, därefter komma fram till vad som eventuellt bör göras för att förbättra och eller förstärka olika arenor.

Arbetssätt: Analysera vilka områden föreningarna behöver stöttning i för att utvecklas i det långsiktiga perspektivet.

Samarbetspartners: Ettanfotboll, EFD, SEF, SvFF, SDF:en, SISU