Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

Riksidrottsförbundet (RF) meddelade nyheten i ett pressmeddelande i förra veckan och beslutet innebär att en spelare, ledare eller domare inte får satsa pengar varken i den egna matchen eller andra matcher och deltävlingar i samma serie som den enskilde själv deltar i.

– Vi välkomnar detta beslut, vilket vi tolkar så att det som spelare i en division 1-klubb (oavsett om man formellt tillhör A-truppen eller ej) är förbjudet att spela på matcher i division 1 norra såväl som division 1 södra, eftersom båda divisionerna hör till samma serienivå, säger Johan Englund, ordförande i Intresseorganisationen Ettanfotboll, som organiserar klubbarna som spelar Division 1 herrar. Faktum är att i det Åtagande alla spelare och ledare i division 1-föreningarna skriver på varje säsong, har vi haft med detta förbud, som alltså gäller hela Division 1.

Ettanfotboll arbetar kontinuerligt med matchfixingfrågan och har sedan något år tillbaka inlett ett brett arbete tillsammans med Svenska Fotbollförbundet där varje Division 1-klubb får ett besök per år där en utbildning sker med A-lagsspelarna. Alla föreningar har också en utsedd matchfixingansvarig som genomgår utbildning för att förebygga i sin egen förening.

– Vi strävar efter att hela tiden förbättra och utöka vårt arbete för att motverka matchfixing, säger Johan Englund och fortsätter sedan. Vi upplever att de insatser vi gjort och gör ger resultat och hoppas att vi ser denna tråkiga företeelse helt försvinna från Division 1 i närtid.