Pelle Olsson. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Den sista omgången innan sommaruppehållet närmar sig när det nu är dags att spela omgång 9. Här följer tränarkommentarer inför matcherna Sandvikens IF – IF Sylvia och Qviding FIF – Eskilsminne IF. 

Sandvikens IF – IF Sylvia
Med resultatraden 4-3-1 har Pelle Olssons Sandvikens IF gått starkt framåt i Ettan norra och placerar sig inför omgång 9 på tredje plats i tabellen med 15 poäng. I den senaste matchen kryssade man mot IK Frej på bortaplan.
Nu möter man serieledande IF Sylvia, ett lag som Olsson utvärderar som ett “tekniskt och passningskickligt lag som i år bevisligen också är svårslagna”. Men motståndet till trots så är det en match som Pelle Olsson och hans lag ser fram emot.
– Det blir spännande och inspirerande att möta serieledarna i sista omgången innan uppehållet. Vi ser fram emot det och hoppas såklart att vi kan göra en bra prestation.

Angående den egna säsongen hittills lägger inte Olsson något värde i den nuvarande tabellpositionen, istället fokuserar man på prestationerna som han anser har varit bra.
– Tabellpositionen värderar vi inte i nuläget. Det vi är nöjda med hittills är att vi haft flera bra prestationer. Vi inledde lite rostigt men sedan andra halvlek mot BP har vi visat upp ett stabilt försvarsspel och bitvis också ett vasst anfallsspel, avslutar Olsson.

Inför matchen IF Sylvia – IF Karlstad Fotboll betonade Sylvias tränare, Rickard Johansson, lagets träningskultur och hur man väljer att se lagets prestationer framför resultaten. När vi nu återigen får anledning att tala med Johansson är IF Sylvia fortsatt serieledare, och Johansson fortsätter att argumentera för den filosofi som råder inom laget.
– Man ska inte mäta allt arbete man gör i resultat, då blir det väldigt kortsiktigt i tankarna, vi ser mer på prestationerna och om vi lyckas med våra principer i offensiven och defensiven. Resultaten blir en effekt av det! Där är det viktigt att man bygger en sådan kultur i träning vilket vi gör hela tiden!

IF Sylvias tränare Rickard Johansson. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / Cop115.

På åtta spelade matcher har laget vunnit sex och kryssat två, med noll förluster. Samtidigt har man gjort 18 mål och släppt in sju. Vad, utöver träningskulturen, är det som ligger bakom Sylvias starka facit? Vi försöker få reda på det men Johansson är noggrann med att inte avslöja allt för mycket.
– Ingen idé att avslöja för mycket men vi jobbar med samma tänka på varje träning, vi vill bygga från egen målvakt på olika sätt och det gör vi konsekvent, vi spelar på olika sätt vad gäller formationer och är väldigt flexibla och jag tror att lag har svårt att scouta hur vi ställer upp. 

Senast spelade Sylvia 0-0 på bortaplan mot toppkonkurrenten IF Brommapojkarna. Nu väntar som sagt Sandvikens IF och Johansson tror på en annan matchbild än den mot Stockholmarna. 
– Sandviken blir en helt annan matchbild än mot BP, mer fysik och mer inläggsspel mot deras starka forwards är vad vi förväntar oss på söndag, det gäller att se upp med Bellander och Englund. Ett kompakt Sandviken på bortaplan är en av årets tuffaste matcher, avslutar Johansson.

Matchen spelas på söndag den 19 juli klockan 16:00 och sänds på SportExpressen Play!

Qviding FIF – Eskilsminne IF
Nykomlingen Qviding FIF har haft en tuff start på sin sejour i Ettan södra. Laget ligger på fjortonde plats med fem inspelade poäng, resultatrad 1-2-5. Nu ska man tampas mot tabellgrannen och nästjumbon, Eskilsminnes IF, i den sista matchen innan uppehållet. 
Qvidings tränare, Henrik Fridolvsson, beskriver säsongen hittills följande:
– Efter en svag inledning av säsongen så upplever vi att vi bara blir bättre och bättre. Jag förfogar över en mycket ambitiös och målmedveten trupp. Det är också en ung trupp (snittåldern: 21). Med det sagt så är utvecklingspotentialen enorm i denna trupp. Som sagt vi upplever att vi bara blir bättre och bättre.
– Vi känner själva att vi är förtjänta av att ha mer poäng än vad vi har fått, men med ett målmedvetet arbete skall vi jämna ut de tappade poängen och kanske ha med oss lite “stolpe in” under höstsäsongen.

200715 Qvidings tränare Henrik Fridolvsson under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Qviding den 15 juli 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0009

Inte bara det att Qviding för i år är nya i Ettan, det har ju också varit en speciell säsong som att påverkat alla i fråga av förberedelser såväl mentalt som fysiskt. Kombinerat har konsekvenserna lett till speciella utmaningar för Fridolvsson och hans unga trupp – utmaningar han ändå anser laget har hanterat väl.
– Att spela tre matcher på sju-åtta dagar är givetvis en ny tuff utmaning men spelarna hanterar det på ett så professionellt sätt som möjligt.
– Rent spelmässigt har det varit noggrannheten kring båda straffområdena, där utvecklas vi för varje vecka.

Nu vill göteborgarna förstås avsluta den första delen av säsongen med en seger när man välkomnar skåningarna “Eskils” till Valhalla IP.
– Det kommer att bli en riktigt rolig fight. Vi älskar att spela på vår hemmaborg, Valhalla. Eskilsminne är ett bra och stabilt lag så det gäller att vi är påkopplade från det att domaren blåser igång matchen, avslutar Fridolvsson.

200410 Eskilsminnes tränare Mattias Lindström och fystränare Solo Hammar under träningsmatchen i fotboll mellan Landskrona och Eskilsminne den 10 april 2020 i Landskrona. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92482

Mattias Lindström leder Eskilsminne IF som förra året slutade på nionde plats i Ettan södra. I år har man inlett svajigt och enbart fått med sig fem poäng. Resultatraden är densamma som för motståndaren Qviding, det vill säga 1-2-5, men man får se sig placerade på tabellplats 15 på grund av fler insläppta mål. 
Den svaga inledningen till trots så är Lindström optimistisk inför kommande seriespel.
– Vi är såklart inte nöjda med inledningen på säsongen. Dock är vi optimistiska och enormt motiverade att förbättra resultaten resterande 22 omgångar.
Vad har varit den största utmaningen under den första tredjedelen av säsongen?
– Att hitta jämnheten i prestationerna och vinna matcherna!

Hittills har “Eskils” mött en nykomling, Motala AIF FK, en match som slutade 2-2. Nu tar man sig an den andra nykomlingen för året och Lindström förutspår en tuff match mot en “intressant nykomling”. 
– En intressant nykomling, laget verkar homogent och inställda på vad som krävs för att hålla sig kvar i Ettan, avslutar Lindström.

Matchen spelas på söndag den 19 juli klockan 12:30 och sänds på SportExpressen Play!