Tino Katsoulakis, tränare IFK Haninge. © Bildbyrån – 81970

Omgång 8 bjuder på en uppsjö av viktiga matcher i båda serierna. Inför onsdagens matcher tittar vi lite närmare på Sollentuna FK – IFK Haninge och Tvååkers IF – Torns IF. Här läser du vad tränarna har att säga inför matcherna!

Sollentuna FK – IFK Haninge
Ännu ett Stockholmsderby i den norra serien när norrortslaget Sollentuna FK tar emot nykomlingen från söderort – IFK Haninge.
Gästande Haninge har inlett säsongen starkt, starkare än vad samtliga nog hade förväntat sig och inför omgång 8 ligger laget på fjärde plats i tabellen med 14 inspelade poäng. Laget som gör sin första säsong någonsin i Ettan har stått för imponerande segrar mot bland andra IF Brommapojkarna (2-0), Gefle IF (2-1) och Nyköpings BIS (4-0). 
Och tack vare den starka starten på säsongen får laget nu arbetsro inför fortsättningen av serien.
– Det känns bra med inledningen där vi nu får utrymme med att fortsätta utveckla vårt spel utan den press och stress man annars skulle känna av som nykomling. Prestationen skulle på vissa områden kunna vara bättre tycker vi, men som helhet känns det tillfredsställande utifrån resultaten och de förväntningar vi haft på oss själva som lag, säger IFK Haninges tränare Tino Katsoulakis.

Nykomlingar sticker ibland upp och överraskar motståndet i en serie, någonting som fotbollskritiker och experter ofta letar specifika orsaker till. Beror det kanske på att laget underskattas av sina motståndare? Katsoulakis vill gärna utesluta den förklaringen och lyfter istället fram andra faktorer till lagets framgång.
– Det går ganska snabbt att utesluta en underskattning tror jag. Från match 1 så finns det tillgång av analysmaterial och alla gör noggranna förberedelser inför match, anledningen är snarare att den trupp som vi satt ihop, att laget har en stor arbetsmoral i grunden samt att vi från tränarteamet har varit noggranna med en tydlig spelidé där alla vet sin roll och när och vart man ska utföra sina spetskvaliteter på planen, förklarar tränaren. 

Framgången och formen gör dock inte IFK Haninge det minsta bekväma eller beredda att “tagga ned”, snarare stålsätter man sig istället mentalt inför matchen mot Sollentuna.
– Det blir ytterligare en svår match i division 1 där alla lagen har bra kvalitet. Man kan inte slappna av en sekund, då är man illa ute och det fick vi erfara borta mot Karlslund, så vi är påkopplade inför mötet med Sollentuna. Vi ska fortsätta på den inslagna vägen där hårt arbete och stor ödmjukhet inför uppgiften ligger som grund, därefter kommer de taktiska detaljerna som måste utföras och följas noggrant, avslutar Katsoulakis.

Christer Mattiasson, tränare Sollentuna FK. Foto: Bildbyrån

Sollentuna FK, som fick kvala sig kvar förra säsongen, har inlett med varierande resultat. Två vinster, två oavgjorda och tre förluster har lett till åtta poäng och plats elva i tabellen. Lagets tränare, Christer Mattiasson, ger sin syn på säsongsinledningen.
– Inledningen har varit tuff då vi fått möta Karlstad, Sandviken och Vasalund borta samt BP hemma. Fyra stycken svåra matcher på förhand. Egentligen har vi presterat OK eller bra i alla matcher utom mot Gefle där vi inte kom upp i normal nivå. Klart att vi gärna velat ha fler poäng men vi hoppas på några i de två sista omgångarna innan sommaren. Förra året efter sju matcher hade vi tre poäng, säger Mattiasson.

Onsdagens match blir viktig, vid vinst får Sollentuna ett allt bekvämare avstånd till bottenskiktet av tabellen och Mattiasson är tydlig med att det är vinst som gäller.
– Vi måste göra en bra insats och ta vara på de chanser som dyker upp och vara noga på att de inte får ställa om på oss. Haninge ska också vara beredda på våra omställningar som är riktigt vassa. 
– De (IFK Haninge, reds. anm.) har fått bra utdelning på många matcher där de fått kontra och försvara sig. Vi vill vara direkta och även kunna styra matchen med högt bolltempo. Vi går för tre poäng.

Matchen spelas klockan 20:00 onsdagen den 15 juli och sänds på SportExpressen Play!

Tvååkers IF – Torns IF
På fjärde plats i Ettan södras tabell hittar vi Torns IF med tolv poäng. Skåningarna har varit starka inledningsvis av säsongen och besegrat toppkonkurrenter som Lindome GIF och nu senast Utsiktens BK (4-0). Och det är en överlag nöjd Richard Ringhov, tränare Torns IF, som svarar när han ombeds utvärdera säsongsstarten.
– När det gäller poängskörden så tycker jag vi hade varit värda ett par poäng till. Vi släpper en till synes säker ledning på övertid mot Trollhättan och den grämer väl oss mest. Samtidigt är det ju ett motståndarlag som inte ger upp och gör två mål så det är helt och håller vårt eget fel. Det som är positivt är att vi gör mycket mål och skapar chanser och så länge man gör det så…, säger Ringhov och fortsätter:
– Prestationen har varit jämn och bra. Vi har jobbat på bra under matcherna. Har en bra trupp där alla luftas efterhand så det har också fallit väl i ut. Ett par islossningar och ett par någorlunda bra prestationer så det är jag nöjd med. Vi har ett antal nya spelare och att allt satt så snabbt som det gjort är bra. Det är en homogen bra driven grupp och det speglar sig i resultaten.

180407 Torns tränare Richard Ringhov under fotbollsmatchen i division 1 södra mellan Lund och Torn den 7 april 2018 i Lund. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92014

En eventuell trepoängare mot Tvååkers IF skulle innebära att man är med i toppstriden på allvar inför sommaruppehållet och att man utmanar Skånerivalerna Lunds BK och Landskrona BoIS (etta och trea i tabellen) om titeln som bäst i länet. Ringhov betonar dock, som brukligt bland fotbollstränare, långsiktighet över 30 matcher.
– Alla matcher över 30 omgångar är viktiga. Sedan kan man ju bara erkänna att de inledande nio omgångarna innan uppehållet visar ju troligtvis var man kommer att ligga i serien under hösten så visst, resultaten och poängen är givetvis väldigt viktiga just nu. Men viktigt är också att ta de poäng som ger lite andrum nedåt innan man börjar prata toppstrid. 

Ringhov beskriver Tvååkers IF som ett lag med stark arbetsmoral och menar att det för egen del kommer att vara viktigt med en mental skärpa.
– Tvååker tycker jag är ett stabilt och bra fotbollslag där alla jobbar för varandra. Tycker man gjort det jättebra med tanke på de spelartapp man gjorde inför året. Vi själva fokuserar som vanligt på vårt eget spel och vad vi kan göra ännu bättre match ut och match in. I just denna bortamatch måste vi hantera att vi vann komfortabelt sist och att vi möter BoIS på lördag. Tankarna måste vara på rätt ställe och har man inte det blir man straffad direkt.
– Alla påminns i tid och otid om att man alltid måste göra jobbet vid varje tillfälle för att nå framgång men sedan måste det finnas kvalitet i det man gör också. Blir man bekväm så kommer också dipparna, avslutar Richard.

Mårten Lundkvist är tränare för Tvååkers IF som hittills har spelat hem elva poäng, enbart en poäng under Torns IF, men på plats nio i tabellen. Senast åkte man på en förlust när serieledande Lunds BK vann med 3-1 men man har visat att man är ett potent fotbollslag med vinster mot bland annat FC Trollhättan och Lindome GIF. Lundkvist tycker att det är små marginaler som hittills har avgjort matcherna som han kallar för stentuffa. 
– Vi har inlett årets säsong med elva inspelade poäng. Det är en relevant poängskörd sett till prestationerna på plan. Hittills så har det varit som vanligt i Ettan södra, det vill säga sju stentuffa matcher som alla i princip kunde slutat på annorlunda sätt. Det är väldigt små marginaler som avgör matcherna. Det bästa exemplet är väl senaste matchen borta mot Lund då vi under första halvlek tycker att vi gjorde vår bästa halvlek hittills i år men ändå låg under med 0-1. Med det sagt tror vi stenhårt på att vi “äger” våra resultat så till vida att över en hel säsong så får vi ihop den poängsumma som våra prestationer förtjänar.

200614 Tvååkers tränare Mårten Lundkvist under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Tvååker och Karlskrona den 14 juni 2020 i Tvååker. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0001

Precis så mycket som en trepoängare betyder för Torns IF betyder den detsamma för Tvååkers IF, alltså häng på toppen. Och precis som motståndarlagets tränare betonar även Lundkvist det långsiktiga perspektivet när man jagar poäng.
– Denna matchen är inte mer eller mindre viktig än någon annan av de 30 matcherna. Ettan södra blir bara jämnare och bättre för varje år. Det är oerhört viktigt för oss att ta oss an varje enskild match med målsättningen att vinna den, oavsett var vi ligger i tabellen, var motståndarna ligger i tabellen, hemma eller borta, omgång 8 eller 21. Den enda poängsumma och tabellplacering som är viktig är den efter omgång 30.

Och nu är siktet inställt på Torns IF och att göra en “kanonmatch” när man tar emot skåningarna på hemmaplan.
– Torns IF är ett mycket bra lag. Bra offensivt, defensivt och på fasta situationer. Bra stomme kvar från förra året. Bra nyförvärv som verkar kommit in i laget snabbt. Skicklig tränare. Vi måste göra en kanonmatch för att vi ska vinna och det är vad vi siktar på, avslutar Lundkvist.

Matchen spelas klockan 19:30 onsdagen den 15 juli och sänds på SportExpressen Play!