200627 Örebro Syrianskas tränare Barsaum Cicek deppar efter fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Karlslund och Örebro Syrianska den 27 juni 2020 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0002

Ettan tuggar sig vidare in i sommaren och om ungefär en vecka är det dags för ett mindre uppehåll. Vi har några omgångar kvar att spela och ur omgång 7 ska vi kika lite närmre på Örebro Syrianska IF – Gefle IF i den norra serien och Oskarshamns AIK – FC Trollhättan i den södra serien. Här kan du läsa tränarnas ord inför matcherna.

Örebro Syrianska IF – Gefle IF
Nykomlingarna Örebro Syrianska IF har överraskat hittills under sin första sejour någonsin i Ettan. Örebroarna placerar sig på sjunde plats i tabellen med elva poäng. Man är inte ensamma om att ha elva poäng utan har sällskap av Sandvikens IF, Gefle IF och IFK Haninge. Därför står mycket på spel för Örebro Syrianska såväl som för Gefle IF när båda lagen har chansen att lämna motståndaren bakom sig. 

Örebro Syrianska har stått för segrar mot sina nykomlingskollegor IFK Berga, IFK Luleå och Täby FK, samtidigt har man kryssat mot Nyköpings BIS och Karlslunds IF samt förlorat mot IF Brommapojkarna. Om lagets inledningen säger tränare Barsaum Cicek följande:
– Poängmässigt är man så klart nöjd och den starkast bidragande orsaken till detta är att killarna lyckats följa matchplanerna defensivt sett väldigt bra. Men med lite mer skärpa i sista tredjedelen hade vi faktiskt kunnat inkassera ett par fler poäng. 
– Tuffast hittills har väl den långa resan till och från Berga varit… tur att man fick med sig tre poäng! 

När man nu tar sig an klassikerklubben Gefle IF tror Cicek på en tuff match men ett taggat manskap i laget.
– Gefle med flera år i elitfotbollen blir så klart kul att möta och det blir nog inga problem att tagga till laget inför matchen. Gefle är ett lag som vill ha mycket boll och driva sitt egna passningsspel så vi räknar med en tuff match. Men vi kan bara hålla oss till vår matchplan och med en bättre skärpa i sista tredjedelen så går vi inte poänglösa ur denna match.

Gefle IF har haft en liknande säsongsinledningen med vinster mot Sollentuna FK, Team TG FF och IFK Luleå. Lagets tränare Mikael Bengtsson tycker att inledningen har varit på en godkänd nivå men samtidigt vill han alltid att laget ska göra framsteg.
– Tycker vi har start på en godkänd nivå, vi har ju jobbat med att inplantera ett nytt sätt att spela och utifrån det så ska vi vara nöjda med vart vi har kommit i det. Resultatmässigt så är det också okej tycker jag, någon poäng mer i någon match och kanske något mindre i någon annan match. Våra förväntningar är att bli bättre hela tiden och alltid jobba för varandra och försöka vara bättre än förra året.

160901 Gefles tränare Mikael Bengtsson som tränare för det svenska P17-landslaget. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74181

Många supportrar till den gamla klassikerklubben som länge hörde hemma i allsvenskan hoppas nog på att man år i är med i toppstriden på allvar och förhoppningsvis även avancerar till superettan. Men det är en ödmjuk tränare som svara på frågan om Gefle IF i år är med i toppstriden.
– Vår ambition är att hela tiden bli bättre, sen hoppas jag att vi kan prestera och bli så bra vi kan under detta år och då får vi se vart vi hamnar.
Och när Bengtsson får frågan om vad han tänker inför matchen mot Örebro Syrianska är han något förtegen i sitt svar, det gäller ju att inte avslöja allt för mycket!
– Det blir en svårt bortamatch mot en nykomling som gått bra och som spelar på naturgräs. Vi har gjort som vanligt med analysen att kolla igenom så mycket som möjligt och hittat styrkor och svagheter som vi måste se upp med och som vi måste utnyttja, vad vill jag nog inte avslöja!

Oskarshamns AIK – Trollhättan FC
William Lundin leder sitt Trollhättan mot tabellsexan Oskarshamns AIK som inkasserat elva poäng, två färre än tabellettan Lunds BK. Inför helgens match har västgötarna haft en något “knackigare” start än vad många hade tippat. Med åtta poäng ligger man elva i tabellen och resultaten har varierat med två vinster, två förluster och två oavgjorda. Lundin tycker själv att laget har varit ojämna inledningsvis men att man inte känner någon press beroende på vad andra har att säga om laget.
– Vad andra har tippat oss lägger vi ingen värdering i. Däremot tycker vi att i de första sex matcherna har vi varit väldigt ojämna. Överlag är vi inte nöjda med varken prestationerna eller resultaten vi analyserar varje match och tar lärdom för att prestera jämnare över 90 minuter, säger Lundin, och fortsätter:
– Vi har släppt in sex mål på sex matcher vilket är helt klart godkänt. Däremot måste vi jobba otroligt hårt för att skapa chanser framåt. Endast sex mål har vi gjort och vi vill skapa ännu fler hundraprocentiga målchanser och där är vi inte riktigt ännu.

190620 Trollhättans tränare William Lundin jublar efter fotbollsmatchen i Division 1 Södra mellan Tvååker och Trollhättan den 20 juni 2019 i Varberg. Foto: Krister Andersson / Bildbyrån / Kod KA / Cop 147

Oskarshamn åkte senast på en rejäl förlust mot Lindome GIF (7-1) och det är någonting som Lundin tror kan fungera som en katalysator för smålänningarna, därför måste det egna laget vara med från början.
– Vi har pratat om hur vi skulle ha mått och agerat därefter om vi åkte på en 1-7-förlust i serien och använt det som någon form av förberedelse på vilket taggat Oskarshamn som väntar för oss och det gäller att vi är redo för strid från minut 1.

Oskarshamns tränare, Agim Hasani, beskriver den energi och kampvilja som det egna laget har visat på träningarna efter förlusten som en “fröjd för ögat”.
– I slutändan gick vi miste om tre poäng i den matchen (mot Lindome GIF, reds. anm.) och vi är fortfarande två poäng bakom serieledarna. Vi har haft en bra dialog med varandra och pratat om vad vi behöver förbättra i fortsättningen. Reaktionen efter den genomgången var omedelbar. De träningarna vi haft denna veckan har varit de bästa sedan vi startade säsongen. Energin och kampviljan de visat på planen har varit en fröjd för ögat.

Innan matchen mot Lindome hade Oskarshamn ett stabilt facit med två oavgjorda och tre vinster. En stark poängskörd som för många har varit förvånande, om man tittar utifrån, menar Hasani.
– Vi är nöjda med poängskörden hittills. Ser man till det tuffa spelschemat vi haft de första sex matcherna så har vi nog överraskat en del externt, med tanke på att vi fick kvala oss kvar förra året. Internet har vi alltid haft höga krav på oss själva, samt en tilltro till vår spelidé för att kunna ställa till problem för motståndarna. Innan säsongen startade så sa jag att vi ville vara en obehaglig överraskning för motståndarna och det jag vi varit så här i säsongsinledningen. 
– Spelmässigt har vi spelat bra i första blocket om tre matcher (Landskrona, Assyriska, Karlskrona). I block två (Utsikten, Linköping, Lindome) har vi dippat lite i prestationen där vi inte varit tillräckligt aggressiva i vår återerövring och i vårt försvarsspel över hela banan. Men man ska ha i åtanke att det har varit mycket matcher på kort tid. Dessa “extra” dagarna vi fått denna veckan har gjort oss väl. 

190822 Oskarhamns tränare Agim Hasani (t.v.) tillsammans med lagets f.d. tränare John Allen (t.h.). Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

Just det aggressiva försvarsspel är också någonting som Hasani lyfter fram när man nu ska ta sig an FC Trollhättan.
– Det viktigaste är att vi hittar tillbaka till vårt aggressiva försvarsspel igen. För rent anfallsmässigt så är jag inte oroad. Vi vet vad vi vill får ut av vårt anfallsspel och vilka frågor vi ska ställa till deras försvar. Trollhättan är ett tungt och fysiskt fotbollslag som placerade sig högt upp i tabellen förra säsongen. Vi har koll på deras styrkor och svagheter i sitt 3-5-2-spel. Det kommer bli en intressant drabbning där två olika spelsätt ställs mot varandra.

Den som såg Oskarhamns match mot FC Linköping City vet också att man har ett extra ess i rockärmen, Peiman Eliassis frisparkar. Ett samtalsämne som inte kunde gå obemärkt förbi när vi ändå hade Hasani på kroken.
– Han tar varje tillfälle han får på träningen där han drar iväg sina projektiler och det kommer ett och annat drömmål även på träningen. Jag såg i vilken form han var på försäsongen 2018, innan hans korsbandsskada. Så jag vet att han har mer att ge. Han har bara värmt upp. Showen rullar garanterat vidare.

***

Örebro Syrianska IF – Gefle IF spelas den 11 juli kl. 13:00.
Oskarshamns AIK – FC Trollhättan spelas den 11 juli kl. 15:00

Matcherna ser du live på SportExpressen Play!