200816 Brommapojkarnas tränare Shaun Constable under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Brommapojkarna och Karlslund den 16 augusti 2020 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0004

Striden om kvalplatsen i Ettan norra är jämnare än vad någon hade kunnat förutspå – hela fem lag är inblandade i kampen om kvalet till superettan! 
IF Brommapojkarna, IFK Haninge, IF Sylvia, Sandvikens IF och Sollentuna FK. 
På lördag spelas Stockholmsderbyt Brommapojkarna mot Haninge, en match som vi här ska titta närmare på.

Denna säsong är IFK Haninges debutsäsong i Ettan och man har överträffat alla förväntningar. Laget ligger på tredje plats i tabellen med 50 poäng, före sig har man BP på samma poäng men med bättre målskillnad. Detta trots att IFK Haninges Ashley Mark Coffey leder skytteligan med 22 poäng. 

På de senaste fem matcherna har IFK Haninge vunnit tre, förlorat en och kryssat en (den senaste borta mot Sandvikens IF). Nu ställs man mot den på förhand favorittippade konkurrenten Brommapojkarna – ett lag man besegrade med 2-0 tidigare under säsongen. 

Imorgon, lördag, smäller det på Grimsta IP mellan lagen men först backar vi bandet till i söndags då BP förlorade mot Täby FK. Därigenom blev Vasalunds försprång i tabellen omöjligt att ta ikapp. Brommapojkarnas tränare, Shaun Constable, börjar med att gratulera Vasalund till seriesegern.
– Först och främst vill jag gratulera Vasalund till deras serieseger. De har varit det starkaste och jämnaste laget den här säsongen jämfört med oss andra, någonting som deras plats i tabellen indikerar, säger Constable och fortsätter på frågan om presse nu har ökat för BP:
– Personligen skulle jag vilja säga att vi har haft pressen på oss hela säsongen. Det är bara så det är. Vi förstår situationen och självklart kommer den med press på oss men det är en del av fotbollen. Det är en del av att försöka kvalificera sig uppåt i serierna.

Säsongen har varit tuffare för BP än vad många först hade anat. Laget har förvisso ständigt legat i toppen av tabellen men förhandsfavoriten har fått kämpa för poängen. Constable lyfter fram den sista tredjedelen av säsongen som väldigt viktig för lagets öde.
– De sista tio matcherna har varit viktiga. Det här är slutet på säsongen och som vi alltid säger, ta varje match som den kommer och den som kommer nu är den viktigaste.

I en tidigare intervju med Ettanfotboll.se förklarade BP:s tränare hur laget föll i den första matchen mot Haninge, mycket på grund av omställningar och kontringar som man inte lyckades hänga med på. Är man förberedda på det denna match? Vi frågar.
– Vi underskattar aldrig en motståndare och Haninge är ett väldigt bra lag som har spelat väldigt bra på sistone. Vi behöver, till hundra procent, vara försiktiga med deras kontringar. De är ett starkt lag som arbetar väldigt hårt. Så vi behöver matcha deras arbetsinsats och attityd. Det är också viktigt att komma ihåg att även vi är ett starkt lag, jag tror att det blir en väldigt intressant och spännande fotbollsmatch, avslutar Constable.

Även IFK Haninges tränare, Tino Katsoulakis, ger sin syn på den första matchen mellan lagen där han ger medhåll till Constables uppfattning om kontringslägena.
– Det stämmer, vi satte upp den matchplanen då vi visste att vi skulle kunna vara effektiva mot dem då de flyttar fram mycket folk i anfallsspelet och stora ytor uppstår bakom dem, säger Katsoulakis och fortsätter:
– Lördagens matchbild kommer säkerligen påminna mycket om den förra då vi vet att BP har stort bollinnehav i de matcher de spelar, men samtidigt vill vi kunna ha perioder där vi styr matchtempo och förändrar förväntad matchbild då vi utvecklar vårt eget possession-spel.

Och på frågan om han känner någon press inför lördagens möte och säsongsavslutningen svarar Haninges tränare lugnt.
– Vi har inte känt någon press under säsongen tidigare och vi känner ingen press nu heller, däremot känner vi en glädje och förväntan inför de sista omgångarna.

Matchen spelas på lördag den 7 november klockan 17:00 och sänds på SportExpressen Play. 

***

200902 Torns tränare Richard Ringhov under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Lunds BK och Torn den 2 september 2020 i Lund. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0015

I Ettan södra vankas det Lundaderby mellan Torns IF och Lunds BK! Vi har tagit ett snack med Torns tränare, Richard Ringhov, om matchen på lördag.

Det är två lag från samma stad men med olika utgångslägen i tabellen som möts. Torns IF, sexa med 38 poäng, mot Lunds BK, på fjortonde plats med 29 poäng.

För Torns IF ser matchen på förhand ut att handla mycket om prestige, att vara det bättre Lundalaget för någon chans på avancemang finns inte. Motståndaren, Lunds BK, ställs dock inför en värre situation i och med att man nu är neddragna under det negativa kvalstrecket.

Säsongen började positivt för Lunds BK som inledningsvis plockade hem vinster men efter två förluster på raken började trepoängarna lysa med sin frånvaro. Istället såg vi laget kryssa eller förlora i match efter match, hela åtta oavgjorda och elva förluster noteras för laget. 
Men i den senaste matchen lämnade man ett styrkebesked när man besegrade serieledande IFK Värnamo med 3-1, någonting som också Torn gjorde två veckor tidigare. 

Trots rivalens prekära tabellsituation så lyfter Torns tränare ett varningens finger inför matchen på lördag.
– Alla matcher är tuffa oavsett var motståndarna ligger i tabellen, det har man lärt sig i den här serien, säger Ringhov och fortsätter med att kommentera Torns seger mot Värnamo samt lagets form:
– När vi mötte Värnamo var dom seriesuveräner och där gör vi en över 90 minuter kanoninsats. Vi var då tillbaka i gammalt gott slag. Sedan har vi svajat en aning och nu har vi två raka förluster och här har vi inte varit bra tillräckligt långa perioder i matcherna. Det kan bero på olika saker. En orsak är ju den som alla andra nämner och det är bortaspöket och det är inget jag funderar alldeles för mycket på. Däremot kan det spela in att vi ligger där vi ligger och energigraden räknat i procent kan gå ner lite när man ser avståndet både uppåt och nedåt och då är det som jag skrev innan, då möter man lag som man förlorar mot om man inte har en hundraprocentig dag. Det handlar dock om att alltid plocka fram det där lilla extra inför varje match men ibland spelar det mentala in.

Man säger ju att ett derby alltid är ett derby och en match där båda lagen gör allt för att vinna. Det återstår att se om Torns IF kommer upp i en hundraprocentig energigrad och Ringhov menar att laget genom åren vägrat förlora dessa derbyn.
– Vi har ju genom åren vägrat förlora så för vår del har resultaten fallit väl ut. Matcherna brukar bli täta och tuffa men jag kan tillstå att de idag inte är av samma dignitet som för ett par år sedan. Detta beror på att flera spelare slutat och andra kommit in som då inte har den bakgrund och historia som de gamla spelarna hade. Men kul är det i varje fall med derbymatcher.

Trots matchens status som derby mellan två lokalkonkurrenter tar sig Richard Ringhov an matchen precis som vilken annan match.
– Vi tar oss an matchen som vilken annan match som helst. Vi har bra koll på dom och en matchplan som vi tror på. Vi går all in i denna match som alla andra matcher och vi vill verkligen hålla vår hemmatrend där vi inte förlorat på drygt ett år. Vi är starka i vår hemmaborg och vi är verkligen ett naturgräslag så därför är vi tacksamma över att vi i mitten av november kan spela på den och inte tvingas spela på konstgräs. Vi har till och med tränat på konstgräs denna och förra veckan bara för att spara på gräset. 
– Vi vet att LBK slåss för sin existens och den som inte är beredd på det har dålig koll överlag så vi förväntar oss en tät drabbning, precis som det ska vara, avslutar Ringhov.

Matchen spelas på lördag den 7 november klockan 15:00 och sänds på SportExpressen Play!