201021 Landskronas Patrick Nwadike mot Lindomes försvarare under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Lindome den 21 oktober 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0044

Med start idag, fredag, spelas omgång 26 av Ettan norra och södra över helgen. Tillsammans med Ettanexperten Pontus Andersson tittar vi närmare på helgens matcher.

Vi börjar högst upp i tabellerna. Vasalunds IF i Ettan norra leder serien med tio poängs avstånd ner till IF Brommapojkarna på andra plats. IFK Värnamo leder den södra serien med nästintill samma dominans – nio poäng ned till tvåan Landskrona BoIS (som i sin tur ligger sex poäng före trean). 

Pontus, finns det utrymme för några överraskningar i toppen av tabellen innan vi stänger säsongen?
– Allt kan fortfarande hända. Vasalund och Värnamo har komfortabla serieledningar men kampen om kvalplatsen är fortfarande öppen. Det kommer att bli en kamp in på mållinjen, framför allt i Ettan norra. Topplagen måste vinna de avslutande omgångarna för bästa möjliga chans att säkra kvalplatsen. Det är även roligt att vissa av topplagen möter varandra i slutomgångarna. 

Du nämner kvalplatsen i Norran… orkar BP hela vägen fram och kommer säsongen sluta i moll för Sylvia och Haninge?
– Det blir intressant att se. Det skiljer bara en till tre poäng ner till toppkonkurrenterna, vilket innebär att de inte har råd med några poängtapp i slutkampen. Mötet med IFK Haninge, i nästa omgång, blir ruskigt spännande. Det är större press på Brommapojkarna än Sylvia och Haninge sett till förväntningarna inför säsongen. Det talar för dem, att de möjligen har mindre press på sig, men samtidigt vill de såklart slåss om uppflyttningen.

Helgens matcher för topplagen ser ut som följande:

Ettan norra
Gefle IF – Vasalunds IF, 31 oktober 15:00.
IF Brommapojkarna – Täby FK, 1 november 15:00.
IFK Haninge – Sandvikens IF, 1 november 15:00.
IF Sylvia – Nyköpings BIS, 1 november 16:00.

Ettan södra
Landskrona BoIS – FK Karlskrona, 30 oktober 19:30.
Lunds BK – IFK Värnamo, 31 oktober 13:00.
Oskarshamns AIK – Lindome GIF, 31 oktober 14:00.
Utsiktens BK – Torns IF, 31 oktober 15:00.

***

Vänder vi istället blicken nedåt i tabellen hittar vi en nervkittlande bottenstrid i båda tabellerna med många lag inblandade och där tabellpositionerna kan ändras match för match.

Det är en väldigt jämn historia i botten med mycket rörelser i de båda serierna. Hur ser det ut efter omgång 26, har vi några förändringar?
– Det är otroligt jämnt och det blir en kamp in i sista sparken. Eskilsminne har fått fart på maskineriet och tagit några viktiga segrar på slutet men Skövde är ingen lätt motståndare. Qviding vände 0-2-underläge till 3-2-seger mot Skövde i senaste matchen. Det var en viktig trepoängare men ännu viktigare för lagmoralen. De kommer stärkta till mötet mot Linköping som är i bra form. Läget är något sämre för Lunds BK, även om det skiljer en till två poäng, men de har ett tuffare spelschema framöver där mötet mot Värnamo blir tufft, säger Andersson och fortsätter:
– Det är lika spännande i Norran. Jag tror att det inte kommer att avgöras förrän i sista omgången. Team TG, Karlslund, Karlstad och Örebro Syrianska, ja… Det är svårt att se vem som klarar sig kvar. Örebro Syrianska har bäst form av dem och har gått bra på slutet men möter hemmastarka Sollentuna. Det blir något att bita i för dem. Karlstad har chansen att öka avståndet genom att besegra Team TG, så den matchen lär bli händelserik. Karlslund möter Berga och vill ha revansch för förlusten senast.

201011 Eskilsminnes Yonathan Getachew reagerar under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Eskilsminne och Landskrona den 11 oktober 2020 i Helsingborg. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0004

En noterbar förändring i den södra bottenstriden är att Eskilsminne IF nu är ovanför det negativa kvalstrecket medan Lunds BK till slut har hamnat under det. Båda lagen har under hösten bytt tränare och för “Eskils” ser det ut att ha fungerat, men kan Lunds BK hoppas på samma effekt?
– Chansen för effekten finns men jag har svårt att se att Lund ska hålla sig kvar. Framför allt på grund av deras form men även deras kommande matcher. Värnamo, Torn, Trollhättan, Utsikten och Lindome. Ja, det är väldigt tuffare motståndare som fortfarande vill komma så högt upp som möjligt men även säkra Superettan- och kvalplatsen.

***

Finns det några matcher som du tycker att man ska hålla ett extra öga på under helgen?
– Det är lite av ett smörgåsbord av matcher i helgen, både toppstrids- och bottenstridsmatcher i norra och södra.
– Nere i södra skulle jag rikta blickarna på Skövde AIK mot Eskilsminne IF, Oskarshamns AIK mot Lindome GIF och Linköping City mot Qviding FIF. Det kan bli tre mål- och händelserika matcher. Samtliga lagen har mycket att spela om. Eskilsminne, Oskarshamn och Qviding måste vinna men de har tuffa motståndare mot sig. Linköping är i bra form, Lindome spelar bra fotboll och Skövde vill revanschera sig efter poängtappet mot Qviding.

– Och i norra skulle jag säga IFK Haninge mot Sandvikens IF, IF Karlstad mot Team TG och Gefle IF mot Vasalunds IF. Tre matcher med många intressanta ingredienser, där förstnämnda toppmötet sticker ut. Sandviken kommer stärkta med sju raka segrar men i mötet med Haninge saknas tre tongivande spelare – Herman Johansson, Emil Bellander och Leo Englund – vilket är ett otroligt tapp för deras del. Haninge måste vinna för att hänga med i kvalracet. Karlstad har chansen att utöka avståndet till kvalstrecket. Vasalund har chansen att slå rekordet över flest antal mål under en säsong i Ettan men Gefle IF är i bra form.

Och på tal om mål så är det ju väldigt jämnt även i skytteligan för hela Ettan. Vilka målskyttar tror du går hetast under helgens matcher?
– Efter helgomgången har Ashley Coffey utökat avståndet ner till konkurrenterna, tror jag. Tre mål på de tre senaste matcherna och Coffey gjorde två mål mot Sandviken i det första mötet. Simon Karlsson Adjei har gått mållös på de tre senaste matcherna, vilket är lite oroväckande för hans del i kampen om skytteligan för hela Ettan. Samtidigt har Ekin Bulut och Mai Traore producerat mål på löpande band för Vasalund. Det vore kul och symboliskt om Ekin gör mål 79 och 80 för Vasalund, så de tar över rekordet över flest antal gjorda mål på en säsong i Ettan. Det är han värd efter målfesterna som han har bjudit på i Ettan innan han lämnar för Sirius till nästa säsong, avslutar Pontus Andersson.

Skytteligan Ettan 2020
1. Ashley Mark Coffey, IFK Haninge – 22 mål 
2. Simon Karlsson Adjei, Assyriska Turabdin IK – 21 mål
3. Ekin Bulut, Vasalunds IF – 20 mål
4. Mai Traore, Vasalunds IF – 18 mål