Ettan tuffar vidare in i hösten och till helgen spelas omgång 24. Här tittar vi närmare på några av lagen i de matcher som ska spelas.

201011 Landskronas tränare Billy Magnusson inför fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Eskilsminne och Landskrona den 11 oktober 2020 i Helsingborg. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0004

Landskrona BoIS – Oskarshamns AIK

Favoriten från Skåne har under säsongens gång varit ett givet inslag i Ettan södras toppstrid. Med sju omgångar kvar och IFK Värnamos försprång på 13 poäng är det mycket som pekar på att övriga topplag just nu får sikta in sig på att slåss om kvalplatsen till superettan. Det ska dock sägas att Landskrona BoIS har en match mindre spelad än tabellettan IFK Värnamo. 

Efter en svängig period där topplagen har turats om att placera sig på kvalplatsen ser det ut som att Landskrona BoIS har cementerat sig själva som tvåa i tabellen när man nu har fem poäng ned till tabelltrean Utsiktens BK. Oavsett hur det under hösten har sett ut menar BoIS tränare, Billy Magnusson, att ingenting har förändrats när det kommer till hur man har tagit sig an säsongen.
– För oss har ingenting förändrats, vi fokuserar på våra prestationer och har ambitionen att ta så många poäng som möjligt så att vi når kvalplatsen. Därigenom skapar vi oss en möjlighet att nå vår målsättning för säsongen.

Just nu är skåningarna inne i ett stim där man är starka på att plocka hem trepoängare. 15 av 15 möjliga poäng på de fem senaste matcherna. Har laget till slut nått sin formtopp? Snarare resultatet av kontinuitet och långsiktighet, menar Magnusson.
– Vi har sedan jag och Max tog över 2019 byggt en träningsmiljö och ett spelsätt som både spelare och ledare tror stenhårt på, detta har vi byggt vidare på och fortsatt utveckla vecka för vecka även denna säsong. Just kontinuiteten tillsammans med tryggheten, tydligheten och arbetsinsatsen är anledningen till framgångarna.  

Nu välkomnar man Oskarshamns AIK till “IP” och om vi tittar på Landskronas spelschema för återstående del av säsongen ser vi att man har fem hemmamatcher kvar och endast tre bortamatcher – ett bra utgångsläge för att säkra kvalplatsen.
– Vi trivs på vår hemmaplan även om vi saknar publiken ser vi det som en fördel, säger Magnusson och fortsätter angående helgens match:
– För att vinna matchen krävs det som vanligt en stark arbetsinsats kombinerat med ett varierat och hotande passningsspel tillsammans med en intensitet med och utan boll.

Oskarshamns AIK ligger för tillfället på nionde plats i tabellen och har på de senaste fem matcherna två vinster, två oavgjorda och en förlust. 

Matchen spelas på lördag den 17 oktober klockan 15:00 och sänds på SportExpressen Play!

IFK Haninge – IF Sylvia

200614 Sylvias tränare Rickard Johansson under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Sylvia och Luleå den 14 juni 2020 i Norrköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0002

I Ettan norra spelas ett riktigt spännande möte mellan två av seriens topplag när IF Sylvia besöker Stockholm och IFK Haninge. Både IF Sylvia och IFK Haninge har varit något av överraskande deltagare i årets toppstrid av Ettan norra och under den första tredjedelen av säsongen drog Sylvia fram och vann match efter match. När serien tog uppehåll under sommaren var det många imponerande blickar som riktades mot den nästintill oslagbara tabellettan från Östergötland.

Men efter sommaruppehållet började det hacka något i poängskörden och det svängde i tabellen. Till slut fick man se sig passerade, inte bara av Vasalund men också av Brommapojkarna och Haninge. Nu har man däremot fått upp tempot igen och placerar sig på andra plats med 46 poäng – åtta poäng efter serieledande Vasalunds IF och två poäng före trean IF Brommapojkarna (tre poäng före IFK Haninge på fjärde plats).

Rickard Johansson, tränare IF Sylvia, väljer dock att inte dra på för stora växlar vare sig det gäller säsongsinledningen eller hur det har sett ut efter sommaruppehållet när han får frågan om hur han ser på lagets fall från förstaplatsen.
– Vårsäsongen var bara nio matcher innan uppehållet så det är lite för kort för att kalla att vi var oslagbara. Vi utnyttjade tiden under coronauppehållet och kom bättre förberedda än många av de andra lagen vilket gynnade oss, så något fall kan jag inte hålla med om att vi råkat ut för. 
– Sylvia kom nia förra året och att vi ska gå obesegrade genom 30 omgångar är inte direkt realistiskt så det är klart att poängtapp och förluster skulle komma men jag tycker att vi visar en otrolig styrka att fortsätta ta poäng och fortsätta prestera den fotbollen som vi gör.

Formen ser god ut för Sylvia som på de senaste fem matcherna har kryssat två och vunnit tre. Ett av kryssen kom mot toppkonkurrenten IF Brommapojkarna och Johansson tar den kraftmätningen som exempel när han svarar på frågan om han känner någon oro inför säsongens avslutande omgångar.
– Det finns absolut ingen oro, vi jobbar fortfarande med vår fotboll. Titta matchen senast mot BP, vi möter kanske seriens på förhand största favoriter, med heltidsanställda ledare och spelare och resurser som är långt över våra, vi har inte ens en heltidsanställd person men vi för matchen och skapar de hetaste chanserna och vi ligger tvåa för tillfället. Vi vill fortsätta göra bra insatser och ska göra allt vi kan för att bita oss kvar där uppe i toppen ett tag till bland de andra lagen som har bra mycket mer ekonomiska resurser än vad vi har, säger Johansson. 

I tidigare intervjuer har tränare Johansson varit tydlig med att man fokuserar på prestationen framför poängskörden när säsongens framgångar har kommit på tal. Men är det någonting som en tränare börjar tumma på när man märker att resultaten inte riktigt är på samma nivå som tidigare. Väljer man då att kanske vara mer cynisk inför vissa matcher för att säkerställa att poängen kammas hem?
– Det är klart att man agerar cyniskt i perioder av matcher, i slutet vid ledning, eller i perioder när matchbilden kräver det men detta är ingenting som vi vill ha som matchplan. Det finns inget utvecklande i det och dessutom så om vi ska börja spela cyniskt så kommer vi tappa poäng av den anledningen för dessa spelare och denna grupp vill spela en utvecklande fotboll, vi kan inte börja spela cyniskt nu.

Nu möter man alltså IFK Haninge som man förlorade mot med 2-1 i det första mötet. Stockholmarna har på de senaste fem matcherna radat upp två vinster, ett kryss och nu senast två förluster med totalt nio insläppta mål – någonting som Johansson lyfter fram inför helgens tuffa drabbning.
– Vi förväntar oss återigen ett fysiskt spelande Haninge som är aningen skärrade efter två större förluster och nio insläppta mål. Hur påverkar det dem och deras sätt att spela? Lurig match för Haninge är mer eller mindre piskade att vinna mot oss, förlust och de är sex poäng bakom med sex matcher kvar vilket gör att de kanske kommer gå framåt på ett annat sätt än vad de brukar göra.
– Haninge producerar mängder utav mål på relativt få chanser, ser man siffran för ett par omgångar sedan så hade de gjort över 50 mål men bara haft expected goals på runt 25, det säger en hel del vad deras duo Coffey/Cosic är kapabla till, de förvaltar halvchanser så det gäller att se upp. Vi förlorade hemmamötet med 1-2 och Coffey gjorde två av dem och där lyckades vi inte hålla han under kontroll och det straffade sig. Vi hoppas Niklas Söderberg är tillbaka efter skada, vi får tillbaka Abbe Aziz efter avstängning vilket gör att vi har en relativt hel trupp till förfogande. Vi åker till Haninge med en positiv press, det vill säga seger och Haninge är mer eller mindre borta från kvalkampen. Vi jobbar vidare med vårt sätt att spela, avslutar Johansson.

Matchen spelas på lördag den 17 oktober klockan 17:00 och sänds på SportExpressen Play!

Sollentuna FK – Karlslunds IF FK

200627 Karlslunds tränare Samuel Wowoah och Jonathan Ederström under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Karlslund och Örebro Syrianska den 27 juni 2020 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0002

Vi stannar kvar i Ettan norra för att ta tempen på läget i Örebro och närmare bestämt hos Karlslunds IF FK och lagets tränare Jonathan Ederström.

Karlslund har länge varit indragna i seriens bottenstrid men har till slut tagit sig upp från kvalstrecket till säker mark. Tack vare en 3-0-seger senast mot Täby FK har man nu 25 poäng och placerar sig på tolfte plats i tabellen. 
– Segern senast var skön och såklart väldigt viktig. Ser man till tabelläget så är alla poäng viktiga för oss just nu och det gäller för oss att fortsätta på den inslagna vägen från de tre senaste seriematcherna. Vi känner oss starka och vi vet att vi har allt i egna händer. Täby var bara ett av hindren på vägen mot att klara kontraktet och nu handlar det om att inte slappna av bara för att vi har vunnit två av de tre senaste, säger Ederström.

Inför säsongen var det nog många som trodde att Karlslund i år skulle placera sig högre upp i tabellen. Under fjolåret slutade man på tionde plats, i laget fanns ett flertal spännande talanger och tränarduon Ederström/Wowoah var och är intressant ur många perspektiv. Men en bottenstrid har varit årets verklighet, det är dock ingenting som Ederström tänker deppa över.
– Vi konstaterar att vi ligger där vi ligger av en anledning och vi kan inte tycka synd om oss själva och vänta på att någon annan ska göra jobbet åt oss. Det är en jämn serie och många lag inom få poäng så det kommer säkerligen svänga i tabellen både en eller två gånger till innan säsongen är slut. Vi fokuserar på det vi kan påverka, vi vet att vi har allt i egna händer och jag tycker som sagt att vi har visat i våra fyra senaste matcher, inklusive AIK i svenska cupen, att det finns en beslutsamhet i gruppen att klara kontraktet.

Till helgen möter man Sollentuna FK som växt efter sommaruppehållet men på sistone haft några resultat emot sig, däribland förluster mot IFK Berga och Gefle IF. Ederström tror att det blir en jämn match men samtidigt känner han sig trygg.
– Känslan är att vi alltid spelar jämna matcher mot Sollentuna. Vi har haft lite olika gameplans genom åren med olika resultat, men inför imorgon känner jag mig trygg i vår approach till matchen. När Sollentuna är bra så är de riktigt bra. Vi behöver matcha dem med en jävligt bra prestation och kombinera det med en positiv desperation efter poäng. Då har vi goda förutsättningar att åka hem med tre poäng.

Matchen spelas på lördag den 17 oktober klockan 14:00 och sänds på SportExpressen Play!