IFK Haninges tränare Tino Katsoulakis © Bildbyrån – 81979 –

IFK Haninge – IFK Luleå

Kamrat- och nykomlingsmöte i Ettan norra när Haninge välkomnar Luleå ned till huvudstaden. 
Hemmalaget har gjort en alldeles utmärkt säsong hittills och är med i striden om avancemang till superettan.
Här tar vi tempen på de båda lagens tränare!

IFK Haninge inledde och fortsatte serien på ett sätt som nykomlingar från lägre divisioner sällan gör. Med sin offensiva kraft har man vunnit match efter match och bara serieledande Vasalunds IF har vunnit fler. 
Laget har efter 19 spelade spelade omgångar 39 poäng, resultatraden 12-3-4 och placerar sig på tredje plats i tabellen – en poäng under Brommapojkarna.
Senast stod man för en överkörning av Nyköpings BIS och lagets tränare, Tino Katsoulakis, säger följande om den matchen.
– Vi har en bra kombination mellan spelare och vårt spelsätt som passar bra för de mer individuellt skickliga, utifrån spelsättet som vi har så skapar vi också många chanser offensivt där spelarna är skickliga på att förvalta dem till mål. 

Och mål blev det, hela 6-2 vann man med och lagets målkung, Ashley Mark Coffey, stod för tre fullträffar vilket innebär att han efter 19 matcher kan noteras för 19 mål. Målrekordet ser ut att vara i fara när engelsmannen stormar fram men Katsoulakis svarar ödmjukt och jordat på frågan om han tror att hans målspruta slår rekordet på 27 mål.
– Det är bara en individuell bonus för spelaren om man uppnår rekord, det är inget jag lägger fokus på, utan det viktigaste är lagets prestation. 

Lagets prestation har bevisligen varit väldigt bra hittills i år och nu, med tredjedelen kvar av säsongen, handlar det på riktigt om att konkurrera om direktplatsen eller kvalplatsen till superettan. Hur låter då hos en nykomling som är med i toppstriden? Det föregående svaret, om målrekordet, kanske ger en ledtråd: nämligen jordat, sansat och ödmjukt.
– Vi har gjort det bra och vill fortsätta göra det bra, men samtidigt förbättra vissa saker i spelet som vi inte riktigt känner oss tillfreds med. Om vi lyckas med helheten så vill vi gärna vara med där uppe och röra om lite i grytan.

Matchen på söndag spås bli en tuff tillställning men med rätt inställning menar Katsoulakis att laget kan ta ännu en victoria.
– Luleå är ett bra lag och det fick vi känna på senast vi spelade mot dem, så det blir en tuff uppgift på söndag. Vi ska fortsätta på den inslagna vägen med en stor noggrannhet i allt vi gör samt hela tiden ha viljan att bli bättre med helheten.

IFK Luleås tränare Tomas Eriksson. Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN / Cop 111

Riktar vi istället blicken mot gästerna från norr ser vi ett lag vars säsong i mångt och mycket har präglats av “vinst eller förlust”. IFK Luleå har vunnit sju matcher, kryssat två och förlorat tio. Just nu på nionde plats i tabellen med 23 poäng.
I omgång 19 mötte man Örebro Syrianska IF i en match på hemmaplan som slutade 4-1. Tomas Eriksson, IFK Luleås tränare, är nöjd med den senaste segern.
– Jag är nöjd med insatsen mot Örebro. Vi får tag i matchen direkt och visar attityd och vilja i 93 minuter. Vi håller oss till matchplanen och det är många som individuellt kliver fram och tar ansvar. Vi har fortfarande saker att slipa på men helt klart ett steg i rätt riktning. 

Segern var norrlänningarnas första trepoängare sedan den 12:e augusti, då man i omgång 11 vann med 4-2 mot Nyköpings BIS. När man nu efter en tuffare period ska ned till toppstridens Stockholm betyder vinsten en injektion av självförtroende.
– Vi har haft några tuffa matcher där prestationerna har varierat. Vi går in i en tuff matchperiod där vi har många sexpoängsmatcher framför oss och självklart ger den här vinsten oss självförtroende. Vi vet vad vi kan när vi är som bäst men samtidigt är det poäng som ger arbetsro och självförtroende, säger Tomas Eriksson.

I det första mötet mellan lagen vann Haninge med ett mål mot noll, ett mål som dessutom kom med ynka fem minuter kvar av ordinarie matchtid. “Irriterande”, enligt Luleås Eriksson, som nu är revanschsugen men samtidigt hyllar motståndaren.
– Riktigt surt och irriterande förlust senast mot dem där de får göra mål på ett mycket omdiskuterat sätt i slutminuterna. Jag tycker att Haninge är ett av de bästa lagen i serien och att vi måste vara på topp för att slå dem men samtidigt visade vi i hemmamatchen att vi har alla möjligheter till tre poäng. Vi vill ha revansch och går för tre poäng.

Matchen spelas på på söndag den 27:e september klockan 15:00 och sänds på SportExpressen Play!

FK Karlskrona – Qviding FIF

Karlskrona gjorde ett starkt fjolår i division 2 när man kvalificerade sig till Ettan södra.
I år har blekingarna haft det tufft och mitt i säsongen fick tränaren Stefan Linder gå. Assisterande Petter Abrahamsson klev då in som huvudtränare. Nu ställs man mot nykomlingskollegan Qviding FIF i vad som blir upptakten till tio kommande ödesmatcher.

200614 Karlskronas Armin Aganovic deppar under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Tvååker och Karlskrona den 14 juni 2020 i Tvååker. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0001

FK Karlskrona ligger sist i Ettan södra med endast 10 poäng efter 19 matcher. Upp till säker mark är det 10 poäng som skiljer. En tuff utmaning för ett lag med 0,52 i poängsnitt. Men större under har väl hänt inom fotbollens värld?
Abrahamsson erkänner det prekära situationen men håller hoppet vid liv.
– Ja, det är ett tufft läge med 10p till kval. Men det är också 33 poäng kvar att spela om. Vi måste ju självklart vinna hemma på lördag. Det finns inget annat. Grabbarna sliter på träningarna varje vecka och kvaliteten där är det inget fel på. Men det är klart. Har man legat där vi ligger i tabellen hela året så blir det lite av ett hjärnspöke när det är match. Men vi ger oss dock aldrig. Vi kommer göra allt för att slå Qviding hemma på lördag och på så sätt skapa självförtroende.

Även om poängen är knappa och kommer något för sällan har laget visat prov på styrka. Uppåtgående Assyriska Turabdin IK var för tre omgångar sedan på besök på Västra Mark och fick åka hem med noll poäng efter att Karlskrona vände och vann med 3-2.
– Vi vann hemma mot Assyriska och vi måste fortsätta tro på det vi gör och sätta målchanserna vi får i matcherna.

Qviding har i sin tur haft större framgångar som nykomlingar i år. Laget befinner sig på den negativa kvalplatsen med 19 poäng, enbart ett poäng från säker mark. Abrahamsson menar dock att göteborgarna är bättre hemma på sitt konstgräs än vad man är på naturgräs men när man befinner sig där Karlskrona befinner sig kommer ingenting gratis.
– Qviding är betydligt bättre hemma på sitt konstgräs än borta på naturgräs. Vi måste vara påkopplade varenda minut av matchen och ta jobbet för varandra. Kanske jobba ännu hårdare än tidigare. Man får inget gratis när man ligger där vi gör. Samt så måste vi ta vara på våra chanser och hålla ihop laget bättre defensivt än sist mot Eskilsminne, avslutar Abrahamsson.

Matchen spelas på lördag den 26:e september klockan 15:00 och sänds på SportExpressen Play!