190620 Trollhättans tränare William Lundin jublar efter fotbollsmatchen i Division 1 Södra mellan Tvååker och Trollhättan den 20 juni 2019 i Varberg. Foto: Krister Andersson / Bildbyrån / Kod KA / Cop 147

Den gångna veckan har bjudit på utrymme för vila efter en hektisk föregående vecka med två omgångar tätt inpå. Till helgen är spelarna tillbaka ute på planen för att jaga den åtråvärda trean och vi ska titta närmare på två matcher – FC Trollhättan mot Lindome GIF och Team TG FF mot Örebro Syrianska IF.

FC Trollhättan – Lindome GIF
William Lundins FC Trollhättan välkomnar under söndagen Lindome GIF till Edsborgs IP. Laget ligger sjua i Ettan södra med 22 poäng, bara en poäng under söndagens motståndare. Säsongen har i år präglats av en svårighet att få fram en jämnhet i sina prestationer, det är ofta vinsterna avlöses av en oavgjord match som avlöses av en förlust innan man återigen vinner (resultatrad 6-4-6).
– Vi har inte lyckats hålla en hög nivå över en längre tid utan blandat och gett både resultatmässigt och prestationsmässigt, säger Lundin.

Det är inte bara resultaten som är ojämna enligt Lundin, även inom laget finns det en ojämnhet mellan försvaret och anfallet.
– Vårt försvarsspel har varit relativt bra över perioder men det är vårt anfallsspel som inte riktigt har varit på den nivån vi har velat. Det har blivit en aning bättre efter sommaruppehållet så vi jobbar väldigt hårt med att bibehålla vårt försvarsspel men bygga vidare med våra attacker.

För tre omgångar sedan mötte man just Lindome GIF en match som slutade 1-1. Trollhättan tog ledningen tidigt i den matchen och Lindome kvitterade först på straff med kvarten kvar av matchen. Lundin kände då att hans Trollhättan borde haft en större ledning i paus och hoppas att man på söndag är effektivare.
– Vi gjorde en bra försvarsinsats senast i Lindome och med mer skärpa hade vi kunnat leda med mer än 1-0 redan i paus. Det krävs samma disciplin på söndag och noggrannhet när vi ska ta vara på våra målchanser vi känner att vi kan skapa.
– Vi hoppas även att domartrion med Tess Olofsson i spetsen håller hög nivå och låter matchen innehålla schyssta men tuffa dueller och närkamper, avslutar Lundin.

200201 Lindomes tränare Johan Mattsson under träningsmatchen i fotboll mellan Lindome och GAIS den 1 februari 2020 i Göteborg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / Kod KA / Cop 147

Lindome då. Vi hittar laget på sjätte plats i tabellen med 23 poäng. Efter krysset mot Trollhättan för tre omgångar sedan har man hunnit med en förlust mot Qviding FIF och en seger mot Skövde AIK, en seger som tränaren Johan Mattsson är nöjd med.
– Vi är nöjda med prestationen mot Skövde AIK och även om segern aldrig var i fara så ska vi kunna avgöra matchen tidigare. Det var extra glädjande att i matchen se inslag av saker som vi det senaste pratat om, och tränat på, för att bli ännu bättre som lag.

Precis som FC Trollhättan har årets säsong präglats av en viss ojämnhet i resultaten. Kollar vi på resultatraden hittar vi sju vinster, två kryss och sex förluster. Även Lindome har haft svårt att komma in i en vinnande period. Mattsson lyfter fram varje persons arbetsinsats och inställning som nyckeln till att bli ännu bättre.
– I vanlig ordning är det frågan om att arbeta i nuet för att nå saker på sikt. Hur vi som grupp och som individer tar oss an varje individuell träning och match är också det som kommer ge resultatraden över tid. Med det sagt så vet vi att varje match i Ettan är en ytterst tuff uppgift där det kommer krävas att vi får ut mycket av oss själva för att matchen ska bli som vi vill.

Nu tar sig Lindome norrut upp till Trollhättan och för Mattsson var mötet i omgång 14 fritt från överraskningar. Vad blir då avgörande i en match mellan två lag som känner varandra väl?
– Jag tror varken vi eller FC Trollhättan var särskilt överraskade av något i förra mötet. Det är två lag som känner varandra väl och som båda är väldigt tydliga och konsekventa i hur vi spelar vår fotboll. Det som kommer bli avgörande är helt enkelt vilket lag som kan lyckas med sin matchplan i störst utsträckning, avslutar Mattsson.

Matchen spelas på söndag den 13 september klockan 17:00 och sänds på SportExpressen Play!

Team TG FF – Örebro Syrianska IF
Efter åtta raka förluster lyckades Umeå-laget Team TG till slut ta en efterlängtad trepoängare mot tabelljumbon IFK Berga. Norrlänningarna ligger för tillfället precis under kvalstrecket på plats 14 med en poäng upp till Karlslund som just nu huserar på kvalstrecket. Det har alltså varit en poängsnål första halva av säsongen för laget. Tränare André Ghanbari guidar oss genom säsongen som har varit hittills.
– I grunden var vi väl tippade att hamna längre ner i tabellen och det är femte året i rad som vi efter våren är i botten men har alltid under hösten rätt ut situationen. Det som förvånade i år var att vi fick så bra start som vi gjorde, bästa hittills. Men det var i samband med att skadorna kom som problemen startade. Vi har aldrig haft så många överbelastningsskador tidigare år. Det tuffa matchandet och att åka buss genom hela Sverige gör att återhämtningen inte blir optimal. På grund av skador har dessutom spelare tvingats spela på ovana positioner, men sedan så ligger det slutgiltiga ansvaret hos mig som tränare. Alla beslut man tagit under denna tuffa period har inte alltid slagit väl ut, men vi känner att vi nu börjat hitta något som fungerar för oss.

161009 Team TGs tränare André Ghanbari under fotbollsmatchen i division 1 norra mellan Piteå och Team TG den 9 oktober 2016 i Piteå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / Cop 116

Istället för att älta det förgångna tittar Ghanbari framåt på möjligheterna och han menar att det i båda delarna av spelet, offensivt som defensivt, nu börjar se bättre och bättre ut.
– Vi har börjat hitta stabilitet i vårt försvarsspel igen, motståndarna får kämpa betydligt hårdare för att få stora ytor att anfalla på. Det är grunden till varför vi börjat hitta rätt igen. Anfallsspelet är också något som börjar falla på plats. När vi var i vår värsta period så var det inte många passningar som gick till rätt adress, nu har vi en struktur som gör oss svårare att pressa och det kommer göra oss betydligt jobbigare att möta.

Det första mötet mot Örebro Syrianska slutade 1-0 till örebroarna, det var fem omgångar sedan. Liksom Team TG har Örebro Syrianska varit inne i en svagare period där den senaste segern kom mot just norrlänningarna. Nu hoppas André Ghanbari förstås på tre poäng och han menar att det är ett Team TG med stärkt självförtroende som kliver ut på planen på söndag.
– Senaste matchen (mot Örebro Syrianska, reds. anm.) var väldigt jämn, vi ägde andra halvlek men lyckades inte få in bollen och förlorade tyvärr med 1-0 efter en fast situation i första halvlek. Nu vill vi istället äga boll direkt från start och styra matchen efter våra villkor. Vi har ett annat självförtroende och tro på oss själva nu än för några veckor sedan och det är grunden till att lyckas, avslutar Ghanbari.

Matchen spelas på söndag den 13 september klockan 13:00 och sänds på SportExpressen Play!