200829 Assyriska tränare Andreas Tegström under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Assyriska den 29 augusti 2020 i Landskrona. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / COP 115 / AB0004

Assyriska Turabdin IK – FC Linköping City

I den första av två matcher besegrades Assyriska Turabdin IK av FC Linköping City. Matchen slutade 2-0 efter mål av hemmalagets Dejan Polic och Lawson Sabah. Nu siktar Assyriska, som har varit på frammarsch, efter revansch när omgång 16 ska spelas till helgen.

Assyriska har sakta men säkert rört sig uppåt i tabellen under säsongens första hälft. Nu placerar man sig med 23 poäng på femte plats i tabellen. I de fem senaste matcherna har det blivit två vinster, två förluster och en oavgjort. Lagets tränare, Andreas Tegström, beskriver läget i laget.
– Läget hos oss i laget är bra. Vi har fått några skador och avstängningar de sista matcherna men så är det nog för de flesta lagen i serien i år. Med så tätt matchande blir slitagen större än under en vanlig säsong.

Laget har under sommaren förstärkt med ett flertal nyförvärv och om man nu ska haka på i toppstriden menar Tegström att just nyförvärven är en av nycklarna.
– Det som talar för oss är att vårt spel börjar sätta sig mer och mer och även våra nya spelare börjar förstå sin roll i den stora bilden. Det gör att vi börjar hitta igenom lagen och skapar tillräckligt med chanser för att vinna varje match.

En av lagets allra viktigaste spelare är Ettan södras skyttekung – Simon Karlsson Adjei. 14 mål har det blivit på lika många matcher. Karlsson Adjei beskrivs av sin tränare inte bara som en farlig målskytt utan också som en viktig kugge i gruppen.
– Simon är jätteviktig i vårt spel men också i vår grupp i stort. Han är en spelare som kan göra mål på de flesta sätt, i box, på djupledslöp och skott utifrån men är också bra på att sätta andra spelare i laget i position att göra mål.

Nu väntar returmatchen mot FC Linköping City i och med att serien vänder. Den första matchen slutade som sagt 2-0 till östgötarna men Assyriska-tränaren kände trots nederlaget att man skapade tillräckligt mycket för att vinna.
– Linköping är ett lag med väldigt många spetsspelare och det betyder att du hela tiden måste vara på tårna i försvarsspelet. När det är sagt så känner jag att vi har tillräckligt med chanser mot dem senast för att vinna matcher. Det blir en spännande returmatch!

Matchen spelas på söndag den 6 september klockan 15:00 och sänds på SportExpressen Play!

Karlslunds IF – IF Brommapojkarna

200816 Brommapojkarnas tränare Shaun Constable under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Brommapojkarna och Karlslund den 16 augusti 2020 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0004

Brommapojkarna jagar efter Vasalunds IF och IF Sylvia i toppstriden i Ettan norra. Senast körde man över tabelljumbon IFK Berga med hela 5-0. Nu väntar ytterligare en motståndare från bottenskiktet av tabellen – Karlslunds IF. 

Stockholmslaget var inför säsongen storfavoriter att ta hem Ettan norra. När halva säsongen är spelad ligger man på tredje plats med 31 poäng, fyra poäng efter tabellettan Vasalund från en annan del av stan. Lagets tränare, Shaun Constable, tycker att man hittills har gjort det bra men hävdar bestämt att man inte kan ta en enda poäng för givet.
– Det har varit tufft, men ska jag vara helt ärlig är jag inte förvånad över att det har varit tufft. Folk underskattar nivån i division 1 och jag antar att vi har gått från att vara en liten klubb i superettan till en stor klubb i division 1, Grimsta är väldigt trevligt att komma till och när motståndarna kommer hit vill alla slå oss, så varje match har varit tuff.
– Vi är nöjda med var vi ligger men vi får se hur det ser ut efter kommande femton omgångar. Det har varit en ögonöppnare för våra spelare som har kommit från högre divisioner, det är inte så enkelt att gå ut och dominera matcherna som man kanske tror och dessutom är lagen och coacherna, utan att vara respektlös, mycket bättre än vad vi först förväntade oss.

Constable fortsätter att beskriva hur jämna matcherna är och lyfter fram både den första matchen mot Karlslund (som man vann med 4-0) och förlusten mot IFK Haninge (2-0). 
– Vi vann mot Karlslund med 4-0 men det var 1-0 till ungefär 75:e minuten då de fick ett enormt läge att göra 1-1 och då hade matchen kunnat sluta totalt annorlunda. Mot IFK Haninge borta var vi det bättre laget men de (Haninge, reds. anm.) gav aldrig upp, de slutade aldrig att jaga oss och de gjorde två mål på kontring. Vi hade tre stora chanser men missade och vi förlorade matchen med 2-0. Så lätt är det att förlora matcher om man inte tar tillvara på chanserna. 

Nu har BP dock fått tillbaka en av sina galjonsfigurer i hemvändaren Philip Haglund, veteranen som varit runt i Europa och i flera allsvenska klubbar. Efter en skadefrånvaro är han till slut tillbaka och har hunnit med två inhopp och ett mål i de två senaste matcherna.
– För mig som coach innebär det att jag får fler frågor på genomgångarna, jag måste vara på tå med vad jag säger för annars så genomskådar han mig, säger Constable skämtsamt.
– Men han är en väldigt viktig spelare, han tar med sig erfarenhet och är en naturlig ledare. När han kom in mot Berga började han direkt skrika på sina medspelare och tog kontroll på planen. Han har haft en bra karriär och har ett bra inflytande på de yngre spelarna och är alltid beredd att med ett leende på läpparna ge ungdomarna goda råd. Det gäller för alla mina äldre spelare, Jesper, “Gurra”, de hjälper ungdomarna så jag är lyckligt lottad med en bra mix i laget.

200816 Karlslunds Sebastian Loyola Nydén och Salim Ali Mohammed deppar efter fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Brommapojkarna och Karlslund den 16 augusti 2020 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0004

Örebroarna Karlslunds IF står som sagt för motståndet i omgång 16 och trots en 4-0-seger i bagaget mot laget så är Constable väldigt tydlig både med att han inte tar någonting för givet och att han tycker att Karlslund är bättre än sin tabellplacering.
– Jag tycker att de är ett bra lag, de försöker spela fotboll och de kämpar hårt för att komma undan situationen de är i nu. Vi tar absolut inte den här matchen för givet och det är viktigt för oss att förstå att i dessa bortamatcher är det primärt kamp som gäller först, inte skicklighet med bollen. Vi måste vara organiserade och fokuserade, det finns inga enkla matcher i Ettan. 

Avslutningsvis passar BP:s tränare på att skicka en liten passning inifrån fotbollsverksamheten till alla som betraktar den utifrån och ställer särskilda förväntningar på lagen.
– Det är svårt att vinna en fotbollsmatch, det är ännu svårare att vinna tjugo matcher, att vinna en liga är nästan omöjligt. 

Matchen spelas den 6 september klockan 16:00 och sänds på SportExpressen Play!