200718 Torns spelare samlas inför fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Torn och Landskrona den 18 juli 2020 i Stångby. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0010

Vår vana trogen tittar vi inför omgång 14 som vanligt närmare på två matcher – IFK Haninge mot Vasalunds IF och Torns IF som möter Skövde AIK.

IFK Haninge – Vasalunds IF

I Ettan norra är det dags för ett riktigt hett Stockholmsderby. Det är de två målgladaste lagen i hela Ettan som möts när IFK Haninge välkomnar Vasalunds IF till Torvalla IP söder om stan. Här följer tränarnas tankar inför matchen!

IFK Haninge fortsätter att hänga på i toppstriden i Ettan norra. Nykomlingen som har överraskat samtliga har fortsatt starkt efter sommaruppehållet och vunnit tre av fyra matcher (förlorat en). Dessutom kan man stoltsera med ligans hittills effektivaste målskytt – Ashley Mark Coffey, 14 mål på 13 matcher!

Det är helt klart ett offensivt präglat IFK Haninge som har gått framåt i årets upplaga av Ettan norra och tränare Tino Katsoulakis lyfter också fram den offensiva tredjedelen i spelet som en av nyckelfaktorerna till framgången.
– En av de viktigaste delarna vi känner oss tillfreds med är vårt sätt att utnyttja planens offensiva tredjedel där vi jobbat noggrant med vårt sätt att avsluta anfallen med väl inövade avslutningsmetoder. Den defensiva positioneringen utifrån motståndarens organisation och spelsätt har också känts ganska bra då vi ofta kunnat stänga ner lagens anfallsspel på ett bra sätt.

För IFK Haninges del har det blivit 31 mål på 13 matcher. Att vara offensivt framåtlutade är man dock inte ensamma om, för det är just vad Vasalund är. På pappret ser denna match ut att bli ett riktigt målkalas men när vi frågar Katsoulakis verkar det som att det är vad man vill undvika.
– Vasalund är ett mycket bra lag och har en stor variation i det offensiva spelsättet som blir en stor utmaning för oss att stänga ner, samtidigt har de ett antal spelare med en stor portion av spetskvaliteter som krånglar till det ytterligare för motståndare. Det kommer bli en svår match för oss och för att vinna den så bör vi skapa en matchbild som är lite mer låst med få målchanser och rejält spel, vi vill inte ha en frejdig och fartfylld tillställning. Lyckas vi med det så finns det en god chans att kunna ta hem tre poäng, avslutar Katsoulakis.

Tino Katsoulakis, tränare IFK Haninge © Bildbyrån – 81979 –

Vasalunds IF då, jo, på 13 matcher har man gjort hela 39(!) mål och i skytteligan är det triss i rödsvarta spelare på plats 2-4 i form av Mai Traore (11 mål), Ekin Bulut (10 mål och dessutom klar för allsvenskan IK Sirius säsongen 2021) och Marko Nikolic (9 mål).

Efter sommaruppehållet har man fortsatt sin vana trogen med att vinna matcher då man, precis som IFK Haninge, vunnit tre av fyra matcher (kryssat en). Lagets tränare, “Dali” Savic, beskriver känslan i laget som fortsatt god.
– Känslan och målsättningen är som den har varit under hela tiden. Vi jobbar stenhårt varje dag och tror stenhårt på att vi ska vinna alla matcher vi ställer upp i. Tio av tolv poäng efter omstarten och seger i cupen visar att vi är i bra form.

Men det är någonting som är annorlunda i Vasalund efter sommaruppehållet jämfört med innan sommaruppehållet – antalet insläppta mål. Innan sommaruppehållet hade laget enbart släppt in sju mål på nio matcher. Efter sommaruppehållet har man släppt in sex mål på fyra matcher. Någonting som Savic inte är helt nöjd med.
– Vi vill göra många mål framåt och vår styrka ligger i det offensiva. Jag är missnöjd med att vi har släppt in dessa mål efter uppstarten, det är på tok för många. Vi har pratat om det och analyserat det med killarna, där vi har kommit överens om att nu är det stopp för att släppa in mål bakåt!

Inställningen att hålla tätt bakåt är någonting som Vasalund tar med sig med extra vaksamhet när man nu möter den målfarliga utmanaren IFK Haninge. Och precis som Tino Katsoulakis spår “Dali” Savic en matchbild där målkavalkaden uteblir.
– Haninge har gjort det kanonbra hittills så det blir en tuff match. Jag tror faktiskt att det blir målsnålt. Båda lagen kommer nog gå in med att inte släppa till något bakåt. Vi kommer att gå in för att vinna även denna match, det finns inget annat i våra tankar. Det kommer att krävas att alla våra spelare ligger på sitt max och gör dom det så har vi mer kvalité på alla positioner och det kommer att göra att vi går segrande ur denna match, avslutar Savic.

Matchen spelas på lördag den 29 augusti klockan 17:00 och sänds på SportExpressen Play!

Torns IF – Skövde AIK

Nedåt i landet och den södra serien tittar vi närmare på Torns IF – Skövde AIK. Skåningarna som fortfarande är med i toppen men som har haft svårt att ta den välbehövliga trepoängaren och västgötarna som har växlat upp under sommaren! Här följer tränarnas kommentarer.

På lördag tar sig Skövde AIK under Stefan Strinds ledning ned till Skåneland och närmare bestämt Stångby norr om Lund. Västgötarna inledde säsongen knapert men har under sommaren visat prov på styrka och börjat registrera vinster i protokollet. Fyra vinster på de fem senaste matcherna i Ettan, där den enda förlusten kom mot serieledande IFK Värnamo. Därtill har man släppt in noll mål i de fyra segermatcherna samtidigt som man gjort elva mål.
Nödvändiga resultaten för att undvika bottenträsket som man nu har lämnat.  

Nu känner Stefan Strind att det finns en god känsla och utveckling i truppen men att man inte vill betrakta inledningen som dålig.
– Inledningen vill jag nämna att den var inte svag utan vi hade kanske inte marginalerna på vår sida de tre första omgångarna. Vi har haft ledningen men tappat i slutet och det genererade i ett stukat självförtroende. Vinster där så hade det förmodligen sett lite annorlunda ut, men fotbollen är komplex. På detta så kom det några förluster men vi har känt att vi varit med i alla matcher och gjort goda prestationer förutom Linköping borta där vi var chanslösa. Men någonstans så har vi landat i att börja om från grunderna och jobbat målinriktat och nu hittat en bra balans i laget som gett oss vinster och ett annat självförtroende i truppen har vuxit fram.

När man tar sig an Torns IF har man helt klart vind i seglen medan skåningarna befinner sig i en period där resultaten inte riktigt är med dem, någonting som vi ska titta lite närmare på senare men som Stefan Strind tar upp när han bedömer motståndet och den kommande matchen.
– Jag vill inte säga att Torn har en lite svagare period utan det har även för dem handlat om marginaler. Vi kommer möta ett lag som är väldigt starka på sin hemmaarena där de under säsongen tagit starka vinster mot lag som hör hemma i toppen. De är obesegrade hemma och har bara en förlust i serien och släppt in väldigt lite mål. Torn är ett homogent lag som jobbar hårt kollektivt både i defensiven som offensivt. Det finns mycket kvalitet i laget och är inte förvånad att de är med i toppen. 
– Vi måste göra en väldigt bra prestation för att kunna skaka om Torn och det är det vi jobbar för. Formen och förutsättningarna är goda hos oss, avslutar Strind. 

200718 Torns tränare Richard Ringhov i samtal med media efter fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Torn och Landskrona den 18 juli 2020 i Stångby. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0010

Torns IF, på fjärde plats med 22 poäng, resultatrad 5-7-1. De oavgjorda matcherna sticker ut och speciellt under de fem senaste omgångarna då man kryssat fyra gånger och vunnit en match. Trots lagets benägenhet att kryssa menar Torns tränare Richard Ringhov att det ser stabilt ut.
– Det har inte börjat låsa sig på planen. Jag skulle vilja sammanfatta det med att vi är stabila. Vi har en förlust på 13 matcher och det tyder på att vi gör det bra. Dock behöver vi treor givetvis och det jobbar vi för. Jag tar hellre ett par oavgjorda än en förlust varannan vecka för en förlust är alltid svårare att hantera än ett oavgjort resultat. Men visst, det ger inte den poängskörden man vill ha med en massa oavgjorda. Tio insläppta mål bakom visar också på ett bra och stabilt försvarsspel.

Toppstriden i serien har utkristalliserat sig när snart hälften av matcherna är spelade. Torns IF har länge varit med i toppen och till en början skiljde det inte många poäng åt mellan laget. Nu skiljer det dock nio poäng mellan Torns IF på fjärde plats och IFK Värnamo på första plats. Ringhov vill däremot inte se det som att man har börjat halka efter utan betonar att 17 matcher kvar.
– Jag ser det inte som att vi halkar efter. 13 av 30 matcher är spelade och det är kanske just jämnheten som avgör i slutändan. Vi behöver skruva på detaljer i vårt anfallsspel för att få till det. 22 gjorda mål är rätt så OK ändå. Alla lag kommer in i perioder där det behövs lite mer och jag är övertygad om att vi kommer att lyfta ännu mer. Kanske behöver vi trycka på gasen ännu mer. Dock måste vi bli aningen hetare i straffområdet och få in mer folk där för trots allt är det oftast där målen kommer.

Inför matchen mot Skövde berättar Ringhov att man är ute efter västgötarnas svagheter men att det är bra lag man möter.
– Skövde har fått in några nya spelare och fått medvind och då kommer poängen som ett brev på posten. Dom var bra redan i fjol så det är ingen direkt överraskning. Det vi kommer att göra är att scouta vår motståndare i vanlig ordning och utefter deras svagheter i vanlig ordning försöka utnyttja dessa. Sedan som jag sa innan så har vi lite saker som vi måste rätta till i vårt anfallsspel.

Matchen spelas på lördag den 29 augusti klockan 15:00 och sänds på SportExpressen Play!