200715 Qvidings spelare samlas inför fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Qviding den 15 juli 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0009

Qviding FIF – Motala AIF FK

På lördag välkomnar Qviding FIF gästerna Motala AIF till Valhalla IP. En viktig match i bottenskiktet mellan två tabellgrannar. Här tar vi en närmare titt på lagens formkurva och läser vad tränarna har att säga inför matchen.

Motala AIF är liksom Qviding FIF nykomlingar för året. Just nu placerar man sig på plats nummer tretton i tabellen med lika många poäng. Laget klev in i sommaruppehållet med två raka vinster mot Lindome GIF och Lunds BK. När serien sedan drog igång igen har man kryssat två matcher mot Torns IF och Tvååkers IF och vunnit en match däremellan mot Oskarshamns AIK.

De senaste fem matcherna har alltså bjudit på goda resultat men Motalas tränare, Christer Persson, beskriver inledningen av säsongen som tuff.
– En tuff start på serien poängmässigt. Ineffektivitet offensivt och individuella misstag defensivt satte oss i svåra situationer. Med tiden har vi växt i serien och höjt vår lägstanivå. Spelmässigt har vi varit med i de flesta matcher med något undantag. Vi fortsätter att tro på vårt spel och jobbar hårt för att hela tiden komma bättre förberedda till nästa match, säger Persson till ettanfotboll.se.

När Motala spelar fotboll gör man det med en “ambition att vara spelförande med en tydlig riktning” och Persson förklarar hur han försöker få spelarna att på planen hamna i situationer där de bäst utnyttjar sina egenskaper. I vintras presenterades Persson och Motala i ettanfotboll.ses artikelserie “Nykomlingskollen”, där beskrev Persson sitt lag som ett traditionellt kontringslag samtidigt som man ville utvecklas i andra delar av spelet. Vi frågar tränaren hur han anser att det har gått under året hittills.
– Känslan är att vi börjar bli skickligare på att möta ett lägre försvarsspel. Spelarna försöker vara tålmodiga och metodiska i vårt anfallsspel och det börjar synas även i matcherna hur vi skapar våra målchanser. Kan vi utveckla och lägga till styrkor i vårt spel så kommer chanserna till att vinna fler matcher öka. Kontring och djupledsspelet vet vi om är en styrka hos oss och det ska vi självklart försöka förstärka ytterligare.

Motala AIF FKs tränare Christer Persson. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Nu väntar Qviding på lördag och med tanke på den betydelse tre poäng har för just dessa två lag kan vi nog alla vänta oss en tuff match. Persson hoppas att laget orkar bygga vidare på den positiva trend som man har uppvisat under de senaste fem omgångarna.
– Vi är inne i en bra trend och jag tror och hoppas att vi bygger vidare på det. Vi har spelat tuffa och jämna matcher hittills och morgondagens match mot Qviding blir inget undantag. Spelarna vet nu vad som krävs på den här nivån och måste fortsätta vara ödmjuka inför varje match. Vi möter ett hårt jobbande lag där vi måste matcha deras löpvilja och duellspel. Gör vi det har vi alla möjligheter att få med oss ett bra resultat.  

För Qvidings del har de fem senaste matcherna bjudit på blandade resultat. Vinster mot FC Trollhättan och Eskilsminne IF har varvats med förluster mot Landskrona BoIS, IFK Värnamo och Utsiktens BK. Laget ligger direkt under Motala AIF på plats nummer fjorton med tolv poäng.

När vi senaste talade med lagets tränare, Henrik Fridolvsson, var det inför matchen mot Eskilsminne IF och han betonade då utvecklingspotentialen hos det väldigt unga laget som utgör Qviding FIF. Och just utvecklingspotentialen är någonting som Fridolvsson lägger stor tillit till när han får frågan om hur processen går.
– Vi arbetar på! Gruppen och spelarna tar ständigt kliv i rätt riktning. Fortsätter vi att utvecklas och är mentalt med i så är chanserna goda, givetvis är vi medvetna om att det kommer vara stenhård kamp tills sista omgången. 

Och nu närmar sig två tuffa matcher för Qviding, dels mot Motala men även omgången efter då man möter Oskarshamns AIK som ligger två placeringar ovanför. Två vinster i dessa matcher skulle innebära en viss arbetsro ovanför kvalstrecket. Fridolvsson erkänner matchernas betydelse men ser istället hellre till det långsiktiga perspektivet på bottenstriden.
– Visst, det är viktiga matcher men samtidigt är det 16 omgångar kvar efter dom matcherna. Det är viktigt att vi presterar en hög prestation hela vägen till slutet av november. Det kommer att vara avgörande i slutändan.

Som vanligt vill vi också veta hur Qviding ska ta sig an motståndet på lördag och hur de vinner matchen. För Fridolvsson finns det ett simpelt svar.
– Det är ett bra lag, alla lag i den här serien är tuffa att möta. Hur vi vinner matchen? Gör mer mål än dom, exakt hur det går till får ni förhoppningsvis se på lördag.

Matchen spelas på lördag den 22 augusti klockan 12:30 och sänds på SportExpressen Play!

IF Sylvia – Sollentuna FK

IF Sylvia var länge serieledare i Ettan norra. Nu har Vasalunds IF snuvat östgötarna på förstaplatsen och istället får man jaga stockholmarna. Till helgen är det dags att ta sig an ett annat formstarkt gäng från huvudstaden – Sollentuna FK.

Sollentuna FK har gått starkt fram under sommaren och har på de senaste fem matcherna vunnit fyra och kryssat en. Detta har fått laget att klättra i tabellen till plats nummer fem på 21 poäng. Christer Mattiasson, tränare i Sollentuna, gläds åt resultaten men lyfter samtidigt ett varningens finger.
– Självklart är det mesta positivt nu. Vi vinner matcher som är jämna, vi vinner en del rätt klart också. Det enda vi inte får göra nu är att känna oss nöjda för då kommer det snart fler förluster än vinster.

Vi frågar Mattiasson om det finns särskilda moment bakom vinsterna, sådant som man kanske har tränat extra på för att nå resultaten som man har gjort.
– Ja, omställningarna har vi jobbat en del med samt att bli mycket rakare i vårt spel då vi har mycket fart i våra kanter och forwards.

När det så blir dags att ta sig an Sylvia lyfter Sollentunas tränare fram tre punkter som blir viktiga för att kunna nå segern.
– Självklart blir det en tuff match där vi måste få stopp på deras fart i anfallsspelet samt ta bort Söderberg så mycket det går för han står för mycket saker. Det sista vi måste ha med oss är fullt fokus i 90 minuter, avslutar Mattiasson.

IF Sylvia gick som tåget hela den första tredjedelen av säsongen med sju vinster och två oavgjorda men när man kom tillbaka efter sommaruppehållet åkte man på sitt första nederlag mot IFK Haninge i en match som slutade 2-1. Därefter kryssade man mot Örebro Syrianska IF innan man återigen tog sig upp på segerhästen mot IK Frej Täby. Ojämnheten, eller resultaten, är dock ingenting som påverkar Rickard Johansson och hans lag.
– Först och främst är det inte så vi ser på det, att vi studsar upp på vinnarspåret igen. Vi vill inte jaga resultat. Varje match lever sitt egna liv och med helt olika förutsättningar. Mot Haninge gör vi en bra match och förtjänade mer med Haninge var riktigt kliniska framåt. Mot Örebro missade vi straff efter åtta minuter och den torra och ojämna naturgräsmattan gynnade inte direkt vårt spel så det var två helt olika matcher. Mot Frej hade vi stora problem första 20-25 minuterna innan vi fick bättre kontroll och kunde fokusera mer på vårt omställningsspel vilket passade just den matchbilden. 

200621 Jubel och Depp efter mål 1-0 av Sylvias Robin Frej på övertid av Sylvias Robin Frej under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Sylvia och Karlslund den 21 juni 2020 i Norrköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0007

Johansson har i tidigare intervjuer betonat lagets prestationer framför just resultaten och lagets framgångsrika prestationer är det många som tillskriver lagets träningskultur. Sylvia har under säsongen valt att träna hårt med hög belastning, någonting som helt klart ser ut att ha gett utdelning i år. Men finns det risk för att laget blir övertränade, eller att resultaten direkt efter uppehållet var en konsekvens av överbelastning? Tränare Johansson menar att så inte är fallet utan att man kör på som vanligt.
– Nej, vi har tränat på lika tufft som tidigare, självklart blir det inte lika många träningar i och med att vi spelar så många matcher men vi försöker ändå ha en hög belastning på våra träningspass men kanske korta ner tiden, vi roterar också startelvan från match till match, vi vill försöka bedriva träningar med högt tempo och kvalitet varje pass och det är något som spelarna också vant sig vid. Just nu har vi bara en frånvarande spelare, annars är truppen intakt. 

Precis som sin kollega Mattiasson får Johansson möjligheten att uttala sig om motståndet och precis som sin motpart spår han en tuff match.
– Sollentuna har en riktigt fin form och det var ett tag sedan de förlorade en match. Förra året slutade med 0-6 på bortaplan och 1-1 hemma med väldigt mycket flyt så vi vet att matcherna mot Sollentuna blir väldigt svåra. De har en offensiv spets framåt som vi måste hålla koll på. De har dock bara vunnit en match på bortaplan och de har tagit de flesta segrarna hemma på sitt naturgräs men det är ett riktigt svårslaget lag så det kommer bli en tuff match, avslutar Johansson.

Matchen spelas på lördag den 22 augusti klockan 17:00 och matcher ser du på SportExpressen Play!