Under onsdagen spelas omgång 11 av Ettan. Tillsammans med Ettanexperten Pontus Andersson tittar vi närmare på två av matcherna: IFK Haninge – IK Frej i  Ettan norra och Skövde AIK – IFK Värnamo i Ettan södra!

IFK Haninge – IK Frej
I den norra serien är det två nykomlingar som möts och gör upp. IFK Haninge från södra Stockholm mot IK Frej från norra Stockholm och slaget står på IFK Haninges hemmaplan Torvalla IP söder om stan.
Hemmalaget, som är nykomling från division 2, har gått mycket starkt och överraskat samtliga med sina fina resultat. Laget ligger fyra i tabellen på 20 poäng och senast besegrade man då serieledande IF Sylvia med 2-1 (som då inte hade förlorat en enda match).
– IFK Haninge har gått som tåget under de här tio matcherna och de har visat match efter match att de ska vara med där uppe och slåss bland BP, Sylvia och Vasalund, det har de visat rent spelmässigt, säger Pontus Andersson.
– Segern de tog över Sylvia är väldigt imponerande och Ashley Mark Coffey fortsätter producera mål, hans 1-0-mål var fantastiskt fint, vilka spetsegenskaper han sitter på. Överlag har de visat att de är med där uppe och förtjänar att ligga där de ligger.

Motståndarna, IK Frej, blev under fjolåret nedflyttade från superettan till Ettan norra. Hittills har man haft det ganska tufft och laget placerar sig på nionde plats i tabellen med 14 poäng. Pontus Andersson ser dock en ljusning efter fina prestationer mot Nyköpings BIS (5-3) och Örebro Syrianska IF (4-0).
– IK Frej har börjat växa in i Ettankostymen och tar för sig lite mer, de såg riktigt bra ut mot Örebro Syrianska senast. Rent spelmässigt är de bättre än tabellplaceringen och de har fortfarande chansen att klättra under hösten, de såg väldigt bra ut framåt senast där Albin Mörfelt var riktigt bra. 
– I matchen mot Haninge kommer de troligtvis sakna Leon Hien som klev ut skadad, det blir spännande att se vem som ersätter honom av Olle Edlund eller Emil Roback. Olle gjorde två mål senast på inhopp.

Andersson tror på en öppen, målglad matchbild där det är två offensivt präglade lag som möts och där båda har spelarna som krävs för att spela offensiv fotboll och han tippar slutresultatet till 3-2 till Haninge.
– Frej har sett väldigt bra ut framåt men måste klara av att stänga bakåt när de möter Coffey och Cosic, om de minimerar deras hot framåt och stänger igen har de mycket vunnet. För Frejs del handlar det om att fortsätta på den inslagna vägen som de gjorde de senaste matcherna, när de får omställningarna har de chansen att göra målen, så fort de får omställningarna är de farliga, snabba och kreativa. Haninge får se upp med att inte tappa boll vid fel tillfällen!

Matchen spelas på onsdag den 12 augusti klockan 20:00 och matchen sänds på SportExpressen Play.

Skövde AIK – IFK Värnamo
I den södra serien tittar vi lite närmare på mötet mellan Skövde AIK och IFK Värnamo. Båda lagen kommer senast från vinster och för Värnamos del tog det vid där det slutade innan uppehållet, menar Ettanexperten Pontus Andersson.
– Värnamo började där de slutade med att vinna mot Qviding. Man har nu fyra raka segrar så nu gäller det för toppkonkurrenterna att haka på. För Värnamos del är det väldigt många spelare som bidrar framåt offensivt men också bakåt och ska man lyfta två spelare är det Michael Kargbo och Johan Lassgård. 

IFK Värnamo är bäst i ligan med att inte släppa in mål, det har hittills blivit så få som fem insläppta. Och man leder stadigt i Ettan södra med 24 poäng mot tabelltvåan Utsiktens BK som har 19 poäng. 

200627 Värnamos Michael Kargbo jublar med lagkamrater efter 1-2 under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Värnamo den 27 juni 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0006

Skövde AIK har däremot haft en tuffare inledning på säsongen och man placerar sig på tolfte plats i tabellen med elva poäng – två poäng ovanför kvalstrecket men tre poäng från närmsta lag ovanför. För Skövdes del tror Pontus Andersson att de nu har börjat komma igång efter några fina prestationer i de senaste matcherna.
– De har börjat komma igång efter en halvkämpig start på säsongen, de har två raka vinster inför matchen mot Värnamo. De har fått in två nyförvärv i form av Yonakhir och Mushin och det är två offensiva och duktiga spelare som de har fått in och som kommer att lyfta dem offensivt under hösten. Amar Mushin visade framfötterna för Utsikten förra säsongen innan han gick till Jönköpings Södra. Det är två bra spelare.
– Nu har Skövde möjligheten att börja klättra framåt i tabellen men matchen mot Värnamo blir tuff men samtidigt en värdemätare för att visa att man hör hemma på den övre halvan i tabellen, de har det inom räckhåll.

Andersson tror att segern i matchen mellan Skövde och Värnamo går till gästerna.
– Jag tror att IFK Värnamo drar det längsta strået i slutändan. Skövde kommer att vara kompakta och satsa på kontringar medan Värnamo styr matchen, men de får nog kämpa för det. Resultat 2-0 till Värnamo, de har visat att de ska vara i toppen i år och det gäller för de andra att hänga på.

Matchen spelas på onsdag den 12 augusti klockan 19:00 och matchen sänds på SportExpressen Play!