200201 Lindomes tränare Johan Mattsson under träningsmatchen i fotboll mellan Lindome och GAIS den 1 februari 2020 i Göteborg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / Kod KA / Cop 147

Till helgen drar Ettan återigen igång efter sommaruppehållet. Vi ska inför omgång 10 titta närmare på två matcher: IFK Luleå mot Sandvikens IF i Ettan norra och Lindome GIF mot Utsiktens BK i Ettan södra. Här följer tränarnas kommentarer!

Under den inledande tredjedelen av säsongen spelade Lindome GIF verkligen på vinst eller förlust. Laget har fem vinster och fyra förluster på nio matcher. Resultatraden är tillräckligt stark för att laget ska placera sig på sjunde plats i tabellen med 15 poäng. Noterbart från den första tredjedelen är lagets överkörning av Oskarshamns AIK när man vann matchen med hela 7-1. Man gick in i uppehållet med en seger mot nykomlingen FK Karlskrona, 2-0 slutade den matchen.

Lindomes tränare, Johan Mattsson, berättar vad som hänt sedan den senaste matchen.
– Sedan matchen mot Karlskrona har vi haft ledigt tio dagar och efter det varit igång och tränat. Det har sett fortsatt bra ut och bortsett från de två långtidsskador som vi har i truppen sedan tidigare så har samtliga spelare tränat. 

Utsiktens BK står nu som motståndare och göteborgarna placerar sig fem platser ovanför Lindome i tabellen – men bara tre poäng skiljer lagen åt. En trepoängare skulle således innebära ett bra skjut upp i tabellen för Lindome och ett gott häng på toppen. Men Mattsson ser inte den kommande matchen som avgörande på något vis.
– Vi är väl medvetna om att det är en lång serie, inte minst i år. Det innebär att det gäller att prestera över tid och resultatet i någon enstaka match kommer inte att vara avgörande för utfallet efter 30 omgångar. Med det sagt så ser vi verkligen fram emot att möta Utsikten och oavsett resultaten i den matchen så kommer vi ha goda förutsättningar att vara med högt upp i tabellen under hösten.

Vad kan du säga om Utsikten och hur säkrar ni segern på fredag?
– Utsikten är ett välorganiserat lag med stor individuell kvalitet hos många spelare. Nyckeln till seger för oss, som i alla matcher, är att vi som lag och grupp tillsammans kommer upp i en hög nivå vad det gäller vår prestation och det vi vill vara bra på som fotbollslag, avslutar Mattsson.

Utsiktens BK har stått för en stark inledning på säsongen när man efter den första tredjedelen av säsongen placerar sig på kvalstrecket till superettan, tre poäng under serieledande IFK Värnamo och ett mål(!) ovanför Landskrona BoIS på tredje plats. Lagets tre senaste matcher består av två vinster, mot FC Trollhättan (2-0) och FC Linköping City (2-1), samt en förlust, mot Torns IF (4-0). 

Lagets tränare, Bosko Orovic, beskriver hur avslutningen av “vårsäsongen” kändes och hur sommaruppehållet har sett ut.
– Det var givetvis skönt att avsluta första delen med en seger, alla segrar är dock sköna, säger Orovic och fortsätter:
– Med tanke på hur hårt matchande som väntar så tog vi nio dagar ledigt och sedan hållit igång efter det. Vi måste försöka minska misstagen, billiga mål, vi har släppt in alldeles för mycket billiga mål och har snackat och tränat samt gått igenom videoanalyser av våra vårmatcher för att förbättra den delen. Det ska bli otroligt kul att köra igång igen med matcherna och vet att det kommer att bli en otroligt tuff höst som väntar.

Utsiktens tränare Bosko Orovic. Foto: Nicklas Elmrin / Bildbyrån / Cop 206

Liksom Lindomes Johan Mattsson får Orovic frågan om hur han ser motståndet och hur hans lag ska gå vinnande ur striden.
– Vi kommer att möta ett väldigt tydligt spelande Lindome som står för en skön fotboll med mycket possession. Det är ett lag som kan slå vilket lag som helst när de får spelet dit de vill. Jag tror att vi har lösningen för att slå dem men det är inget jag går ut med innan match utan håller det inom vår grupp. För att vinna matchen krävs det att vi följer vår matchplan till fullo och förbereder oss på att det kommer krävas mycket hårt arbete.

Matchen spelas på fredag den 7 augusti kl. 19:00 och matchen sänds på SportExpressen Play!

IFK Luleå – Sandvikens IF

Vi lyfter blicken norrut, så långt vi kan komma i Ettan norra, nämligen till Luleå! Där spelas under söndagen matchen mellan IFK Luleå och Sandvikens IF. 

Nykomlingen IFK Luleå har stått för en ömsom bra, ömsom svag säsongsinledning som i ljuset av poängskörden får betraktas som godkänd. På nio matcher har det blivit fyra segrar och fem förluster, tillräckligt mycket för att placera sig på nionde plats i tabellen på tolv poäng. Ettan norra är dock en “tight” liga just nu och inom spannet av elva till 15 poäng ligger hela nio lag! En trepoängare för Luleå skulle således betyda mycket.
Men hur ser lagets tränare, Tomas Eriksson, på säsongen hittills?
– Efter en bedrövlig start har vi vunnit fyra raka matcher vilket visar på vilken stark grupp vi har. Vi visste att steget mellan division 2 och 1 är stort och föreningen har verkligen i teorin gett oss de förutsättningar vi behövde för att förbereda oss på bästa sätt med exempelvis två träningsmatcher i Stockholm inför seriestarten. Sen kom coronan vilket ställde till det för oss.
– Jag är nöjd med hur gruppen har hanterat motgångarna inledningsvis och jag är säker på att vi har tagit stora steg både fotbollsmässigt och mentalt inför hösten. Sammanfattningsvis känns det OK med tolv poäng hittills samtidigt som hela gruppen känner att vi har mer att ge under hösten.

I fotbollens värld kan sommaruppehållet ibland ge utrymme till en renovering eller pånyttfödelse av ett lag. Uppehållet ger en chans till andrum och erbjuder lagen ett tillfälle att rätta till det som under våren blivit fel. Exempel på lag som kommer ut starkare än innan har vi sett hur många gånger som helst. Så hur har uppehållet hjälpt IFK Luleå?
– Vi har kommit igång och känner oss numera som ett Ettanlag. Vi går in i hösten med bra självförtroende samtidigt som vi är ödmjuka inför varje match och försöker påminna varandra om de saker som har gjort oss framgångsrika på sista tiden. Vi känner fortfarande att vi inte har nått vår fulla potential och vi går in i hösten med en hunger om att fortsätta utvecklas och vinna fotbollsmatcher.

Nu möter man Sandvikens IF som leds av den rutinerade Pelle Olsson och som jagar för att vara med i toppstriden. Enbart tre poäng skiljer lagen åt, så liksom matchen i Ettan södra mellan Lindome och Utsikten kan en trepoängare för Luleå förändra mycket.
– Sandviken är ett erfaret och organiserat lag som jag har tippat topp två i tabellen. De har två tunga forwards som vi måste se upp med. Kan vi fortsätta med vår disciplin i försvarsspelet och fortsätta utveckla spelet med boll har vi en bra chans att vinna. Vi känner att vi har tagit stora steg efter starten av säsongen och gör vi det vi ska har vi bra chans mot alla lag. Det gäller att individerna fortsätter att kliva fram och ta ansvar. Jag tror inte att något lag ser fram emot att åka till Luleå och det ska vi använda oss av, avslutar Eriksson.

Sandvikens tränare Pelle Olsson. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

I den första tredjedelens avslutande omgång föll Sandviken i toppmötet mot serieledande IF Sylvia, 2-1 slutade den matchen. Pelle Olsson ger dock inget sken av att hänga läpp när han får frågan om hur det påverkade laget att gå in i uppehållet med en förlust på hemmaplan.
– Vi siktar på att vara med i toppstriden i slutet av serien. Vi har kunnat ha några fler poäng så här långt men serien kommer att avgöras efter uppehållet och inte före.

Liksom övriga lag har Sandvikens spelare fått åtnjuta en kortare ledighet under uppehållet men man har också hunnit med två matcher, en träningsmatch och en match i svenska cupens kvalspel.
– Vi tog sju dagars ledigt från kollektiv träning, sedan har vi tränat på som vanligt och spelat två matcher. Träningsmatch mot Fagersta Södra (6-1) och mot Kvarnsveden i Svenska cupens första omgång, seger 3-0. Vi har som alltid jobbat med helheten i vårt spel.

Precis som Tomas Eriksson lyfter Pelle Olsson fram Luleås fyra raka segrar när han ombeds dela med sig av sina tankar om motståndet.
– Luleå har fyra raka segrar så de spelar säkert vidare efter den modell de vunnit de matcherna. Kompakt och lågt 4-4-2 i försvar och ett metodiskt anfallsspel där man spelar ganska varierat. Vi är inställda på en tuff match, avslutar Olsson.

Matchen spelas på söndag den 9 augusti kl. 15:30 och matchen ser du på SportExpressen Play.