210425 Karlstads tränare Konstantinos Panagopoulos deppar under fotbollsmatchen i Division 1 norra mellan Karlstad och Örebro Syrianska den 25 april 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0066

Ettanveckan är här. Från 29 maj till 6 juni spelas matcher varje dag i Ettan. Det bjuds på derbyn, intressanta och heta möten från hela landetLuleå i norr till Österlen i söder. Här är dagens matcher som spelas.

Alla matcher sänds på SportExpressen Play.


IFK Luleå – IF Karlstad Fotboll
IFK Luleå ligger på plats 13 i tabellen med sina åtta poäng och hittills har man endast mäktat med två vinster. Det är dock många lag som ligger inom räckhåll för norrlänningarna och en seger mot IF Karlstad skulle kunna innebära ett nödvändigt lyft i tabellen. Formen ser dock svag ut för Luleå som på de senaste fem har kryssat två och förlorat tre. Karlstad har, jämfört med fjolårets inledning, startat starkt. Kanske beror det på att tränaren, Konstantinos Panagopoulos har fått en hel vinter och försäsong med laget. Värmlänningarna ligger på plats sex i tabellen med tolv poäng.

Noterbar data från Playmaker.AI: IFK Luleå får se upp för Oskar Alvers i IFK Karlstad. Vänsterteknikern har gjort tre mål på senaste två matcherna. Alvers är dessutom tredje bästa spelaren med flest lyckade dribblingar (4,21 i genomsnitt) i Ettan Norra. Mittbacken och lagkaptenen i IFK Luleå, William Olausson, är deras målfarligaste spelare. Lagkaptenen har även bäst xG (0,29) bland försvarsspelarna i Ettan.

Läs mer inför matchen:
– Införrapport från IFK Luleå och IF Karlstad.

Se matchen på SportExpressen Play.

Dalkurd FF – IFK Haninge
Fjolårets raket, IFK Haninge, har haft en kämpig inledning på säsongen 2021. Laget har bland annat förlorat målkungen Ashley Mark Coffey – Ettans främste målskytt någonsin. Vi hittar Haninge på fjortonde plats i tabellen med åtta poäng. Om stockholmarna vill slippa en tuff höstsäsong med nedflyttningshot är det dags att börja plocka trepoängare. Motståndarna Dalkurd sitter i en betydlig mer bekväm sits. Med sina 15 poäng ligger man trea i tabellen och även om inledningen på säsongen har blandat och gett har man stabiliserat sig. Vill Dalkurd på riktigt vara med och konkurrera om en kvalificering till Superettan behöver man täta till bakåt. Jämfört med toppkonkurrenterna Sandviken och Brommapojkarna har man tio måls sämre målskillnad.

Noterbar data från Playmaker.AI: Dalkurd FF har mest bollinnehav (58,5 i genomsnitt) och slår flest passningar (630 i genomsnitt per match) av alla lag i Ettan Norra. IFK Haninge har inte fått målskyttet att lossna. Det är bara en tidsfråga innan Kristijan Cosic, som har ett högt xG (0,85), kommer igång.

Se matchen på SportExpressen Play.


IF Brommapojkarna – Täby FK
Christer Mattiasson tog över BP efter att engelsmannen Shaun Constable fick lämna efter att man i fjol förlorade kvalet till superettan. Tränarbytet verkar ha gett effekt på målgörandet där BP under försäsongen fullkomligt spottade in mål, en trend man tagit med sig in i tävlingssäsongen då man just nu har gjort flest mål i Ettan norra – 18 (2,25 per match). Täby FK ligger näst sist i tabellen med sina sex poäng och nu har man en tuff uppgift framför sig. Med tre raka förluster i ryggen är det inte mycket som säger att man ska bli första laget att besegra Brommapojkarna i år. Täbys målproduktion framåt är det dock inte fel på (14 gjorda mål). Lyckas man bara täppa till bakåt (15 insläppta hittills) kanske man har chansen att skrälla mot topptippade BP.

Noterbar data från Playmaker.AI: Vänsterkanten är farlig i IF Brommapojkarna. Marijan Cosic och Oscar Krusnell har bidragit med många mål (sex mål från Cosic) och assist (åtta tillsammans) från kanten. Där får IFK Haninge se upp. Kanske kan högerbacken Dragan Kabic – som har 78 tacklingsprocent, näst mest i laget – sätta stopp för deras framfart.

Läs mer inför matchen:
– Införrapport från IF Brommapojkarna och Täby FK

Se matchen på SportExpressen Play.