Favoriten för att ta hem Ettan södra i år, Landskrona BoIS, har inlett bra. Lunds BK har inlett snäppet vassare. Nu möts skåningarna i en stekhet och betydelsefull duell.

På fjärde plats i tabellen, med tio poäng, hittar vi Landskrona BoIS. Laget som var så nära att via kval avancera till superettan under fjolåret. Östers IF var dock lite för starka i den andra kvalmatchen och BoIS fick tillbringa ännu ett år i Ettan södra. 
Och man har klivit in i årets säsong som favoriter att vinna serien. Billy Magnusson, tränare i Landskrona BoIS, menar att favoritskapet stärker laget.
– Eftersom vi slutade tvåa 2019 och har kvar en nästan identisk trupp så tycker jag det vore konstigt om vi siktade på att bli sämre säsongen efter. Dock skall man vara medveten om att vi hade 16 nya spelare inför 2019, varav majoriteten kom från division 2 och 3 eller våra ungdomslag, och de spelare vi tappat inför säsongen har vi ersatt med bland annat Nicklas Nielsen från Svalövs BK i division 5.
– Så vi är inte favoriter utifrån att vi värvat namnkunnigt och dyrt. Så enda anledningen till att vi är tippade att vinna serien är utifrån vår prestation och utveckling 2019, så det är inget som stressar oss utan tvärtom gör det oss stolta och det stärker oss.

200617 Landskronas tränare Billy Magnusson under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Eskilsminne den 17 juni 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0003

Inledningsvis har BoIS vunnit mot Skövde AIK, Eskilsminne IF och FK Karlskrona. Man har kryssat mot Oskarshamns AIK och förlorat mot IFK Värnamo. Om lagets insatser hittills säger Magnusson följande:
– Om vi bortser från 30 minuter hemma mot ett bra Värnamo, där vi tyvärr tappade intensitet och tummade på våra principer känner vi oss ganska nöjda med övriga matcher och prestationer. 

Och när man nu ställs mot Lunds BK lyfter Magnusson fram intensitet och tro som två nyckelfaktorer för att gå segrande ur matchen.
– Vi möter ett välorganiserat och hårt arbetande Lund som leder serien välförtjänt efter de fem första omgångarna. Givetvis har vi en plan för hur vi skall göra en bra prestation för att vinna matchen. För oss handlar det mycket om att vara intensiva och tro på vår spelidé, avslutar Magnusson. 

Inför säsongen tippades Lunds BK i den nedre halvan av tabellen. Nu leder man Ettan södra med tolv poäng (bättre målskillnad än Värnamo). Lagets tränare, Anders Grimberg, tycker att man har lyckats in en bra form och tillskriver lagets bredd och kvalitet som orsak till framgången.
– Visst har vi lyckats få in en bra form med framflyttat datum för start men detta var alldeles nytt för oss, vi fick köra på magkänsla hur vi skulle lägga upp träningsperioden. Vi har en jämn och bred trupp med 23 spelare sammanlagt. Konkurrensen är väldigt god och de senaste veckorna har vi vilat några men har då ersatt med några som axlar samma prestation. Poängmässigt är det såklart väldigt bra men våra prestationer på 90 minuter kan bli betydligt bättre, men det känns bara positivt. 

200621 Lunds tränare Anders Grimberg jublar efter fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Lunds BK och Linköping City den 21 juni 2020 i Lund. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0004

Att “Krubban” nu är med i toppen och slåss är för många överraskande och Grimberg vill inte dra på allt för stora växlar men menar samtidigt att laget är mycket bättre än vad många har tippat.
– Nu har vi endast spelat fem omgångar, kom tillbaka om ytterligare fem omgångar så om vi då ligger i närheten av samma poängskörd och att vi har höjt vår prestation så kan vi med säkerhet säga att detta kommer bli en god säsong! Att vi är bättre än vad andra har gissat sig till är säkert. 

Och om det är de kommande fem omgångarna som kommer avgöra lagets vara eller icke vara i årets toppstrid av Ettan södra, ja då inleder man med ett riktigt elddop.
– Bortamatchen mot BoIS är en av de svåraste. Vi har stor respekt för Landskrona men vi är inte rädda! Vi har en stor tro på oss själva och ska med pondus ta oss an matchen, avslutar Grimberg. 

Matchen spelas på söndag, 5 juli, klockan 15:00 och matchen sänds på Sportexpressen Play.