Vinnaren av Åtvidabergs FF och Västra Frölunda tar klivet upp i Ettan. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102

Det var sex lag. Nu är bara två lag kvar. Åtvidabergs FF och Västra Frölunda IF gör upp i ett dubbelmöte, där vinnaren tar steget upp i Ettan.

En speciell säsongen lider mot sitt slut. Till skillnad från Allsvenskan, Superettan och Ettan spelade division två-serierna en enkelserie med 13 omgångar. Serievinnarna tog steget upp i Ettan medan tvåorna fick kvalspela mot varandra i ett kvalgruppspel. Vinnarna därifrån var Åtvidabergs FF och Västra Frölunda IF.

”Förtjänar att vara här”

Åtvidabergs FF hade en halvkämpig säsongsinledning i Södra Svealand, med förluster mot topplagen Assyriska FF och BK Forward, innan de fick igång maskineriet.

– Vi skapade mycket mot Assyriska och Forward men fick inte in bollarna. Sedan träffade vi rätt, säger Åtvidabergstränaren Jesper Ny.

Årets upplaga av Åtvidabergs FF är ungt med endast några spelare över 22 år. Under säsongen har de växt och blivit bättre.

– För varje match som vi har spelat har vi fått erfarenhet. Både som lag och individ, vilket ger effekt när man spelar matcher, säger Jesper Ny.

Trots rådande situationen är Åtvidabergstränaren nöjd över hur spelarna har tacklat situationen.

– Vi har pratat i laget om att situationen är speciell, men vi måste fokusera på här och nu – och på nästa aktion, säger han.

Med seriespelet avslutat, där Åtvidabergs FF slutade på andraplats bakom Assyriska FF, väntade Boden BK och Skiljebo SK i kvalgruppspelet. Åtvidabergs FF vann med 3-0 och 3-1.

– Skiljebo spelade bra fotboll men vi släppte inte till några stora målchanser. Vi skapade bra målchanser i offensiven, säger Jesper Ny och fortsätter:

– Det var enorma spänningsnivåer i mötet med Boden men vi gjorde säsongens bästa match, vilket är oerhört starkt med tanke på spänningsnivån.

Kvalgruppspelet är avklarat. Nu väntar Västra Frölunda IF i ett dubbelmöte, där vinnaren tar steget upp i Ettan.

– Vi har gjort en bra säsong och förtjänar att vara här. Vi är topp sju eller åtta av 84 division två-lag. Vi har gjort saker bra men vi ska fortsätta med det och göra ännu bättre mot Frölunda, säger Ny.

Åtvidabergs FF var nyligen högre upp i seriesystemet men åkte ur Ettan under förra säsongen. Ett avancemang skulle betyda mycket.

– Det skulle betyda mycket för Åtvidaberg som ort och förening att ta klivet till division ett. Orten andas fotbollen, säger han.

”Väldigt inspirerade”

Som nykomling i division två slutade Västra Frölunda IF på andraplats i Västra Götaland. En imponerande prestation som nykomling.

– Det har känts bra under hela året. Vi åkte på en rejäl snytning i premiären mot Ängelholm, men efter den matchen har vi varit bättre laget i alla matcher. Vi har spelat väldigt bra, säger Frölundatränaren Adam Ekblad.

På försäsongen fanns tecken att Västra Frölunda IF hade något på gång.

– Vi mötte Utsikten på försäsongen och vi stod upp helt okej då. Vi har många bra spelare och en stomme från när vi vann division tre som spetsats ytterligare, säger Ekblad.

En bidragande sak till framfarten har varit offensiven. Det har hittills blivit 36 mål på femton matcher inklusive kvalgruppsmatcherna.

– Vi har många offensiva och skickliga spelare – och har en klar och tydlig bild vad vi vill i offensiven, säger han.

Efter seriespelet väntade Dalstorps IF och IK Oddevold i kvalgruppspelet. Västra Frölunda IF besegrade Dalstorps IF med 2-1 innan ödesmatchen mot IK Oddevold som slutade 3-3.

– Andra matchen hade kunnat gått hur som helst. Det blev en svängig tillställning. Det var bästa laget som vi har mött i år sett till offensiven, säger Ekblad.

Nu ska Västra Frölunda IF ställas mot Åtvidabergs FF i ett dubbelmöte och vinnaren tar klivet upp i Ettan.

– Det känns väldigt inspirerade. Vi är trygga i vårt sätt att spela fotboll och har alla chanser att slå dem i grundspelet, säger han.

Västra Frölunda IF har spelat i division tre- och två-serien sedan 2012 och spelade i Allsvenskan för tjugo år sedan. Nu har de chansen att ta steget upp i Ettan.

– Frölunda vill vara en klubb som tillhör högre divisioner. Det är kul att vi går i rätt riktning, säger Ekblad.

Matchinformation:

När: Torsdag 3 december.
Tid: 19:00.
Vart: Ruddalen, Göteborg.