200627 Värnamos Benjamin Hajdari jublar med lagkamrater efter 1-1 under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Värnamo den 27 juni 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0006

Småländska IFK Värnamo har stått för en stark säsong och blev under den gångna helgen klara för spel i superettan 2020.
Ettanfotboll.se tog en pratstund med föreningens sportchef Håkan Söderberg.

Värnamo vinner Ettan södra med en omgång kvar att spela men kanske gjorde man det onödigt spännande för sig själva. Under hösten svajade laget som tidigare under året stått för en överlägsen poängskörd. Försprånget på 13 poäng hämtades ikapp av konkurrenterna när Värnamo förlorade fyra matcher på raken. Inför den näst sista omgången skiljde enbart tre poäng ned till tabelltvåan Landskrona BoIS.

Men i omgång 29 blev det ett kryss för Värnamo samtidigt som BoIS förlorade – avancemanget till superettan var ett faktum. Sportchef Håkan Söderberg gläds över seriesegern som kommer under ett året av stora organisatoriska och ekonomiska utmaningar.
– Det betyder jättemycket för föreningen, precis som för alla andra Ettanklubbar har det naturligtvis varit ett tufft år för oss. Kostnadsbilden har varit densamma men intäkterna försvinner, det är kämpigt men ledare och spelare jobbar fantastiskt hårt och har lyckats bra med det. Det betyder jättemycket och det är väldigt kul för killarna.

Fram till omgång 24 hade Värnamo enbart förlorat tre matcher, kryssat en och vunnit hela 19 matcher. Laget har också överlägset bäst målskillnad i serien med +32. Vad är det som ligger bakom klubbens framgång i år?
– Ofta när man har den här framgången är det inte alltid lätt att sätta fingret på vad det beror på. Jag tycker att när den oroliga tiden kom, med uppskjuten seriestart, då tycker jag att vi hanterade den situationen extremt bra. Jag tror vi tränade extremt hårt under den tiden och jag upplevde, när vi kom till seriestarten, att vi var oerhört bra tränade och mentalt förberedda för en tuff och annorlunda säsong, säger Söderberg och konstaterar:
– Vi var väldigt bra förberedda.

Nu står superettan och väntar inför 2021 och det är nog många som ser IFK Värnamo som en förening som hör hemma i superettan. Söderberg menar också att det är någonstans där klubbens ambitionsnivå ligger.
– Historiskt sett skulle jag inte säga att vi är i de högsta divisionerna men det är väl ändå ambitionsnivån i klubben, det är definitivt att tillhöra svensk elitfotboll. Vi har en kultur och har tagit fram många spelare för att vara en sådan liten stad, vi har fostrat enormt många fina fotbollsspelare. Det finns en härlig kultur i Värnamo med omnejd och ambitionen är att fortsätta finnas med där uppe.

200627 Värnamos tränare Jonas Thern under fotbollsmatchen i Division 1 södra mellan Landskrona och Värnamo den 27 juni 2020 i Landskrona. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0006

Innan seriespelet 2020 rundas av väntar dock en sista match i Ettan – mot Assyriska Turabdin IK på lördag. En match som Söderberg inte tror betyder särskilt mycket för något av lagen men som erbjuder ett bra tillfälle för att få lufta trupperna.
– Eftersom att matchen inte betyder något för Assyriska är min känsla att båda lagen luftar lite spelare. Vi har en bred och fin trupp men ett antal spelare har ett sånt här år fått extremt lite speltid men ändå varit med med ett glatt humör och god energi. Vi har samtliga spelare tillgängliga för spel och nu när jag tittar på träningen känns det inte som att vi är i omgång 30. 

Oavsett vinst eller förlust på lördag är Värnamo hursomhelst klara för superettan nästa år. För många föreningar är det ett stort kliv i seriesystemet och det gäller att vara förberedd.
– Det handlar nog om att inte stirra sig blind på spelarna och hela föreningen har inlett en lång resa. Vi är många som jobbar, inklusive mig själv, ideellt och det är många funktioner som måste snäppa upp ett steg för att vi ska kunna tillhöra elitfotbollen. Det är ett gediget arbete som börjar på många poster, avslutar sportchefen.

IFK Värnamo spelar sin sista match för säsongen på lördag den 28 november mot Assyriska Turabdin IK klockan 14:00 och matchen sänds på SportExpressen Play!